Презентація до уроку " Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні".

Про матеріал
Презентація до уроку "Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Ліси є основним постачальником кисню в атмосферу.  Деревина використовується як паливо, як цінний матеріал для будівельної та хімічної індустрії. Ліси виконують ґрунтозахисну та водоакумулятивну функції Є місцем відпочинку Відіграють надзвичайно важливу природоохоронну роль.

Номер слайду 3

МЕТА : ознайомитися із розміщенням основних лісових поясів світу, лісових масивів в Україні, навчитися характеризувати лісове господарство світу та України, порівнювати лісозабезпеченість України, світу й окремих його регіонів.

Номер слайду 4

Лісове господарство – це галузь економіки, що вивчає, веде облік і відтворення, охорону і захист лісів, а також регулювання їх використання в цілях задоволення потреб у лісових ресурсах.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ліси на земній кулі представлені в двох лісових поясах, які умовно називають північний та південний.

Номер слайду 7

Використовуючи карту атласу “Лісові ресурси світу” та підручник с.87 охарактеризуйте лісові пояси за планом: розташування ; основні породи дерев; країни з найбільшими показниками лісистості.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Найбільші площі лісів збереглися в Азії та Південній Америці, найменші - в Австралії та Європі. За запасами деревини провідні місця в світі належать Росії, Канаді, Бразилії, США, Індонезії; з-поміж африканських країн - Демократичній Республіці Конго (ДРК).

Номер слайду 11

Лісозабезпеченість території – це показник, розрахований шляхом ділення площі лісів на кількість населення світу, країни (області). Яка лісозабезпеченість населення України? (площа лісів становить 10,4 млн. га; Населення – 42 млн. 650 тис. осіб)

Номер слайду 12

Ліси України займають 17,2 % її території Сформовані вони понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця. ( мал.53 підручника) Використовуючи карту атласу, визначте, які області України мають найвищі та найнижчі показники лісистості. Які природні чинники впливають на ці показники?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

До особливостей лісів та лісового господарства України належать: - відносно низький рівень лісистості території країни; - зростання лісів у різних природних зонах (Полісся, Лісостеп, Степ, Українські Карпати) з найбільшою концентрацією в Поліссі та Карпатах; - переважно екологічне значення лісів та висока їх частка (до 50 %) з режимом обмеженого лісокористування; - високий відсоток заповідних лісів (15,7 %), який має стійку тенденцію до зростання; - значна площа лісів у зоні радіоактивного забруднення; - половина лісів України є штучно створеними і потребують посиленого догляду (кожний другий гектар лісу створений штучно).

Номер слайду 15

Основні галузі лісової промисловості України. -лісове господарство; - деревообробна промисловість; - целюлозно-паперова промисловість; - лісохімічна промисловість.

Номер слайду 16

1. Скорочення площі лісів через розширення сільськогосподарських угідь, вирубки лісів, з метою господарського використання деревини, у зв'язку з будівництвом і т. д. За останні 200 років площа лісів Землі скоротилася приблизно в 2 рази. Щорічно у світі знищуються ліси на площі 125 тис. кв. км, що дорівнює території Австрії і Швейцарії разом узятих (в основному в країнах, що розвиваються,). У високорозвинених державах лісові масиви скорочуються і деградують у зв'язку з забрудненням повітряного середовища і ґрунтів. 2. Збезлісення територій через надмірну вирубку, у результаті чого верхній шар ґрунту, неукріплений коренями, вимивається чи несеться вітром; земля деградує; трав'яний покрив пасовищ бідніє.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Які завдання вирішує лісове господарство? Що таке лісозабезпеченість? Які причини змін показника лісозабезпеченості? Чому майже всі ліси планети сконцентровані в двох лісових поясах? Назвіть відмінності північного та південного лісових поясів. Поясніть причини відмінностей. Укажіть основні причини скорочення площі лісів.

Номер слайду 25

Завдання Уявіть, що ви очолюєте лісове господарство в африканській країні, де скорочується площі лісів. Які заходи запропонуєте для вирішення цієї проблеми?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Романенко Наталя Анатоліївна
    Дякую, колего, за чудову розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Географія 9 клас (Масляк П.О., Капіруліна С.Л.)
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
12641
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку