Презентація до уроку літератури рідного краю в 5 класі "Запоріжжя поетичне"

Про матеріал
Ця презентація буде корисною для проведення уроку літератури рідного краю. Всі ми знаємо, що пізнавати мистецтво слова потрібно разом з творчістю поетів -земляків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запоріжжя поетичне. Автор презентаціїВчитель української мови і літератури. ЗОШ №84 Сухобок Марина Василівна

Номер слайду 2

Наш край, рідна запорізька земля дуже багата на обдарованих людей. Представників письменницького таланту дуже багато: Петро Ребро, Микола Лиходід, Василь Діденко, Анатолій Рекубрацький, Григорій Лютий, Микола Білокопитов, Віктор Чабаненко, Любов Геньба, Лариса Коваль, Яна Яковенко і Пилип Юрик. і т.д. Офіційна адреса: Проспект Соборний, 162

Номер слайду 3

Петро Ребро - (1932-2014)фундатор і голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України (1967-1998). Лауреат багатьох конкурсів, фестивалів. Український поет, журналіст, гуморист і сатирик, громадський і культурний діяч. Стипендіат Президента України. Ні, ти не знаєш добре України ,Якщо на Запоріжжі не бував, Ні, ти не знаєш добре України ,Якщо на Запоріжжі не бував,Де небо – то від хвиль Дніпрових синє,То золоте – від степових заграв;Де на весь світ поралить колосками. У січах кров’ю зрошена земля,Де царство дум, де навіть кожен камінь. Народу невмирущість прославля;Де сяйво з вод висотують турбіни. А Хортиця сурмить, як пароплав... Ні, ти не знаєш добре України,Якщо на Запоріжжі не бував.

Номер слайду 4

Григорій Лютий(1942)Друкуватись у періодиці почав із 1964року. Видав поетичні книги "Крилатий корінь", "Крона вічності", "Червона літера вогню","Хліб любові","Я воду пив з твого лиця","Гуляйполе",дитячу збірку"Світлана"та разом із співаком і композитором Анатолієм Сердюком-пісенник"Пісні Гуляйпільського краю".

Номер слайду 5

Микола Білокопитов (11.02.1954)Поет-сатирик, критик, журналіст. Лауреат премій імені Степана Руданського та Остапа Вишні. ПАПУГА Щодня із клітки гонорово. Кричав:“Мені свободу слова —Я б народив такі думки!..”Його дослухались таки,Тепер свободу слова має: Що хоче, те і... повторяє. 

Номер слайду 6

Брацило Марина(1976-2013)Запорізька поетеса, письменниця, виконавиця бардівських пісень. Стала членом Національної Спілки письменників України в 19 років. Поетичні збірки: "Хортицькі Дзвони" , "Благовіст", "Мелодія вічних прощань", "Сонцетяжіння", "Чотири пори любові". Розкажи мені сон чарівний. Розкажи мені сон чарівний,Розкажи про мою Україну,Про ясне розмаїття весни,І про білії шати калини. Розкажи та іди, бо й вночіВ чужині залишаючи втому,На Україну линуть ключі,Й лише я не вертаю додому. Вечорниці квітучих садків,Десь у зорях пісні завмирають,Лиш відлунює болем той спів. У чужому далекому краї Хай летить, хай торкається вій... Дайте крила мені, я полину... Розкажи ж мені сон чарівний,Розкажи про мою Україну. Україну...

Номер слайду 7

В цьому році у травні місяці відбувся вже 55-й “Поетичний травень”, який кожного року об’єднує досвідчених літераторів та молоді таланти Запоріжжя. Зараз Запорізьку організацію НСПУ очолює Володимир Віхляєвавтор збірки наукових та публіцистичних робіт „Перші кроки” (2006р.), художніх та наукових публікацій в журналах „Хортиця”, „Держава та регіони”, „Наука і вища освіта”.

pptx
Додано
26 липня 2019
Переглядів
5275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку