Фізичні властивості кислот: Неорганічні кислоти, в основному, безбарвні рідини. Усі вони мають молекулярну будову, низькі температури кипіння й плавлення. Наприклад ортофосфорна кислота – тверда речовина білого кольору, добре розчинна у воді. Силікатна кислота – теж тверда речовина, нерозчинна у воді. Є й інші кислоти у твердому агрегатному стані, наприклад борна.
Виникнення визначення «КИСЛОТА»У 1778 французький хімік Антуан Лавуазьє припустив, що кислотні властивості зумовлені наявністю в молекулі атомів Оксигену. Ця гіпотеза швидко довела свою неспроможність, тому що багато кислот не мають у своєму складі Оксигену, у той час як багато сполук Оксигену не виявляють кислотних властивостей. Тим не менш, саме ця гіпотеза дала назву кисню, як хімічному елементу.
Поширеність кислот в природіПід час грози в атмосфері утворюється велика кількість кислот, зокрема сульфатної та нітратної, що випадають на землю з дощем. Наприклад, щорічно нітратної кислоти випадає на землю значно більше, ніж виробляє світова промисловість. Газована вода — це розчин карбонатної кислоти. Невеликі домішки карбонатної кислоти містить навіть прісна вода, завдяки розчиненню в ній вуглекислого газу з повітря. Сульфідна кислота міститься в деяких мінеральних водах. Багаті на цю кислоту природні джерела в Закарпатській та Львівській областях. Значним є її вміст у водах Чорного моря на глибині понад 100 м, завдяки чому там майже відсутні живі організми.
Овочі та фрукти містять органічні кислоти. Зазвичай їхня назва походить від продуктів, у яких вони були відкриті. У яблуках міститься яблучна кислота, у лимонах — лимонна. Також відомі щавлева, виноградна, бурштинова кислоти тощо. Шлунковий сік завжди містить хлоридну кислоту в концентрації майже 0,6 %. Кислотне середовище шлунка сприяє травленню їжі та знищенню хвороботворних бактерій. При виконанні фізичних вправ у м’язах утворюється молочна кислота. H наявність — причина болю у м’язах. Молочна кислота також утворюється при скисанні молока або квасінні капусти та силосу. Отрута мурах та бджіл містить мурашину кислоту. Вона міститься також у волосках пекучої кропиви. Мурашина кислота є дуже їдкою речовиною і при потраплянні в ранку при укусах роз’їдає шкіру.
Фосфатну кислоту використовують для очищення заліза від іржі (оксидів і гідроксидів Феруму). Вона міститься у складі засобу «Перетворювач іржі». Фосфатна кислота, розчиняючи на поверхні металу його сполуки, із самим залізом реагує дуже повільно. Оксиди й гідроксиди Феруму перетворюються на нерозчинну сіль Fe. PO4, яка осаджується на поверхні металу, утворює міцну плівку й перешкоджає подальшому руйнуванню.
Контрольні запитання1. Опишіть фізичні властивості кислот.2. Які кислоти є розчинами газуватих речовин у воді?3. Чи можна відрізнити кислоти від інших речовин за запахом? кольором? смаком? Наведіть приклади.4. Опишіть поширеність неорганічних та органічних кислот у природі.5. Які кислоти найбільше використовуються в промисловості?6. Опишіть застосування кислот у промисловості та побуті.7. Чому при заготівці овочів на зиму господарки використовують як консервант розчин оцтової, щавлевої або лимонної кислоти?8. Тільки формули кислот наведено в рядкуа)H2 S, NH3,H2 O;б)H3 PO4,H2 SO3,HF;в)CH4,H2 Si. O3,PH3;
Список використаної літератури. Григорович О. В. хімія 7-9 класи: Наочний довідник. – Х.: Видавництво «Ранок»,2010. – 176 с.(книга одного автора)Химия: справочник с примерами решения задач/ А. Д. Бочеваров, О. А. Жикол, М. В. Красовская, Д. А. Свечкарев,- Харьков: Веста: Из-во «Ранок» 2008ю – 416 с.(книга чотирьох авторів)Гранкіна Т. М., Іщенко Т. В. Класи неорганічних сполук. Гідроліз. Книга 4. – Х.: вид. група «Основа», 2012. – 48 с. (книга двох авторів)https://narodna-osvita.com.ua/4753--34-kisloti-fzichn-vlastivost-poshirenst-ta-zastosuvannya.htmlhttps://narodna-osvita.com.ua/4916--28-oderzhannya-y-zastosuvannya-kislot-kisloti-v-prirod.htmlhttps://sites.google.com/site/cikavahimia/the-question/kisloti-ieh-sklad-nazvi