Презентація до уроку " Кіммерійці та скіфи на території сучасної України"

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроку " Кіммерійці та скіфи на території сучасної України" для 6 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку «Кіммерійці та скіфи на території сучасної України»Підготувала учитель історії та правознавства Єланецька ЗОШ І – ІІІ ступенів. Малоукраїнська філія Єланецької районної ради Желєзняк Людмила Василівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Коли перші люди з’явилися на території сучасної України та де знайшли їхні стоянки?2. Яка культура існувала на українських землях у період неоліту ( новий кам‘яний вік)?

Номер слайду 4

Хто з вчених відкрив трипільську археологічну культуру? Коли? Чому дана археологічна культура отримала назву трипільської культури?Покажіть на карті Трипілля. Який метал і чому стали обробляти першим?

Номер слайду 5

Тема уроку: «Кіммерійці та скіфи на території сучасної України»

Номер слайду 6

Завдання уроку:1. Дізнатися про території розселення кіммерійців та скіфів та коли вони їх заселили . 2. Хто такі скіфи та який спосіб життя вони вели.3. Познайомитися з Великою Скіфією та дізнатися коли утворилася та занепала ця держава. 

Номер слайду 7

Проблемне питання уроку: Що спільне і відмінне було у кіммерійців і скіфів?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Експозиція «КІММЕРІЯ”

Номер слайду 10

Записуємо в словничок Кіммерія - територія Північного Причорномор'я і Приазов'я (сучасні Кримський півострів, південні області України, Ростовська область і Краснодарський край РФ).

Номер слайду 11

Кіммерійці – іранськомовний народ , перші кочовики які прийшли в степи України зі Сходу ( 9 – 7 ст. до н.е. );Першими навчилися виробляти залізо ; Початок раннього залізного віку. 

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Геродот Гомер

Номер слайду 15

кіммерійці

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Кіммерійські прикраси

Номер слайду 22

Кіммерійський посуд

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Кам`яні зображення людських фігур (чоловічих та жіночих) представляють божества кіммерійських часів.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Дикий Сад — місцевість в Миколаєві у Центральному районі міста, що була розташована біля будинку адмірала, вздовж річки Інгул, між сучасними вулицями Адміральською , Набережною, Пушкінською та Артилерійською. Колишнє місто кімерійців (Білозерська культура).(кінець ХІІІ — початок ІХ ст. до н. е.

Номер слайду 29

Вид з Дикого Саду на Інгульський міст

Номер слайду 30

Експозиція «Велика Скіфія»

Номер слайду 31

Записуємо в словничок Велика Скіфія – держава, що існувала у Північному Причорномор‘ї в 7-4 ст. до н. е.

Номер слайду 32

Скіфи- кочові племена, що прийшли з Північного Ірану та витіснили кіммерійців на теренах Північного Причорномор‘я ( 7-3 ст. до н. е.)

Номер слайду 33

Давньогрецький історик Геродот

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Скіфи - землероби

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Озброєння скіфських воїнів

Номер слайду 44

У 513 році до н. е. до Скіфії вторглися війська перського царя Дарія І, похід якого закінчився для персів поразкою.

Номер слайду 45

Скульптура скіфської баби на подвір'ї Херсонського обласного краєзнавчого музею

Номер слайду 46

Скіфські кургани

Номер слайду 47

Наконечники стріл. Скіфи.

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Оправа горіта (футляра для лука та стріл). Золото. IV ст. до н.е. Довжина до 50 см. З чоловічого поховання. Мелітопольский курган. Запорізька обл.

Номер слайду 50

Меч з прикрашеними ножнами середина IV ст. до н.е. Залізо, золото, ковка, тиснення. Довжина меча - 615 мм, ножен — 542 мм. Курган Товста Могила поблизу Орджонікідзе Дніпропетровської. обл. Розкопки В.І. Мозолевського, 1971. Зберігається в Києві, Музей історії України

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Державний лад. Скіфія була державою рабовласницького типу. За формою правління — один із різновидів рабовласницької монархії. Державу очолював цар, якому належала вся повнота законодавчої та розпорядчої влади. Він самостійно вирішував питання внутрішньої та зовнішньої політики, здійснював судові функції. На уявленні про божественне походження царської влади базувалися також його функції жерця. До апарату державного управління входили найближчі родичі, найвідданіші слуги та військова верхівка. Найвпливовіші з них утворювали наближений до царя дорадчий орган — царську раду. За часів Геродота у скіфському суспільстві існував також демократичний орган — народні збори всіх воїнів, де обговорювалися важливі питання суспільного життя й і престолонаслідування. Зі зміцненням царської влади, починаючи від Атея, збори втратили своє значення.

Номер слайду 55

хронологічні дати:ІХ–VІІ ст. до н. е. – поява кіммерійців у Північному Причорномор’ї;поч. VI І ст. до н.е. - поява скіфів у Північному Причорномор'ї;IV ст. до н. е. - скіфська держава досягла найвищого розвитку;III ст. до н. е. - занепад Великої Скіфії;II ст. до н. е. - Мала Скіфія припиняє існування під натиском готів.

Номер слайду 56

Історичний диктант. Вибрати ті відповіді, що стосуються кіммерійців та позначити (К), та такі, що стосуються скіфів (С) або й тих, й інших.1) Курган Товста могила 2) Їм належала першість у використанні коней для верхової їзди. 3) Воювали з Урарту. 4) Займалися землеробством 5) Пектораль. 6) Першими почали використовувати кінну збрую. 7) На нашій території перебували у ІХ–VІІ ст. до н. е. 8) Скотарі-кочовики. 9) На нашій території перебували у VІІ – ІІІ ст. до н. е. 10) Прийшли зі Сходу. 11) На нашій території перебували у VІІ – ІІІ ст. до н. е. 12) «Кобилодоїльці».

Номер слайду 57

ВідповідіСККССККК. СКК,СК, СК

Номер слайду 58

Гра “ Чиста дошка”1. Які племена були першими кочівниками в Північному Причорномор’ї , в якому столітті вони проживали ?2. Чим вони займалися?3. Із появою яких племен на українських землях збігся початок залізного віку?4. Куди здійснювали грабіжницькі набіги племена кіммерійців ?5. Хто витіснив кіммерійців зі степів Північного Причорномор’я?6. Назвіть хронологічні межі існування Великої Скіфії 7. Який давньогрецький історик склав детальний опис Великої Скіфії?8. Як звали наймогутнішого царя Великої Скіфії? 9. Які племена складали Велику Скіфію? 10. Що було основою господарства скіфів?11. Як називався стиль оздоблення у прикрас у скіфському мистецтві?12. Який цар воював проти скіфів?13. У якому столітті почала занепадати Велика Скіфія?14. Чи були Кіммерія та Велика Скіфія рабовласницькими державами? 15. Назва скіфського кургану, де знайшли Золоту пектораль та хто його відкрив світові

Номер слайду 59

Проблемне питання уроку: Що спільне і відмінне було у кіммерійців і скіфів?

Номер слайду 60

Домашнє завдання. Прочитати й знати зміст п. 17 Підготуватися до практичного заняття « Спосіб життя мешканців античних полісів Північного Причорномор’я»

Номер слайду 61

Були в бою несамовиті. Носили панцирі і свити. На литках поножі ольвійські,Шоломи часом іллірійські. Варили бринзу. Ждали паші. По сіль ходили в той же Крим. А хто з одної випив чаші,Той був навіки побратим. Любили степ, і волю, і пісні. Приносили присягу при вогні. Стріляли з лука, билися мечами. Зі списа їли здимлений шашлик. Недаром «скіф» колисьі означало -Суворий, грізний воїн-степовик(Л. Костенко).

Номер слайду 62

Дякую за урок!

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
29 грудня 2019
Переглядів
8940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку