Презентація до уроку кулінарії "Страви української кухні"

Про матеріал
У презентації до уроку представлено цілющі властивості гарбуза,його використання в медицині, косметології, в кулінарії, надано деякі страви, які можна приготувати з гарбуза...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мабуть немає в Україні такої людини, яка б змалечку не знайомилась з цим чудовим овочем «Ходить Гарбуз по городу…» А що нам відомо про нього? То ж знайомтеся!

Номер слайду 3

З гарбузом пов'язаний старовинний український звичай. Якщо до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, то вона підносила йому гарбуза. Всі ми пам'ятаємо "Сватання на Гончарівці" і дурного Стецька з гарбузом, і ще одного горе - героя - конотопського пана сотника Микиту Уласовича Забрьоху із повісті "Конотопська відьма", якому теж піднесла печеного гарбуза гарна дівчина Олена.

Номер слайду 4

У жовтні в Канаді широко відзначають велике національне свято - День Подяки. Особливо його шанують і урочисто відзначають переселенці з України. За святковим столом навіть найбагатших людей, неодмінно повинен бути печений гарбуз і страви з нього. Гарбуз також є неодмінним атрибутом всесвітньо відомого свята Хелоуін

Номер слайду 5

Гарбуз – цілитель. За змістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато інших овочів. У ньому є цукор, каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і такий рідкий вітамін Т, сприяючий прискоренню обмінних процесів в організмі, вітамін K, необхідний для згортання крові, жири, білки, вуглеводи, целюлоза, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо. Каротину в гарбузі в п'ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік. За вмістом заліза оранжевий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед всіх існуючих овочів, з цієї причини його добре вживати тим, хто страждає анемією. Пектинові речовини, виявлені в гарбузі у великій кількості, сприяють виведенню з організму токсичних речовин і холестерину. Перш за все, гарбуз вважається кращим овочем для дієтичного харчування. Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон для профілактики гострого і хронічного нефриту і пієлонефритів. Завдяки солям калія, гарбуз володіє сечогінною дією. Також цей овоч дуже корисний людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи і гіпертонією.

Номер слайду 6

Свіжий сік гарбуза добре пити при хронічних запорах, запаленнях сечостатевої системи, нирковій недостатності, геморої і нервових розладах. Гарбуз чудово виводить з організму солі і воду і при цьому не подразнює ниркову тканину. Крім того, знахарі вважали, що гарбузовий сік дуже допомагає чоловікові підтримувати свій сексуальний тонус. При токсикозі вагітних гарбуз можна використовувати як хороший засіб від нудоти.

Номер слайду 7

Гарбузова каша підійде тим, хто бажає схуднути: вона нормалізує обмін речовин і виводить з організму шлаки. Якщо Вас турбує безсоння, то на ніч корисно випити гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом. Відваром м'якоті вгамовують спрагу і знижують жар у хворих. Гарбуз також чудово личить тим, хто страждає захворюваннями ЖКТ з підвищеною кислотністю.

Номер слайду 8

Корисна не лише м'якоть гарбуза, але і гарбузове насіння. Воно просто криниця високоякісного харчового масла (від 32 до 52 відсотків). У багатьох країнах Європи, наприклад, в Австрії, Німеччині і Румунії, масло споживають для приготування різних овочевих салатів. Крім того, в насінні дуже багато цинку. Розтерте з медом насіння гарбуза – один із старовинних глистогінних засобів. Сушені гарбузові насіннячка дуже корисні чоловікам, ними лікують простатит, для цього на самому початку захворювання щодня натщесерце і увечері слід з'їдати по 20-30 насіннячок. Завдяки наявності цинку, гарбузове насіння корисно вживати жменями при проблемах, пов'язаних з його відсутності, а саме при вугрях, жирній лупі, себореї.

Номер слайду 9

Очищуюча маска.  Натріть на дрібній тертці невеликий шматочок сирого гарбуза. Відберіть столову ложку натертої м'якоті, змішайте з яєчним білком (його попередньо злегка збити вилочкою) і накладіть суміш на обличчя. Через п'ятнадцять хвилин змийте прохолодною водою. Гарбузовий сік може використовуватися замість тоніка, він чудово очищає жирну шкіру. Якщо немає можливості віджати сік, то можна накласти на шкіру натерту м'якоть гарбуза і залишити на п'ятнадцять хвилин - така процедура теж чудово очистить жирну шкіру. Гарбуз в косметичних цілях

Номер слайду 10

Поживна маска з відбілюючим дією.  Столову ложку натертої м'якоті гарбуза потрібно змішати зі столовою ложкою крохмалю або пшеничного борошна. У цю суміш додати чайну ложку лимонного соку і дві столові ложки томатного соку (віджатого зі свіжих помідорів). Маска наноситься на обличчя на п'ятнадцять хвилин, після чого змивається прохолодною водою. Вітамінна маска. Очистіть від шкірки невеликий шматочок гарбуза, наріжте його скибочками і відваріть до м'якості. Розімніть гарбуз в пюре, візьміть столову ложку гарбузового пюре і змішайте з такою ж кількістю кефіру або нежирного йогурту, нежирної сметани. Накладіть маску на обличчя, через п'ятнадцять хвилин зніміть вологим ватним диском і потім вмивайтеся прохолодною водою. Відновлююча маска для волосся 300 г  м’якоті гарбуза натріть на дрібній терці і відцідіть сік. До м’якоті додайте по 1 чайні ложці оливкової (чи гарбузової) олії та меду. Все старанно вимішайте та масажними рухами втріть в коріння волосся. Маску залиште на пів години, потім змийте користуючись улюбленим шампунем і, як зазвичай, вимийте голову. Після процедури волосся стане м’яким, зменшиться випадіння та почне швидше рости. Таку маску можна повторювати двічі на тиждень!

Номер слайду 11

Смажений гарбуз

Номер слайду 12

Гарбуз, тушкований з яблуками Ніжні оладки з гарбуза

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ppt
Додано
15 січня 2021
Переглядів
1584
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку