Презентація до уроку "Кислоти. Фізичні властивості, застосування."

Про матеріал
мета уроку 1. Закріпити знання про кислоти, особливості їхнього складу та назв; 2. Ознайомити з класифікацією кислот, їхніми фізичними властивостями; 3. Розвивати вміння порівнювати та систематизувати; Презентація може бути використана як допоміжний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель хімії Стефанська Анастасія Юріївна. Кислоти: фізичні властивості, поширеність та застосування.

Номер слайду 2

Мета уроку: Закріпити знання про кислоти, особливості їхнього складу та назв;Ознайомити з класифікацією кислот, їхніми фізичними властивостями;Розвивати вміння порівнювати та систематизувати;

Номер слайду 3

Кислоти – це складні речовини, що складаються з атомів Гідрогену, здатних заміщуватися атомами металічних елементів, кислотних залишків.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Фізичні властивості кислот: Неорганічні кислоти, в основному, безбарвні рідини. Усі вони мають молекулярну будову, низькі температури кипіння й плавлення. Наприклад ортофосфорна кислота – тверда речовина білого кольору, добре розчинна у воді. Силікатна кислота – теж тверда речовина, нерозчинна у воді. Є й інші кислоти у твердому агрегатному стані, наприклад борна.

Номер слайду 6

Виникнення визначення «КИСЛОТА»У 1778 французький хімік Антуан Лавуазьє припустив, що кислотні властивості зумовлені наявністю в молекулі атомів Оксигену. Ця гіпотеза швидко довела свою неспроможність, тому що багато кислот не мають у своєму складі Оксигену, у той час як багато сполук Оксигену не виявляють кислотних властивостей. Тим не менш, саме ця гіпотеза дала назву кисню, як хімічному елементу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Поширеність кислот в природіПід час грози в атмосфері утворюється велика кількість кислот, зокрема сульфатної та нітратної, що випадають на землю з дощем. Наприклад, щорічно нітратної кислоти випадає на землю значно більше, ніж виробляє світова промисловість. Газована вода — це розчин карбонатної кислоти. Невеликі домішки карбонатної кислоти містить навіть прісна вода, завдяки розчиненню в ній вуглекислого газу з повітря. Сульфідна кислота міститься в деяких мінеральних водах. Багаті на цю кислоту природні джерела в Закарпатській та Львівській областях. Значним є її вміст у водах Чорного моря на глибині понад 100 м, завдяки чому там майже відсутні живі організми.

Номер слайду 9

Овочі та фрукти містять органічні кислоти. Зазвичай їхня назва походить від продуктів, у яких вони були відкриті. У яблуках міститься яблучна кислота, у лимонах — лимонна. Також відомі щавлева, виноградна, бурштинова кислоти тощо. Шлунковий сік завжди містить хлоридну кислоту в концентрації майже 0,6 %. Кислотне середовище шлунка сприяє травленню їжі та знищенню хвороботворних бактерій. При виконанні фізичних вправ у м’язах утворюється молочна кислота. H наявність — причина болю у м’язах. Молочна кислота також утворюється при скисанні молока або квасінні капусти та силосу. Отрута мурах та бджіл містить мурашину кислоту. Вона міститься також у волосках пекучої кропиви. Мурашина кислота є дуже їдкою речовиною і при потраплянні в ранку при укусах роз’їдає шкіру.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Фосфатну кислоту використовують для очищення заліза від іржі (оксидів і гідроксидів Феруму). Вона міститься у складі засобу «Перетворювач іржі». Фосфатна кислота, розчиняючи на поверхні металу його сполуки, із самим залізом реагує дуже повільно. Оксиди й гідроксиди Феруму перетворюються на нерозчинну сіль Fe. PO4, яка осаджується на поверхні металу, утворює міцну плівку й перешкоджає подальшому руйнуванню.

Номер слайду 13

Познач правильну назву кислоти

Номер слайду 14

Контрольні запитання1. Опишіть фізичні властивості кислот.2. Які кислоти є розчинами газуватих речовин у воді?3. Чи можна відрізнити кислоти від інших речовин за запахом? кольором? смаком? Наведіть приклади.4. Опишіть поширеність неорганічних та органічних кислот у природі.5. Які кислоти найбільше використовуються в промисловості?6. Опишіть застосування кислот у промисловості та побуті.7. Чому при заготівці овочів на зиму господарки використовують як консервант розчин оцтової, щавлевої або лимонної кислоти?8. Тільки формули кислот наведено в рядкуа)H2 S, NH3,H2 O;б)H3 PO4,H2 SO3,HF;в)CH4,H2 Si. O3,PH3;

Номер слайду 15

Список використаної літератури. Григорович О. В. хімія 7-9 класи: Наочний довідник. – Х.: Видавництво «Ранок»,2010. – 176 с.(книга одного автора)Химия: справочник с примерами решения задач/ А. Д. Бочеваров, О. А. Жикол, М. В. Красовская, Д. А. Свечкарев,- Харьков: Веста: Из-во «Ранок» 2008ю – 416 с.(книга чотирьох авторів)Гранкіна Т. М., Іщенко Т. В. Класи неорганічних сполук. Гідроліз. Книга 4. – Х.: вид. група «Основа», 2012. – 48 с. (книга двох авторів)https://narodna-osvita.com.ua/4753--34-kisloti-fzichn-vlastivost-poshirenst-ta-zastosuvannya.htmlhttps://narodna-osvita.com.ua/4916--28-oderzhannya-y-zastosuvannya-kislot-kisloti-v-prirod.htmlhttps://sites.google.com/site/cikavahimia/the-question/kisloti-ieh-sklad-nazvi

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
9404
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку