Презентація до уроку: "Кулінарна подорож країнами світу" інтегрований урок

Про матеріал
Національна кухня виокремлює особливості кулінарних традицій і технологій, прийнятних для кожної країни або народу. Їстівна карта світу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кулінарна подорож країнами світуІнтегрований урок географії і технології r

Номер слайду 2

Не секрет, що у світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Національна кухня виокремлює особливості кулінарних традицій і технологій, прийнятних для кожної країни або народу. Кожній національній кухні властиві свої власні риси: використання певних продуктів і способів їхньої обробки, посуд, у якому подається їжа, дотримання специфічних традицій і навіть ритуалів у споживанні їжі.

Номер слайду 3

Продукти, які складають основу кухні тієї чи іншої національності, залежать від природних особливостей та географії місцевості.

Номер слайду 4

Наприклад, жителі країн із жарким кліматом люблять гостру їжу. Можливо, через те, що деякі спеції дозволяють зберігати продукти довше. Крім того, гострі спеції сприяють потовиділенню – природньому процесу охолодження організму. У країнах з прохолодним кліматом кухня найчастіше дуже поживна. В Ірландії, Великобританії, Бельгії, Німеччині та Угорщині їжа може здатися калорійною і важкою для непідготовленого туриста. В країнах, які межують з Північним і Балтійським морями, дуже часто в раціоні присутня риба жирних сортів (Нідерланди, Англія, Бельгія, Норвегія, Швеція і Фінляндія). У країнах Центральної Європи споживають багато м’яса, картоплі та випічки (Німеччина, Угорщина, Чехія).

Номер слайду 5

Кухня кожного окремого народу світу – це окремі кулінарні королівства, які надзвичайно цікаво досліджувати. Кожен народ земної кулі має власні традиції, власну історію і, звичайно ж, свої особливості національної кулінарії. Коли ми чуємо «паста» та «піца», то одразу згадуємо Італію, гуляш асоціюється із Угорщиною, ростбіф – з Англією, гамбургери – з Сполученими Штатами, паелья – з Іспанією, тощо.

Номер слайду 6

Японська. Японці займають перший рядок за тривалістю життя. У них майже відсутні повні люди(борці сумо не в рахунок). Це пояснюється тим, що їх кухня містить дуже мало м'яса, жирів, круп, хліба. Основою раціону є риба, морепродукти і морські водорості. Також це рис і соєві боби. Зрідка вони їдять курятину, яйця, пісну свинину. А молоко, сир і м'ясо вони замінюють соєю. Ця бобова культура дуже широко використовується японцями. З неї роблять соєвий сир, соєве м'ясо тощо. Рибу і морські продукти там застосовують не в замороженому або переробленому вигляді, а тільки свіжими, нещодавно спійманими. У Японії продукти піддають мінімальній термічній обробці. Завдяки цьому в них зберігається максимум користі. Також там люблять овочеві і рибні супи. Обов'язково використовується багата палітра прянощів : гостра гірчиця васабі, маринований імбир, різноманітні соєві соуси. Японці вважають, що прянощі і приправи необхідно додавати в щоденний раціон, оскільки вони стимулюють травлення. Цікаві тамтешні солодощі. Вони не містять цукру. Для їх приготування використовуються фруктові соки, рисове борошно і загусники, зроблені з водоростей. Головним напоєм японців є зелений чай.

Номер слайду 7

Китайська. Китайська кухня неймовірно різноманітна, оскільки тут багато регіонів з різними традиціями. Там використовують багато м'ясних і смажених блюд. Найбільш поширені свинина і курка. А ось риби там їдять менше, ніж в Японії. Також дуже популярні рис, соя, квасоля. Китайці застосовують безліч різних способів приготування їжі. Широко використовуються прянощі, втім, як і в усій Азії. Їжу подають маленькими порціями, але зважаючи на різноманітність блюд на столі, можна швидко насититися їжею. Китайські кухарі жартують, що можна приготувати все, окрім місяця. Тому в хід йде все, що дають земля і води. Їстівними там вважаються змії, комахи тощоі. Смак коригують за допомогою всіляких приправ і соусів. Термічна обробка їжі коротка, для цього перед приготуванням її дрібно нарізують. Китайці — фанати чаю. Там існує безліч його сортів. Китайці скрізь носять з собою маленькі термоси з чаєм.

Номер слайду 8

Шведська. Швеція може пишатися досить великою кількістю довгожителів. Людей з надмірною вагою там зовсім небагато. Основа харчування шведів — це риба: лосось, форель, оселедець, тунець. Її вони їдять дуже багато. Також там широко використовують ікру риб, раків, морську капусту. Шведи їдять багато м'яса. Вони вживають не лише звичні нам свинину, яловичину, курку, індичку, але також оленину і лісового птаха. Північний клімат не дає великого асортименту фруктів і овочів. З овочів там найбільше поширені картопля, морква, буряк, ріпа. Місце фруктів займають ягоди, якіх там дуже багато : брусниця, чорниця, журавлина, морошка. Шведи широко використовують блюда з круп. Також там поширений житній хліб. А ось здобу там майже не їдять.

Номер слайду 9

Французька. Кухня цієї країни відрізняється безліччю кулінарних досліджень. Французи вживають багато фруктів і овочів, їстівні зелені трави. У їх раціоні багато супів-пюре, овочевих блюд. Також їдять вони із задоволенням морепродукти: креветки, устриці, кальмари, краби тощо. Всесвітньою популярністю користуються французькі сири і натуральні виноградні вина. Разом з тим, представники цієї нації не цураються здобної випічки, круасанів, м'ясних блюд, знаменитого фуа-гра(паштет з гусячої печінки). Незважаючи на це, у французів досить висока тривалість життя. Також серед них дуже рідко зустрічається повні люди. Вважається, що це завдяки виноградному червоному вину, яке там вживають щодня. Червоне вино допомагає травленню, спалює жири і добре очищає організм. Жаб’ячі лапки. Равлики в часниковому соусі. Фуа Гра. Паштет з гусячої печінки.

Номер слайду 10

Італійська. Найвідомішими блюдами цієї кухні є піца, спагеті, лазанья. Але в повсякденному харчуванні італійців частіше використовують овочі. У цій південній країні ростуть помідори, солодкий перець, кабачки, цукіні, баклажани, артишоки, кукурудза. Усі вони використовуються при приготуванні різноманітних блюд. З білкової їжі італійці віддають перевагу птиці, морепродуктам, горіхам, бобовим. А ось м'яса вони їдять менше. Жирні сорти взагалі не вживають. Популярні різні сири, які представлені у безлічі сортів. Також італійці небайдужі до смакових приправ, в їхній кухні всюди застосовуються оливки, каперси і різноманітні пряні трави. Ну, а головний хіт італійської кухні — ця маслинова олія, нею заправляють усі страви.

Номер слайду 11

Грецька. Греки обожнюють всілякі морепродукти(адже вони живуть на березі Середземного моря). Також там у великій шані маслинова олія. Як і у будь-якій південній країні, в повсякденному харчуванні величезну роль відіграють овочі і фрукти(серед останніх особливо важливі цитрусові). Зернові культури там вживають украй мало. Замість них важливу позицію в раціоні займають блюда з квасолі, бобів і кукурудзи. Ще греки не можуть обходитися без кисломолочних продуктів і сирів. Кухня цієї країни відрізняється простими, але дуже смачними блюдами. З м'ясних продуктів греки віддають перевагу баранині і курці. А ось соусів там майже не їдять.

Номер слайду 12

Ізраїльська. Відмінною рисою ізраїльського харчування є те, що усі продукти є кошерними(тобто, проходять найсуворіший передпродажний контроль). Тому якість їжі одна з кращих у світі. Цим пояснюється висока тривалість життя в цій країні. Країна знаходиться на березі Середземного моря, тому для її кухні характерні блюда цього регіону. Передусім, це свіжі фрукти і овочі, які вирощені тут же і потрапляють на ринок через пару годин після збору. З білкової їжі це переважно риба і птах(курка, індичка). Також в раціоні є присутньою велика кількість різноманітних молочних продуктів.Ізраїльські блюда дуже смачні, але, трудомісткі, вони вимагають кулінарної майстерності.

Номер слайду 13

Корейська. Для корейської кухні, як і для інших країн Азії, характерна велика кількість рису. Його їдять разом з рибою, соєвим соусом, морськими водоростями. Також в харчуванні корейців багато овочів. На першому місці переважає редька, капуста, морква, очерет і папороть. З білкової їжі популярні яловичина, свинина, курка. Головне, що характерно для блюд корейської кухні — неймовірна гострота. Усі вони рясно приправлені чорним і червоним перцем, оцтом, часником, імбиром тощо. Усе це надає корейській їжі гострого, пекучого, пряного смаку. Такі приправи потрібні в жарких країнах. Вони стимулюють травлення і дезинфікують шлунково-кишковий тракт, знищуючи шкідливі мікроорганізми. У корейській кухні блюда також подають маленькими порціями. Але завдяки їх різноманітності, можна без зусиль швидко насититись їжею.

Номер слайду 14

Американська Улюблені страви американців — овочеві та фруктові салати (жоден сніданок, обід, вечеря не обходиться без них), м'ясо і птиця з овочевим гарніром, фруктові десерти. З перших страв американці надають перевагу супам-пюре, бульйонам або фруктовим супам. Другі страви зазвичай містять: яловичину, нежирну свинину, кури, індички. Усі м'ясні страви готуються негострими, спеції й соуси кожен кладе на свій смак вже на столі. Улюблені національні страви — ростбіф із кров'ю та стейк.

Номер слайду 15

Українська кухня. Українська національна кухня дуже різноманітна і представлена багатим вибором страв. Багато з них давно готуються в багатьох країнах світу, але як і раніше асоціюються саме з Україною. Найбільш відомою національною стравою України можна назвати борщ. Існує 3 види борщу: червоний, щавлевий, холодний. Не менш відомі вареники– варене тісто з різними начинками – традиційна українська страва на святковому чи недільному столі. Деруни або пляцки з тертої картоплі – улюблена повсякденна страва українців, зазвичай подається зі сметаною. Ну і, звісно ж, сало – корисне, смачне і ситне, до того ж довго зберігається.

Номер слайду 16

Так, у гірських районах Карпат переважають страви з кукурудзяного борошна, грибів, молочних продуктів: кулеша, чир, мамалиґа, банош, бринза, гуслянка, соломаха. У низинних районах готують страви з пшеничного борошна і різних овочів – галушки, вареники, гомбовці, кремзлики, пироги. У кухні поліщуків (кухня Полісся) поширені страви з картоплі та овочів: коми, деруни, зрази, холодники. Кожному з етнографічних регіонів України властиві свої особливості кухні, зумовлені географічними умовами і національними традиціями.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Їстівна карта світу: малюнки з їжі

Номер слайду 19

Туризм приваблює практично кожного. Ми роз'їжджаємо по країнам світу і відкриваємо для себе нові сторони світу. Але ось Генрі Харгрівз, новозеландський художник, ніколи не подорожував. Однак це не завадило йому ознайомитися з кулінарними пристрастями різних країн світу і захопитися створенням чарівних картин з їжі. Художник придумав цілком "їстівну" карту світу, вибравши для кожної країни, той продукт, з яким вона асоціюється. З такого "атласу" можна вчитися. Наприклад, якщо ви знайомі з географією і легко впізнаєте контури мап країн світу але не знаєте улюблені національні продукти, ця карта буде служити відмінною підказкою. Генрі Харгрівзу допомагав нью-йоркський стиліст Кейтлін Левін. Разом вони створили карти, на яких легко впізнаються Індія, яка зібрала на своїй території спеції, а також Італія з томатів, Африка з бананів і Австралія з креветок.50 американських штатів викладені тільки за допомогою кукурудзи різних видів. А Китай прикрашає локшина самих різних форм. Харгрівз затіяв цей проєкт для того, щоб показати людям, як їжа стала частиною культури різних країн. А ще, що вона здатна об'єднувати людей. Можливо, після перегляду його карт більше людей, готуючи локшину, будуть згадувати, що це національне блюдо китайців, а булочка з кавою і сиром - традиційний сніданок французів. Ще серед його робіт є Південна Америка, викладена цитрусами, Англія з бісквітних булочок, Японія з водоростей і Нова Зеландія з ківі.

Номер слайду 20

Помідорна Італія

Номер слайду 21

Бананова Африка

Номер слайду 22

Індія зі спецій

Номер слайду 23

Креветкова Австралія

Номер слайду 24

Бісквітна Англія

Номер слайду 25

Китай із локшини

Номер слайду 26

Цитрусова Південна Америка

Номер слайду 27

Кукурудзяні Штати Америки

Номер слайду 28

Франція з сиру та булочок

Номер слайду 29

Нова Зеландія з плодів ківі

Номер слайду 30

Японія з водоростей

Номер слайду 31

Дякую за увагу!Бажаю приємних спогадів від кулінарної подорожі!До нових зустрічей!Здійснити подорож допомогли такі джерела інформації: Найкорисніші кухні світу (publish.com.ua)Їстівна карта світу: малюнки з їжі - Cookery.com.ua. Студенти факультету харчових технологій подорожують кухнями народів світу (nubip.edu.ua)Американська кухня — Вікіпедія (wikipedia.org)ТРАДИЦІЙНА КУХНЯ ФРАНЦІЇ: ОСОБЛИВОСТІ ФРАНЦУЗЬКОЇ КУХНІ (tourkazka.com)Кухня Швеції – кулінарні традиції і популярні страви - Franklin Travel

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Курусь Анна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 8 клас, Презентації
Додано
28 вересня 2023
Переглядів
894
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку