Презентація до уроку кулінарія "Салати"

Про матеріал
У презентації розповідається про походження салатів, їх види, склад продуктів для приготування і інші цікаві матеріали . Можна використати як для учнів 6 класу під час вивчення теми "Страви з овочів" так і для старшокласників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Напередодні новорічних свят господині починають ламати голову з приводу того, що ж поставити на стіл. Тим більше, що наступний рік— рік білого Щура, або Миші. Якими ж стравами задобрити цю тварину? Звичайно, в голові відразу згадуються салати – головні атрибути не тільки Нового року , а і будь - якого свята.

Номер слайду 3

Якщо заглянути в словник, то салат означає холодна страва, компонентами якого можуть бути овочі, фрукти, іноді м’ясо або риба, гриби, яйця, политі різними заправками. Найчастіше в нього кладуть листя зеленого салату, томати, горох, картоплю, огірки, зелень, цибулю, коренеплоди.

Номер слайду 4

До страви додаються різні спеції, такі як сіль, перець, орегано і інші. В якості заправки беруть оцет, рослинне масло, майонез, лимонний або лаймовий сік. Але звідки прийшло до нас це чудо? Давайте зануримося в світ історії салатів, яка коротко оповідає про найбільш важливі моменти створення цієї страви.

Номер слайду 5

Історія цих страв налічує не одне тисячоліття. Ще в Стародавній Греції існував аналог салату, який складався з зерен граната, ароматних трав, цибулі, з приправами і часником, полита оливковою олією. А давньогрецький письменник Афиней у своєму творі «Бенкет мудреців» розповідає про салат, заправлений медовухою. З розвитком зв’язків з іншими країнами, завоюванням колоній, налагодження торговельних відносин з сусідніми державами історія салату поповнювалася новими сторінками.

Номер слайду 6

Саме слово «салат» з’явилося в часи Римської імперії і італійською мовою означає «солоне», «посолене». Хоча деякі вчені вважають, що ім’я страві дав овоч з однойменною назвою. Найчастіше салат подавався до м’яса, а не як самостійна закуска.

Номер слайду 7

В історії виникнення салатів чималу роль відіграв Давній Єгипет. На столі єгиптян завжди була свіжа зелень, цибуля, часник. Причому салатним листям відводилася особлива роль. Ця рослина бога Міна вважалася священною. Кожен житель країни вирощував його на своєму городі. Подаючи страву на стіл, єгиптяни заправляли його сумішшю масла, спецій і оцту.

Номер слайду 8

Середньовічні кухарі також вплинули на історію салатів. В період з 5-го по 12-е століття змінився раціон і методи приготування їжі. Закуски стали складатися з гострих і пряних трав, у салат стали додавати сир. Щоправда, подібне блюдо було не дуже популярним серед нижчих верств суспільства, оскільки вважалося низькокалорійним. Через жахливі антисанітарні умови багато людей відмовлялися від салату з свіжих овочів. Перевага віддавалася смаженому м’ясу. У вищому класі від салатів не відмовлялися. Кухарі намагалися догодити своїм монархам і змагалися в мистецтві приготування цієї страви.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пропонуємо один з рецептів закуски знаменитого художника: зварити круто яйце, очистити, дістати жовток. Подрібнити і з’єднати його з кедровими горішками, поперчити і акуратно розкласти в яєчні гнізда. Присмачити все вершковим соусом і пробувати.

Номер слайду 11

В епоху Відродження Христофором Колумбом була відкрита Америка. Це серйозно позначилося на історії походження салатів. З’явилися нові продукти, які стали додаватися в ці страви. Іноді в склад закуски входили понад тридцяти інгредієнтів, включаючи квітки троянд, чорнобривців, настурций. Кухарі короля Англії Генріха IV і королеви Шотландії Мері I використовували зелень селери, салат- латук з заправкою з ароматних трав з додаванням гірчиці.

Номер слайду 12

Починаючи з 17 століття, любителі вишуканої кухні експериментують з салатами, додаючи в них все нові інгредієнти. Все більше у страві з’являється варених коренеплодів, подрібнених запашних трав. Французькі кулінари створюють нові заправки, змішуючи вино, оцет, лимонний сік, оливкову олію.

Номер слайду 13

У 1699 році видається книга англійського автора Джона Евеліна Acetaria: A Discourse of Sallets. В ній Евелін розповідає, як готувати салат, рекомендує збризнути зелень холодною водою, покласти в друшляк, обсушити і полити оливковою олією з оцтом, посипати сіллю. У збірнику Евелін дає рекомендації з вирощування овочів для подібних страв.

Номер слайду 14

У рецептах з’являється шпинат, кріп, рукола, романо та інші. Книга призначалася для нижчих шарів суспільства. Людям пояснювалася необхідність вживання салатів, багатих вітамінами.

Номер слайду 15

У 18 столітті, за часів правління герцога Рішельє, з’являється знаменитий соус – майонез. У салати стали додавати м’ясо і рибу. У країнах Європи з’являється ще один вид салату – вінегрет, у якому змішуються нарізані овочі, соління і буряк. Іноді додаються гриби.

Номер слайду 16

Хто з нас перед святом не вимовляє знайомі з дитинства назви: «Олів’є», «Мімоза», «Оселедець під шубою»? Саме ці салати вважаються основою будь-якого застілля . Французький кухар месьє Олів’є, який працював у Росії, дав старт цілого напрямку приготування салатів з використанням майонезу, який до нього подавався як окрема страва. Люсьєн Олів’є на догоду відвідувачам ресторану змішав інгредієнти з соусом, отримавши страву, згодом названу його ім’ям.

Номер слайду 17

«Оселедець під шубою» має цікаву революційну історію. За однією з версій, «Шуба» — це абревіатура: Ш. У. Б. А., що означало «Шовінізму і Занепаду — Бойкот і Анафема». На початку 20 століття на новорічне свято такий салат приготував Аристарх Прокопцев, кухар одного з трактирів. Блюдо прийшлося всім до смаку, перекочувавши на початку 60-х років з ресторанів на столи простих громадян. В його класичному рецепті не міститься цибуля і яйця.

Номер слайду 18

Історія салату «Мімоза», на жаль, замовчує про його автора. Страва була дуже популярною в 70-і роки 20 століття. До складу входять рибні консерви, розім’яті ложкою, варені яйця, сир, цибуля. Верх салату покривають майонезом, який посипають розтертими яєчними жовтками, що нагадують квітки мімози.

Номер слайду 19

Спочатку салатами могли насолоджуватися тільки чиновники, що відвідували ресторани. Але з часом змінюється наповнення страви. У ньому з’являється зелений горошок, ковбаса, овочеві і рибні консерви, плавлений сир. В якості заправки використовується майонез і соняшникова олія.

Номер слайду 20

У той же час з салату зникають зелені листя. Такий набір продуктів стає доступний простій радянській людині. Салат перестає бути доповненням до закусок, а стає самостійною стравою.

Номер слайду 21

У вік достатку продуктів харчування з’явилися і різні варіанти салатів. Держави,які омиваються морями, стали додавати в них морепродукти. На американському узбережжі з’явився популярний сьогодні крабовий салат. Відомий італійський тенор Енріко Карузо повідав про нього старій Європі. Наш час

Номер слайду 22

До винаходів 20-го століття можна віднести і салати «Капрезе», «Цезар», «Нісуаз» і багато інших. У страву додають креветки, кальмари, омари, молюски.

Номер слайду 23

Види салатів Сирний. Складається з натертого сиру, яєць і майонезу, може містити інші інгредієнти. Овочевий салат. В його основу про входять різні види овочів. Фруктовий салат. Містить прянощі, ягоди, фрукти. Оселедцевий салат. Використовується порубаний оселедець. Теплий салат. Наповнюється приготованим теплим м’ясом, баклажанами, овочами. Грибні салати Курячі салати Макаронні салати Салати м'ясні

Номер слайду 24

Салати мають безліч переваг. Вони, як правило, малокалорійні. Багаті різними групами вітамінів і клітковини. Містять живильні і мінеральні речовини. Свіжий салат з смачною і ароматною заправкою є відмінним як святковим, так і повсякденним блюдом. Овочеві салати Рибні салати Салати із злаків Салати з морепродуктів Фруктові салати Яєчні салати

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Желепа Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Буйновская Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. ЛЕБІДЬ ОЛЬГА МИКОЛАЇВНА
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Супрун Ірина Миколаївна
    Дякую за чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
9 січня 2021
Переглядів
10226
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку