Презентація до уроку" Історія як наука про розвиток людства" за підручником «Вступ до історії України та громадянської освіти» для 5 класу закладів загальної середньої освіти / І.

Про матеріал
Презентація до уроку" Історія як наука про розвиток людства". Розроблена за підручником «Вступ до історії України та громадянської освіти» для 5 класу закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І. О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія як наука про розвиток людства5 клас. Урок №2.

Номер слайду 2

РОЗГАДАЙ РЕБУС!І С Т О Р І Я

Номер слайду 3

Об’єднайтеся в групи і спільно напишіть сенкан, який характеризуватиме термін історія. Сенкан — це неримований п’ятирядковий вірш, що складається зодинадцяти слів. Він пишеться за таким планом:1. Іменник (тема).2. Два прикметники (яке воно?).3. Три дієслова (що воно робить?).4. Фраза-висновок із чотирьох слів.5. Іменник-синонім до теми, або ж слово-асоціація до теми.

Номер слайду 4

Вправа «Склади пари»https://cutt.ly/y. Ise9z. E

Номер слайду 5

Чому варто вивчати історію?Виберіть твердження, яке вам подобається найбільше.Історія допомагає краще розуміти світ і життя людей, адже показує зв'язок між минулим і сьогоденням та дає нам можливість визначитися з майбутнім.Історія допомагає нам зрозуміти себе, розповідаючи про наші корені: звідки походять предки, ким вони були, як жили моя родина і люди нашого краю, чим ми подібні до них і чимвідрізняємось.Історія формує нас як гідних громадян, оскільки знайомить із важливими подіями, внаслідок яких постала наша держава.Історія просто цікава. Усе, що нам подобається в улюблених фільмах та книжках, можна пережити на уроках історії.

Номер слайду 6

Історичний факт (слово «факт» походить від латинського «зроблене»; «те, що відбулося»)це дійсна, не вигадана подія, що відбулася насправді в минулому

Номер слайду 7

Проголошення незалежності України, 24 серпня 1991, Київ. В грудні 1253 року в Дорогочині відбулась коронація князя Галицького Данила Романовича.Історичний факт. Час. Місце (простір)

Номер слайду 8

Історичні події – це сукупність пов’язаних між собою фактів, що вплинули на життя суспільства. Війни, революції, утворення держав, партій, організацій.причининаслідкипривід Битва на Калці між русько-половецьким і монгольським військом. Відбулась 31 травня 1223 на річці Калка, на землях сучасної Донецької області, і закінчилась перемогою монголів.

Номер слайду 9

Історичне явище – це комплекс історичних фактів або ознак, які притаманні певному часу. Прикладами історичного явища є виникнення українського козацтва.

Номер слайду 10

Історичний процес – послідовна, тривала зміна явищ. Наприклад: - розселення народів; - формування націй.

Номер слайду 11

Історичний процес: Уся історія людства складається з ланцюга історичних подій і явищ, які становлять

Номер слайду 12

Прочитайте текст на стор.15-16 підручника і виконайте завдання.1. Назвіть історичні події, про які йдеться в тексті.2. Назвіть, де відбувалися згадані в тексті події.3. Проаналізуйте подію, що відбулася 24 серпня 1991 р. за планом:1. Причини події.2. Привід до події3. Назва події.4. Наслідки події.

Номер слайду 13

https://www.youtube.com/watch?v=Cq. Or8xq. Bi. K4&ab_channel=%D0%97%D0%BB%D1%8 E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%27%D1%8 E%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9-%D0%94%D0%B8%D1%82%D1%8 F%D1%87%D1%96%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%96 РУХАНКА!

Номер слайду 14

Об’єднайтеся в дослідницькі групи, розгляньте світлини й виконайте мінідослідження за планом:1. Який історичний факт зображено на світлині?2. Коли відбулася зображена подія?3. Де відбулася зафіксована на світлині подія?4. Яку галузь життя суспільства (культура, господарство, політичне життя, духовне (релігійне) життя) вона зображає?За потреби скористайтеся допомогою інтернету. Українська співачка. Джамала — переможницяконкурсу Євробачення-2016, який відбувся у шведській столиці м. Стокгольм.

Номер слайду 15

Увідповідніть поняття і їхні пояснення1-Б, 2-В, 3-А

Номер слайду 16

Емоційна рефлексія

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Параграф 2. Завдання на стор. 16.

pptx
Додано
17 липня 2023
Переглядів
952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку