Презентація до уроку із зарубіжної літератури для 11 кл на тему : "Світ біблійної давнини у романі М.Булгакова "Майстер і Маргарита"

Про матеріал

Мультимедійні презентації на уроках зарубіжної літератури реалізують принцип систематичності, що дозволяє встановити логічні зв"язки між елементами навчального матеріалу для запам"ятовування більшого об"єму інформації. Дана презентація є формою наочності, яка виконує інформативну, керуючу, мотивуючу, виховну і розвиваючу функції , і може бути використана як ілюстрація до уроку та тему " Світ біблійної давнини в романі М.Булгакова " Майстер і Маргарита" ( 11 кл )

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ біблійної давнини в романі Булгакова.

Номер слайду 2

Таємниця життя незбагненна, але ми не можемо відмовитися від спокуси все ж таки пізнати її та зрозуміти Й. В. Гете. М. Кононов © 2009 E-mail: mvk@univ.kiev.ua2

Номер слайду 3

М. Кононов © 2009 E-mail: mvk@univ.kiev.ua3 1928 - 1940“роман у романі”Філософськийроман. Сатиричнийроман. Роман-міфІнтелектуальнийроманфантастичний. Меніппея –вид серйозно-сміхового жанру

Номер слайду 4

Роман про Понтія Пілата. Розповідь Воланда сон Івана Бездомного. « Страта «Як прокуратор намагався врятувати Юду з Кириафа" "Поховання»  Глави вводяться в роман як відновлені Воландом рукописи  Майстра, які читає Маргарита.

Номер слайду 5

М. Кононов © 2009 E-mail: mvk@univ.kiev.ua5 Багато різних людей приходить в це місто. Які епізоди творупов'язані з Єршалаїмом? (глава 2)Влада. Віра. Воля(свобода)Людина?Головні проблеми твору

Номер слайду 6

М. Кононов © 2009 E-mail: mvk@univ.kiev.ua6 Настане царство істини. Свобода і насильство. Сенс буття. Духовна сутність світу. Добро і зло. Проблематика

Номер слайду 7

М. Кононов © 2009 E-mail: mvk@univ.kiev.ua7 Ієшуа Га-Ноцрі – мандрівний філософ 27 років. Образ героя полемічноспіввідноситьсяз образомІсуса Христа “Історія загибеліІєшуа Га-Ноцрі”

Номер слайду 8

М. Кононов © 2009 E-mail: mvk@univ.kiev.ua8 Не зло, а добро. Віра в істину. Не влада, а свобода

Номер слайду 9

Ім»я: Понтій Пилат Вік:  31 рік. Діяльність:  прокуратор ІудеіПрокуратор - У Стародавньому Римі управитель господарством; повірений римського громадянина в судових і комерційних справах; за часів імперії урядовець, що відав податками, управитель землями імператора.

Номер слайду 10

Характерна деталь в зовнішності героя – білий плащ з кривавою підкладкою, що символізує зв’язок святості з кров’ю. За середньовічною легендою ім’я героя взято від імен його батьків – Пила ( дочка мельника) і Ат (король-звіздар). В Ершалаиме його прийнято було називати не інакше, як ігемон- той, хто очолює що-небудь

Номер слайду 11

Проблема совісті в романіПонтій Пилат- Га-НоцріСамотність – ціна високого положення в суспільствіЗустріч близької душіКаяття і марні спроби виправити помилку

Номер слайду 12

Самотність – ціна високого положення в суспільств Образ Понтія Пілата є одним з найбільш суперечливих і трагічних персонажів. П’ятий прокуратор Юдеї прибув в Ершалаим на службу з Риму. В його обов’язки входило судити злочинців міста, який він ненавидів. Незважаючи на свою безрадісну роботу, досить високе матеріальне становище і соціальний статус Понтій Пілат зумів зберегти мудрість та людські моральні якості. Він самотній, так як в його оточенні немає людини, з яким він міг би бути відвертим. Йому не з ким поділитися своїми сумнівами або радощами. Тому поруч з ним завжди лише його пес Банга, який є найбільш близьким і єдиним другом прокуратора.

Номер слайду 13

Пілат – носій влади. подвійність героя його духовна драма. Влада, якою наділений прокуратор, в протиріччя з поривом його душі, не позбавленої почуття справедливості, добра й зла. сумнів і каяття, що мучили прокуратора довгі століття. ідея влади зв’язана в романі із проблемою милосердя й прощення.

Номер слайду 14

Стратити !!!! Чому ??? *Прокуратора Іудеї Понтія Пілата, що відрізняється гордістю і підкресленим почуттям власної гідності, хтось сприймє без остраху - неповага до персони. * Кар’єра і статус переважили симпатію. *злякався визнати просту філософію добра і любові Врятувати римського прокуратора з в’язниці власної совісті і виконати його бажання бути поруч з Месією зміг його творець – автор роману про Пілата – Майстер. Вознесшись на небо, Воланд показав Майстра свого героя, століттями мучившего від самотності і докорів сумління, і дозволив йому завершити свій твір, фіналом якого стала фраза: «Вільний».

Номер слайду 15

Ієшуа Га –Ноцрі Вік: приблизно 27 років філософ. Прототип, Иисус Христос. Ієшуа - єврейська вимова біблійного імені Ісус (в оригіналі — з наголосом Ієшу́а). Булгаков прагнув у лексиці роману максимально наблизити імена і назви до їх оригінального, івритського звучання , . Сенс прізвиська «Га-Ноцрі», згаданого в Талмуді, неясний і може сходити до місця походження Ієшуа (в християнській традиції: Назарет),

Номер слайду 16

Ієшуа беззавітно вірить у світлий початок у людині, не може усвідомити й прийняти дії влади, її сліпого деспотизму. Зштовхнувшись із глухою владою, бідний філософ гине. Однак у душу Пілата Ієшуа заронив сумнів і каяття,

Номер слайду 17

Ле́вій Матві́й персонаж оповідання Воланда, сну Івана і роману Майстра ( у Бібіліі - один з 12  апостолів Ісуса Христа. Вік – близько 40 років. Діяльність –збирач податків Під впливом бесіди з Іешуа стає його учнем і супутником, веде хроніку його життя і записує його висловлювання,  Воланд називає Левія “рабом”, а той себе – “учнем” Иешуа.

Номер слайду 18

Юда Симонів Іскаріот( за Біблією один з апостолів (учнів) Ісуса Христа, котрий зрадив свого вчителя. ( Він віддає Іешуа за 30 серебренників так само, як і євангельський Іуда, але, на відміну від Євангелія, в романі Іуду не терзає каяття. І після зрадництва він зі спокійною душею йде на побачення. Далі сюжет роману ще сильніше відрізняється від євангельського сюжету: Іуду вбивають за наказом Понтія Пілата, що хоче в такий спосіб хоч якось надолужити свою провину перед Иешуа.

Номер слайду 19

"Євангеліє від Булгакова". Болісні особисті відносини автора із владою, що грубо вторгається в його справу й життя, змусили письменника вибирати в євангельському сюжеті ті епізоди, які глибше всього переживає власна епоха: переслідування, зрадництво, неправий суд... Гріх Пілата - гріх страху, страху відкрите й сміло висловити свої думки, захистити свої переконання, друзів - був особливо зрозумілий людям епохи, що пугала грубо й витончено. У М. А. Булгакова Іуда - гарний парубок . Він віддає Иешуа тому, що це вважається нормою, тому, що роблять всі й не зробити це, значить не виконати свій борг.

Номер слайду 20

Чому булгаковське трактування євангельських подій так сильно відрізняється від Євангелія? 1. Булгаков проводить паралель між древнім Ершалаімом і сучасною йому Москвою. 2. Письменник показує, що через майже дві тисячі років психологія людей не змінилася. Боягузтво поза часом.

pptx
Додано
26 грудня 2018
Переглядів
1959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку