Презентація до уроку "Контрольний твір-оповідання за жанровою картиною"

Про матеріал
Презентація до уроку розвитку мовлення. Тема "Контрольний твір - оповідання за жанровою картиною Фотія Красицького "Гість із Запоріжжя". Матеріал підготовлено за підручником О.В.Заболотного, В.В. Заболотного.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Контрольний твір – оповідання за жанровою картиною. Ф. Красицький «Гість із Запоріжжя»

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна - допомогти учням засвоїти особливості оповідання, у тексті поєднувати різні типи мовлення; навчити використовувати здобуті знання на практиці;розвивальна – розвивати критичне мислення, усне зв’язне мовлення; збагачувати словниковий запас; виховна – виховувати любов до історії рідного народу.

Номер слайду 3

Завдання уроку: 1. Пригадати жанри живопису.2. Ознайомитися із творчістю художника Ф. Красицького.3. Розглянути картину Ф. Красицького «Гість із Запоріжжя»4. Попрацювати над лексичним матеріалом. 5. Пригадати особливості побудови оповідання. 6. Скласти оповідання за картиною (усно/письмово).

Номер слайду 4

 Твори образотворчого мистецтва діляться за жанрами: «високий» та «низький». До “високого” жанру відносили історичний жанр: батальний, алегоричний, релігійний і міфологічний; до “низького” – сцени з повсякденного життя: портрет, пейзаж, натюрморт, анімалізм. Пригадаймо!

Номер слайду 5

Анімалістика (походить від лат. Animal – тварина), анімалістичні жанр – жанр образотворчого мистецтва, у якому основним предметом зображення є тварини.

Номер слайду 6

Алегоричний жанр (від грец. Allegoria – іносказання) – жанр образотворчого мистецтва, у якому в художній твір закладається прихований і таємний сенс.

Номер слайду 7

Батальний жанр (походить від фр. Bataille – битва) – жанр образотворчого мистецтва, у якому зображуються теми війни: битви, військові походи, що оспівують військові доблесті, лють битви, торжество перемоги.

Номер слайду 8

Побутовий жанр (жанровий живопис) – жанр образотворчого мистецтва, у якому зображуються звичайні сцени з повсякденного життя людини без прикрас.

Номер слайду 9

Ведута – жанр Венеціанської живопису 18 століття, у якому зображується міський пейзаж у вигляді панорами, з дотриманням масштабу і пропорцій.

Номер слайду 10

Міський пейзаж (архітектурний пейзаж) – жанр образотворчого мистецтва, у якому основним предметом зображення є міські вулиці, будівлі.

Номер слайду 11

Інтер’єр (походить від фр. Intérieur – внутрішній) – жанр, в якому предметом зображення є картинка внутрішнього вигляду приміщення.

Номер слайду 12

Історичний жанр – жанр образотворчого мистецтва, присвячений історичним подіям і діячам, а також соціально значимим явищам в історії суспільства.

Номер слайду 13

Морський пейзаж (марина) (походить від фр. Marine, італ. Marina, від лат. Marinus – морський) – жанр образотворчого мистецтва, що зображує морський вид.

Номер слайду 14

Натюрморт (у перекладі з фр. – нежива натура) – це художнє зображення різних предметів побуту. Ними можуть бути: посуд, домашнє начиння, фрукти, овочі, квіти, дичина або будь-яке їх поєднання.

Номер слайду 15

Фотій Красицький (1873-1944) - український художник. Народився на Черкащині в селянській родині. Добре знався на житті простого люду, його побуті та звичаях. Викладав у Київському художньому інституті. Працював у жанрах портрета, пейзажу, тематичної картини.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Розглядаючи твір живопису, звертаємо увагу на:тему картини (що змальовано);побудову картини (що змальовано на передньому плані, а отже, є головним; що - на задньому); почуття, які викликає картина, її пізнавальнезначення.

Номер слайду 18

Вправа 604І. Розгляньте репродукцію картини Фотія Красицького «Гість із Запоріжжя». Здогадайтеся, куди саме ми потрапили - у минуле чи в сьогодення. Що саме вам допомогло зорієнтуватися?

Номер слайду 19

III. Складіть усно твір-оповідання за картиною Фотія Красицького «Гість із Запоріжжя». Скористайтеся поданим нижче лексичним матеріалом. ЛЕКСИЧНИЙ МАТЕРІАЛ: штани-шаровари, біла вишивана сорочка, червона свитка, широкий пояс, шабля, кобза, світле просторе й зручне вбрання, плахта, намистечко, вулики-дуплянки, солом’яний курінь, дід пасічник, городина, розмальовані мискита куманці.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

II. Поміркуйте над запитаннями та виконайте завдання.1. Хто ж він, цей загадковий гість із Запоріжжя? За якими ознаками його можна впізнати з-поміж зображених на картині людей?2. Опишіть зовнішній вигляд козака: у що він одягнений, що тримає в руках, яка зброя звисає з лівого боку?3. Хто є господарями небагатої оселі? Придивіться до їхнього зовнішньоговигляду. Зверніть увагу, як виразно виписано вбрання дівчинки: червона стрічка на голівці, вишивана сорочка, плахта, намистечко на шиї. 4. Чи щиро й гостинно селяни вітають шанованого гостя? Якщо так, то чому із чого це видно?5. На кому зосереджено всі погляди? Як ви думаєте, чому зніяковів (навіть зашарівся) хлопчик? Якими словами його підбадьорює гість?6. Погляньте, який чудовий літній день видався на честь приїзду гостя: ніби сама природа вітає його. Художник досить мальовничо зобразив довкілля, затишний куточок саду. З-поміж дерев проглядають вулики-дуплянки, а в глибині видніється солом’яний курінь пасічника. 7. Чи радісно й затишно стає вам на душі, коли ви дивитеся на картину Фотія. Красицького?

Номер слайду 22

оповідання. Невеликий художній твір, у якому розповідається про життя однієї, рідше кількох дійових осіб або про якийсь епізод з життя людини.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Скарби музеїв України: Картина «Гість із Запоріжжя» (1901. Полотно, олія. 68 х 110 см) виставлена в Національному художньому музеї у Львові ім. Андрея Шептицького і є центральною у творчості художника Фотія Красицького. Авторське повторення картини 1916 року знаходиться в експозиції Національного художнього музею України в Києві. На полотні зображений пасічник, колишній запорожець, який літнім днем в саду, в тіні дерев, пригощає гостя — козака-запорожця. Запорожець сидить з бандурою біля куреня і розповідає про свої походи. Перед ними на землі розстелена скатертина з частуванням. До козака дружина господаря привела дітей, щоб показати гостю. Старша дівчинка поводиться вже впевнено, а хлопчик у білій сорочці соромливо мне в руках шапку. Напевно, і господар, і гість задумалися в цю хвилину про те, що хлопчина незабаром стане козаком, тобто захисником Вітчизни. Натурою для картини послужив курінь в садибі сестер художника, в селі Козачому. Для запорожця Красицькому позував місцевий селянин Степан Кругляк, образ же старого - пасічника був збірним.«Гість із Запоріжжя» — один з кращих творів українського історичного живопису на козацьку тему. Це найбільш вдала робота Ф. С. Красицького, його єдина завершена тематична композиція.

Номер слайду 25

Завдання Написати твір – оповідання за жанровою картиною Ф. Красицького «Гість із Запоріжжя»

pptx
Додано
1 травня 2022
Переглядів
2003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку