Презентація до уроку літературного читання "Робота з дитячою книжкою. Оксана Караванська "Вишиванка" »

Про матеріал
Матеріали до уроку літературного читання у 4 класі учнів з ООП "Робота з дитячою книжкою. Оксана Караванська «Вишиванка».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання. Робота з дитячою книжкою Тема: Оксана Караванська «Вишиванка»https://youtu.be/zyws. Wny9v. Q8

Номер слайду 2

Подумайте, який оберіг вишивала мама? Так, - це сорочка-вишиванка.

Номер слайду 3

Що таке вишиванка, знаєте?

Номер слайду 4

Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка-вишиванка – є головним оберегом людини. Українська вишиванка — це те, без чого важко уявити українську культуру, побут, історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції.

Номер слайду 5

І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і до сьогодні. Вишиті сорочки та вишиванки оберігають своїх власників, наділяють силою рідної землі.

Номер слайду 6

Сьогодні ми познайомимося із дизайнером одягу Оксаною Караванською, яка написала книгу «Стильна книжка для панянки».

Номер слайду 7

Анотація до книжки «Стильна книжка для панянки»Як доречно вбратися на дискотеку, весілля, до школи, з чим носити вишиванку і як використовувати правильно аксесуари? Чи мусять кольори торбинки та взуття бути ідентичними? Чи варто зловживати косметикою, якщо ти – дівчинка-підліток? На ці та інші дівочі запитання відомий модельєр Оксана Караванська дає відповіді у своїй «Стильній книжці для панянок». А водночас розповідає про цікавинки з історії моди та кумедні епізоди власного дитинства.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Реліквія - річ, яку особливо шанують і зберігають як пам'ять про минуле. Оберіг - предмет, що оберігає, охороняє від чого-небудь. Унікальний - рідкісний, винятковий. Колоритний - той, що відзначається майстерним співвідношенням фарб, кольорів (про картину, вишивку)Дефіцит - мала кількість, нестача чого-небудь порівняно з потребою. Автентичний - справжній.

Номер слайду 11

https://youtu.be/zyws. Wny9v. Q8

Номер слайду 12

У багатьох українських родинах вишиванка передається від покоління до покоління. І в тебе, можливо, є сорочка, яку ти успадкувала від мами, а твоя мама — від своєї мами, твоєї бабці, а бабця — від своєї мами... Якщо ж такої родинної історії в тебе нема, її можеш започаткувати ти!Вишиванка, що є родинною реліквією, зазвичай вишита вручну. Важливо знати, хто саме вишивав цю сорочку, бо вона здатна роками зберігати в собі енергетику, яку заклала вишивальниця. Добра енергетика вишиванки буде тобі оберегом. У давнину найбільшою цінністю було мати таку вишиванку, якої нема ні в кого. Тому жінки й вигадували все нові й нові узори та орнаменти. А також додавали все більше барв. Багатство і поєднання кольорів робило вишиванку унікальною. Традиційна українська вишиванка буває різною. Особливості техніки вишивання залежать від регіону, в якому народилася сорочка. В Україні таких регіонів понад п’ятнадцять.

Номер слайду 13

Ось найколоритніші з автентичних вишивок: Гуцульська. Така вишиванка рясно зашита, має геометричний рисунок. А ще в ній обов’язково є помаранчева барва. Буковинська. Ці сорочки вирізняються квітковими мотивами. Вони теж рясно зашиті. До того ж їх часто вишивають бісером. Бойківська. Найпоширеніші мотиви таких вишиванок — квіткові й рослинні. Вишивка найбільше нагадує природні лінії. Подільська. Це важкі, найрясніше зашиті сорочки. Вирізняє їх діагональна смужка. Зазвичай їх зашивають вовною, що додає подільській вишиванці об’єму. А ваги додають бісер і пацьо́рки

Номер слайду 14

Полтавська. Особливість сорочок цього регіону — вишивка білим по білому. Цю виняткову техніку часто підкреслюють мережкою. Такі вишиванки — легкі й повітряні. Чорно-червона вишивка набула популярності тоді, коли кольорові нитки були дефіцитом і жінки вишивали сорочки тими нитками, які мали, — найчастіше червоними та чорними. Такі вишиванки стали настільки поширеними, що втратили свою унікальність. Щоб вишиванка мала сучасний вигляд, не завжди варто доповнювати її іншими елементами класичного українського строю — коралями, кра́йкою, віночком тощо. Варто мати не лише родинну вишиванку, яку одягаєш переважно на великі свята, а й ще одну — сучасну. Це дуже модно! Тому це може бути машинна вишивка або ж «вишиваний» принт. Вишиванка дуже пасує до джинсів. Це так по-сучасному!За свідченням давньогрецького історика Геродота, вишивкою був прикрашений ще одяг скіфів.

Номер слайду 15

Джинси. Перші джинси пошив Леві Страусс 1853 року у США — після того, як один із золотошукачів поскаржився йому, що знайти золото значно легше, ніж пару міцних та зручних штанів. Перші джинси нагадували комбінезон і були скроєні з коричневої тканини, з якої шили намети і тенти. Сучасну назву джинси отримали в середині ХХ століття, а до того їх називали «комбінезоном без верхньої частини».

Номер слайду 16

pptx
Додано
17 серпня 2023
Переглядів
468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку