Роман М. Булгакова “Майстер і Маргарита” як “роман-лабіринт” зі складною філософською проблематикою. Культурні та літературні джерела твору

Про матеріал
Композиція роману «Майстер і Маргарита» оригінальна та різнопланова. Перед нами — справжній роман-лабіринт, у якому розкриваються три взаємопов'язані, але водночас й автономні сюжетні лінії: про кохання Майстра і Маргарити; про пригоди Воланда і його почту в Москві; єршалаїмські розділи про Понтія Пилата й Ієшуа Га-Ноцрі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман М. Булгакова “Майстер і Маргарита” як “роман-лабіринт” зі складною філософською проблематикою. Культурні та літературні джерела твору.

Номер слайду 2

Епіграф. Рукописи не горять М. Булгаков

Номер слайду 3

Таємниця життя – незбагненна, але ми не можемо відмовитися від спокуси все ж таки пізнати її та зрозуміти Й. В. Гете

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Еволюція назви творуІ редакція“Чорний маг”“Копито інженера”“Жонглер з копитом”“Син В”“Гастроль”ІІ редакція“Великий канцлер”“Сатана”“Чорний богослов”“Він з’явився”“Підкова іноземця”

Номер слайду 7

Джерела написання роману. Реальні факти життя письменникаІсторія СРСР 1920-1930-х років. Творчість письменників (М. Гоголя, Ф. Достоєвського, Й. Гете, А. Данте)Міфологічні твори (євангельські легенди про Ісуса Христа, Понтія Пилата, Іуду, біблійні міфи про диявола)

Номер слайду 8

Жанр творуісторичний філософськийдетективнийпсихологічнийлюбовнийавантюрний фантастичний Багатоплановий, поліфонічний роман (поліфонізм – багатоголосся)

Номер слайду 9

Композиція роману(“роман в романі” “роман-лабіринт”)три сюжетні лінії

Номер слайду 10

Теорія трьох світів Г. Сковороди

Номер слайду 11

Проблематика твору. Морального вибору. Взаємин особистості з владою. Віри та безвір’я. Кохання. Честі й справедливості Бездуховності та міщанства. Співвідношення добра і злаІстини. Ролі мистецтва

Номер слайду 12

Я – частка тієї сили, що вічно хоче зла і вічно чинить благо. “Фауст” Гете. Займи позицію. Воланд – князь пітьми, породження зла, отже, сам – зло.“Я згоден”Воланд, прибувши до Москви, чинить зло: доводить до божевілля кількох людей перетворює людей на маріонеток власної волі.“Я не згоден”Воланд – справедливий суддя, він показує людям їхні вади, злочини, віровідступництво і карає за це, водночас – виявляє милосердя великодушність та інші позитивні риси.

pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
2752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку