Конспект уроку містить відомості про структуру і функцію білків та нуклеїнових кислот. Наданий матеріал є основою,завдяки якій учитель може адаптувати конспект до потреб конкретного класу і свого бачення викладання предмету.
Тема уроку: «БІЛКИ, НУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИ: ОГЛЯД БУДОВИ
Й БІОЛОГІЧНОЇ РОЛІ»
Мета уроку:
Освітня: розширити знання про білки і нуклеїнові кислоти,їх функції та зясувати значення білків і НК для живих організмів;
Розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв’язки між особливостями будови та функціями біологічних структур;
Виховна: виховувати розуміння єдності всього живого і бережливе ставлення до природи.
Обладнання і матеріали: таблиці, зразки білків.
Базові поняття і терміни: амінокислоти, білки, нуклеотиди, РНК, ДНК.
Тип уроку: засвоєння нових знань.
Ключові компетентності: спілкування державною мовою, наукове розуміння природи, уміння аналізувати, формувалювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології.
ХІД УРОКУ
І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ
Питання для обговорення:
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
Функції білків.
Структура білків.
Первинна структура. Утворений у процесі трансляції поліпептидний ланцюг-послідовність амінокислот, з’єднаних між собою поліпептидним зв’язком.
Вторинна структура має 2 види альфа-спіраль та бета –структура, має водневий зв'язок.
Третинна структурою білка називають тривимірну упаковку поліпептидного ланцюга, тобто укладання в просторі альфа-спіральних і бета-структурних ділянок молекули. Має глобулярну та фібрилярну структуру.
Четвертинна структура складається не з одного, а з декількох поліпептидних ланцюгів, що кодується різними генами (гемоглобін).
На стабільність білкової молекули впливає багато чинників від якиї відбувається порушення просторової організації молекули – четвертинної, третинної, вторинної структур із збереженням первинної; білок втрачає свої фізико – хімічні властивості. Це явище називають денатурацією. . Якщо денатуруючий агент припиняє свою дію, то відбувається відновлення ( явище ренатурації). Якщо дія чинників призводить до порушення первинної структури білка, то говорять про протеоліз.
Залежно від виду моносахариди нуклеїнові кислоти поділяють на 2 групи:
Азотисті основи є похідними пурину( А, Г) та піримідину (У, Т).
IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів
Виконати тестове завдання:
Ануклеїнових кислот
Ббілків
Вфосфоліпідів
Гполісахаридів
Асполука Кальцію.
Бкератин.
Вфібрин.
Гсполука Стронцію.
А жирних кислот, 2 - транспортну
Б 1 - нуклеотидів, 2 - рухову
В 1 - глюкози, 2 - структурну
Г1 - амінокислот, 2 – каталітичну
За хімічною природою є:
1білком
2полісахаридом
3нуклеїновою кислотою
Функція:
1захисна
2транспортна
3каталітична
Є складником клітин системи:
1дихальної
2кровоносної
3опорно-рухової
Айонних зв'язків
Бводневих зв'язків
Вковалентних зв'язків
Ггідрофобних взаємодій
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: опрацювати відповідний параграф, скласти 12 тестових запитань по темі у форматі ЗНО