Презентація до уроку «Ліричний герой у поезіях Р. М. Рільке»

Про матеріал
Матеріал містить відомості про автора та про ліричного героя у віршах Р. М. Рільке.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ліричний герой у поезіях Р. М. Рільке»

Номер слайду 2

Біографія Райнер Марія Рільке народився 1875 року в Празі. Дитинство та юність поета були затьмарені перебуванням в австрійській військовій школі (1886-1891), про яку він все життя згадував зі страхом і відразою. У 1895 році поет вступив на філологічний факультет Празького університету, а пізніше слухав лекції з філології і мистецтвознавства в Мюнхені й Берліні. Основою і вихідним пунктом поетичної еволюції Рільке була німецька класична література. Разом з тим, він активно засвоював і синтезував досвід романських і слов'янських культур. Звідси його спроби творити французькою і російською мовами. Помер Райнер Марія Рільке 1926 року у Швейцарії.

Номер слайду 3

Творчість. Писати вірші Рільке почав рано, і вже 1894 року вийшла його перша збірка "Життя і пісні". Поетичні збірки "Книга годин" ("Часослов") (1905), "Книга картин" (1902, 1906), "Нові поезії" (1907-1908), роман-щоденник "Записки Мальте Лаурідса Брігге" (1910), поетичні цикли "Дуїнянські елегії" (1922), "Сонети до Орфея" (1922). У його віршах відтворюються основні мотиви романтичної поезії першої половини XIX століття — самотності, природи й кохання.

Номер слайду 4

Ліричний герой поезії Р. М. Рільке

Номер слайду 5

Ліричний герой поезії Р. М. Рільке

Номер слайду 6

Переглянь і прокоментуй!"Згаси мій зір..."https://www.youtube.com/watch?v=a. Wf5wh. VVPJ8

Номер слайду 7

Досліди!«Орфей, Еврідіка, Гермес»Які кольори притаманні світу Аїда в поезіях Рільке? Який образ вони створюють?Як поет характеризує Орфея, Еврідіку, Гермеса? Підтвердіть свої відповіді цитатами. Прокоментуй художні засоби, якими поет зображує душевні страждання героїв міфу.

Номер слайду 8

З’ясуй!«Сонети до Орфея» Які авторські роздуми про сутність мистецтва та його покликання розкрито в «Сонетах до Орфея»?Якими ідеями, мотивами та художніми відкриттями збагатив Рільке європейську поезію?

Номер слайду 9

Зроби висновок!Узагальни відомості про тематику віршів Р. М. Рільке. Розкажи про вплив на творчість письменника його знайомство з українською та російською культурами. Чим, на твій погляд, можна пояснити інтерес до лірики Рільке у ХХІ ст.

pptx
Додано
15 січня 2021
Переглядів
2075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку