Презентація до уроку-літературного журналу "Калейдоскоп цікавих фактів"

Про матеріал
Презентація до уроку-літературного журналу "Калейдоскоп цікавих фактів" входить до складу методичної збірки "Організація групової роботи на уроках зарубіжної літератури" (2019 рік). Автор - Савастеєнко В.В., вчитель Миргородської гімназії імені Т.Г.Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 12 Позакласне читання. Калейдоскоп цікавих фактів(літературний журнал)9 клас. Презентація учителя Миргородської гімназії імені Т. Г. Шевченка Савастеєнка В. В.

Номер слайду 2

Мета: навчальна: поглибити знання учнів про життя і творчість зарубіжних письменників, яких вивчають у 9-му класі, сприяти творчо–асоціативній діяльності, показати багатогранність світу митців;розвивальна: розвивати навички виразного читання й аналізу поетичних творів, розвивати дослідницькі та комунікативні навички;виховна: виховувати шанобливе ставлення до духовних надбань різних народів. Обладнання: мультимедійна презентація, книжкова виставка творів зарубіжних письменників, їх портрети.

Номер слайду 3

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

Номер слайду 4

1. Перевірка готовності груп до проведення уроку (випереджальне завдання).2. Пояснення умов проведення усного журналу.

Номер слайду 5

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Номер слайду 6

Благословенна та ясна година ,Коли «Буквар» до рук бере дитина. Коли читає «Кобзаря» юнак,Коли Франка «огромнії» сонетипідносять дух,Коли говорять Ґете і Шекспір,Міцкевич, Лермонтов, Бальзак…

Номер слайду 7

Слово вителя. Говорячи поетичними рядками Дмитра Павличка, це далеко не весь перелік видатних митців художнього слова, знаних у світі, твори яких вивчаються в українській школі.

Номер слайду 8

Звичайно, розповісти про всіх письменників за 45 хвилин неможливо, тому ми зосередимося на цікавих фактах про митців, творчість яких вивчається у 9 класі.

Номер слайду 9

Ці цікавинки не згадуються в підручниках, але допомагають нам уявити не ідолів, а звичайних людей.

Номер слайду 10

Сьогодні ми представимо Вашій увазі проект у вигляді круглого столу. Кожна група отримала випереджальне завдання: підібрати 10 цікавих фактів з життя письменників і поетів. Отже, до праці.

Номер слайду 11

ІІІ. СПРАЙМАННЯ Й ЗАСВОЄННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

Номер слайду 12

Сторінка 1 (перша група). Йо́ганн Во́льфґанґ фон Ґе́те

Номер слайду 13

1. Свої перші вірші Ґете написав у 16 років. Вони були присвячені дочці господарки будинку Анні Катаріні Шенкопф на прізвисько Кетхен, яка була старшою за нього на три роки. Вона була його першим великим коханням.Імовірно, портрет 16-річного Ґете, написаний невідомим художником

Номер слайду 14

2. Прожив він 82 роки, і за цей час встиг написати безліч робіт, які тоді розліталися по всьому світу. І зараз вони вивчаються майже в кожному курсі філософії.

Номер слайду 15

3. Ґете народився дуже хворобливою дитиною. Тому з самого дитинства він намагався вести здоровий спосіб життя. Він повністю відмовився від усіх шкідливих звичок і вперто займався спортом.

Номер слайду 16

4. Ґете зовсім не міг терпіти тютюновий дим, від нього у поета і філософа були проблеми зі сном і жахливі головні болі.

Номер слайду 17

5. Ґете не тільки багато і гарно писав про любов. Поет і сам був палко кохав. У свій час він, вже будучи в похилому віці, зробив пропозицію дівчині, якій тоді було всього 20 років. Сам він ласкаво називав її "донечка".

Номер слайду 18

6. Ґете цілком серйозно ставився до астрології, вважав, що його народження відбулося за вдалого розташування зірок на небі. Він, розпочинаючи якусь справу, незмінно звірявся з астрологічним прогнозом. Беттіни фон Арнім

Номер слайду 19

7. Ґете захоплювався квітами, особливо фіалками, займався їх розведенням вельми оригінальним способом: виходячи на прогулянку, брав пакетик з насінням з кишені та висипав у підходящому місці.

Номер слайду 20

8. Навіть зараз все ще є квіти, посаджені самим Ґете - передмістя Веймара досі прикрашені "квітами Ґете ".

Номер слайду 21

9. Ґете займався природознавством, особливо вченням про колір. Його книга «Про кольорознавство» вийшла в 1810 році. На відміну від звичайної теорії, Гете вважав, що світло не складається з окремих кольорів.

Номер слайду 22

10. Помер поет і філософ рівно в 12 годин дня, коли і народився. Ґете дуже серйозно застудився, і, будучи вже у віці 82 років, не зумів вилікуватися. Останніми словами філософа були "будь ласка, закрийте вікно".

Номер слайду 23

Сторінка 2 (друга група). Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер

Номер слайду 24

1. Предками поета із материного та батькового боку були прості сільські булочники. Джоб Беркхайтер "Булочник"

Номер слайду 25

2. У дитинстві Фрідріх багато хворів, тільки до підліткового віку він зміцнів. Грамоті навчався з 6 років. Першим його учителем був пастор. Франс Хальс «Портрет пастора Николаса ван дер Стена»

Номер слайду 26

3. У дитинстві Фрідріх наслідував своїх вчителів: хлопчик,ставши на стілець і одягнувши чорний фартух на зразок мантії, з серйозним виглядом читав проповідь з уявної кафедри. Антуан Песне - портрет онука художника.

Номер слайду 27

4. Улюбленим його заняттям також було грати в театр: з паперу він вирізав персонажів, сестра розфарбовувала фігури і на саморобній сцені з товаришами вони влаштовували драматичні дійства.

Номер слайду 28

5. Були у Шиллера і дивацтва. Одним із них була звичка налаштовуватися на творчий лад, вдихаючи аромат… гнилих яблук.

Номер слайду 29

6. Одягався і тримався він як можна більш просто; відмітними його рисами були скромність, простота, відсутність будь-якої химерності.

Номер слайду 30

7. Шиллер ненавидів павуків і дуже любив ліловий колір та лілії.

Номер слайду 31

8. Один час, щоб розплатитися з боргами, він працював по 14 годин на добу. Такий спосіб життя надірвав його здоров’я, та так, що з лекцій його забирали буквально на ношах.

Номер слайду 32

9. У 1791 році пішла чутка, що Шиллер помер. Три дні тривали траурні церемонії. А тим часом сам Фрідріх дізнався про власну «кончину». Масштабні жалобні заходи подіяли на Шиллера краще будь-яких ліків.

Номер слайду 33

10. 45-річний Шиллер помер у Веймарі від туберкульозу 9 травня 1805 року. У його паперах знайшлася ще маса нових поетичних творів і більше 25 сюжетів трагедій і драм.

Номер слайду 34

3 сторінка (третя група). Генріх Гейне

Номер слайду 35

1. Гейне був далеким родичем майбутнього теоретика соціалізму Карла Маркса по материнській лінії. Однак вони познайомилися в Парижі в 1843 році і не підозрювали про свою спорідненість. Карл Маркс у молодості

Номер слайду 36

2. Поет Генріх Гейне одружився на Євгенії Мірат – неосвіченій, грубій і недалекій продавщиці із взуттєвого магазину. Е. Кітц «Гейне з дружиною» 

Номер слайду 37

3. Поет залишив дивний заповіт, за яким все майно переходить дружині з однією умовою – вона повинна обов’язково вийти заміж після його смерті. Таким чином хоча б одна людина буде шкодувати про його смерть. Генріх Гейне

Номер слайду 38

4. Після закінчення Дюссельдорфської ліцею батько помістив Генріха в одну з франкфуртських банкірських контор для вивчення вексельної справи, а потім – прикажчиком в бакалійний склад. Генріх Гейне

Номер слайду 39

5. Завдяки сприянню впливового дядька Соломона Гейне, Генріх відкрив комісіонерську контору, але "успішно" провалив справу менше, ніж за півроку. Соломон Гейне

Номер слайду 40

6. Перебуваючи у дядька Соломона, він закохався у свою кузину Амалію. Любов залишилася без відповіді, і всі переживання Генріха знайшли вихід у його віршах – в «Книзі пісень». Амалія Гейне

Номер слайду 41

7. Влітку 1848 року по Європі пройшов слух про смерть поета. Насправді ж він, попрощавшись в травні з білим світом, виявився прикутим до ліжка через важку хворобу. Лефлер «Гейне під час хвороби»

Номер слайду 42

8. В останнє десятиліття життя Гейне був прикутий до ліжка, ці вісім років він називав «матрацною могилою» (поет хворів на туберкульоз спинного мозку). Шарль Глейр. «Гейне в своєму ліжку під час хвороби»

Номер слайду 43

9. Генріх Гейне помер 17 лютого 1856 року в Парижі і був похований на кладовищі Монмартр. Могила Гейне в Парижі

Номер слайду 44

10. У час гітлерівської Німеччини твори Гейне були під забороною.

Номер слайду 45

4 сторінка (четверта група). Джордж Ноел Гордон Байрон

Номер слайду 46

1. Батьком поета був капітан Джон Байрон, який на флоті через свій характер отримав прізвисько «Mad Jack» (Божевільний Джек). Мабуть, від батька він і отримав свій непростий та запальний характер. Джошуа Рейнольдс «Портрет вице-адмирала Джона Байрона»

Номер слайду 47

2. Байрон успадкував титул лорда ще в дитинстві. В десять років йому також перейшло у спадок Ньюстедське абатство. Ньюстедське абатство

Номер слайду 48

 Боксерські рукавиці Джорджа Байрона3. Сьогодні в абатстві Байрона зберігається велика колекція особистих речей поета, серед яких його фехтувальна маска, боксерські рукавиці і ліжко, яке він умудрився привести з собою з Кембриджа.

Номер слайду 49

4. Коли Байрон навчався в Кембриджі, він спробував провести в гуртожиток свого улюбленого бульдога, але щодо собак була сурова заборона. Тоді Байрон купив прирученого ведмедя і переміг керівництво.

Номер слайду 50

5. Байрон дуже любив тварин і навіть заповів, що хоче бути похованим біля могили любленого собаки ньюфаундленда Ботсвана, однак його воля не була виконана. Поета похоронили в родовому склепі в церкві біля абатства. Байрон і Ботсвана

Номер слайду 51

6. Єдиною вадою Байрона була кульгавість через параліч сухожиль. Намагаючись виправити свою фізичну ваду, Байрон серйозно займався спортом, став стрільцем, боксером, наїзником, плавцем.

Номер слайду 52

7. Байрон у 1810 році за годину і десять хвилин переплив протоку Дарданелли (шириною понад 4 км). Під час змагань у Венеції в 1818 pоці протримався на воді 4 години 20 хвилин. Дарданелли. Вид з космосу.

Номер слайду 53

8. Фізично загартований і сильний, Байрон, однак, був напрочуд примхливим щодо своєї зовнішності й здоров'я. Знаючи за собою схильність до повноти, він виснажував себе постійними дієтами, ліками, часто голодував.

Номер слайду 54

9. Теща Байрона, леді Ноел залишила йому спадок за умови, що він додасть до своїх імен ім'я Ноел. Поет залюбки підписував свої листи «Н. Б.» (Ноел Байрон), що асоціювалося для нього з ініціалами Наполеона Бонапарта. Антуан-Жан Гро (1771–1835) Перший консул Бонапарт

Номер слайду 55

10. Дочка Байрона Августа Ада стала першим у світі програмістом. Сам Байрон за життя бачив її всього один раз, через місяць після народження. На честь Ади Байрон названо мову програмування — ADA. Августа Ада Байрон

Номер слайду 56

5 сторінка (п′ята група). Оноре де Бальзак

Номер слайду 57

1. Оноре де Бальзак народився в Турі. Батько, Бернар Франсуа Бальзак, чиновник військового відомства, займався постачанням провіанту для армії. Йому було 53 роки, коли народився Оноре. Бернар Франсуа Бальзак

Номер слайду 58

2. В дитинстві у Бальзака було мало друзів. Він славився як похмурий, недбайливий учнень. Одинадцять років він провів за смутними стінами різних пансіонів і інтернатів. Вандомському коледжі

Номер слайду 59

3. Бальзак в юності був боязкий до хворобливості. До тридцяти років сторонився жінок. Він був коротконогий і незграбний від природи, вважав, що буде смішний в ролі кавалера. Бальзак у молодості

Номер слайду 60

4. Працюючи над новим твором, Бальзак замикався в кімнаті на один-два місяці і щільно закривав віконниці, щоб через них не проникало світло. Писав 18 годин щодня при свічках, одягнений в халат, ноги тримав у холодній воді.

Номер слайду 61

5. У Бальзака була ще одна пристрасть: він мріяв стати дуже багатим, тому здійснював неймовірні комерційні оборудки. Однак всі його «геніальні» плани закінчувалися черговим фінансовим крахом.

Номер слайду 62

6. Дуже любив каву. Найчастіше він випивав по п’ятдесят чашок чорної турецької міцної кави в день. Якщо не виходило зварити каву, Бальзак жменьку зерен кави закидав в рот сухими і жував.

Номер слайду 63

 7. У 1847, 1848 і 1850 роках відвідав Київ. Зупинявся у будинку польських магнатів Ганських на Печерську. Почав писати нарис «Лист про Київ». Бував у Контрактовому домі на Подолі під час контрактових ярмарків. Контрактовий дім

Номер слайду 64

8. Він обвінчався зі своєю коханою Евеліною Ганською в Україні, в місті Бердичеві, в костелі Святої Варвари. На момент весілля йому був 51 рік, а через кілька місяців після весілля письменник помер. Евеліна Ганська

Номер слайду 65

9. У 1847-1850 рр. жив у володіннях своєї коханої у с. Верхівня на Житомирщині. Цей маєток Бальзак  часто порівнював із Лувром, коли вперше побачив його зображення на картині, яку отримав в подарунок від Ганської. Верхівня. Маєток Ганської

Номер слайду 66

10. Оноре де Бальзак помер 18 серпня 1850 року на 52-му році життя. Причина смерті - гангрена, що розвинулася після того, як він поранив ногу об куточок ліжка. Похований у Парижі на кладовищі Пер-Лашез. Могила Бальзака

Номер слайду 67

6 сторінка (шоста група) Микола Васильович Гоголь

Номер слайду 68

1. Гоголь був з багатодітної сім’ї – третьою дитиною із дванадцяти (!) дітей: шість хлопчиків і шість дівчаток. Мати Гоголя була видана заміж у 14 років за батька письменника, вдвічі її старше. Марія Іванівна - мати Гоголя

Номер слайду 69

2. Дитячі роки Гоголя пройшли в батьківському маєтку, в селі Василівка, неподалік від Диканьки, яку пізніше Гоголь уславить своїми творами. Василівка. Будинок Гоголів

Номер слайду 70

3. Коли майбутній великий письменник навчався в школі, його оцінки були досить посередніми, він був слабкий у мовах, а добре встигав тільки в російській словесності і в малюванні. Гоголь – учень гімназії

Номер слайду 71

4. Гоголь не був одружений. Власну сім’ю Гоголь так і не завів. Щоправда, навесні 1850 року Гоголь робив пропозицію (першу і останню) Анні Вієльгорській, але отримав відмову. Анна Вієльгорська

Номер слайду 72

5. У Гоголя була пристрасть до рукоділля. Він любив в’язати на спицях шарфи, кроїти сестрам сукні, ткати пояса, до літа шити для себе шийні хустки. Гоголь на батьківщині

Номер слайду 73

6. Микола Васильович любив готувати і часто пригощав друзів галушками та варениками. Ще він варив особливий напій з козячого молока з додаванням рому, який жартома називав «гоголем-моґолем». Гоголь-моголь

Номер слайду 74

7. Гоголь був “страшеною солодкоїжкою”. В кишенях завжди носив солодощі, які постійно жував. Особливо він любив гризти під час роботи або розмови шматочки цукру. Гоголь і Пушкін

Номер слайду 75

8. Гоголь був дуже сором’язливий: якщо в компанії з’являвся незнайомець письменник зникав з кімнати. Флігель Гоголя (Василівка)

Номер слайду 76

9. Гоголь соромився свого носа, і, мабуть, навіть художників просив згладжувати на картинах цей недолік зовнішності. Тому на всіх портретах письменника ніс виглядає по-різному. Федір Моллер. Портрет Гоголя

Номер слайду 77

9. Він спав тільки сидячи, боячись, щоб його не прийняли за мертвого. Здійснював тривалі прогулянки по дому, випиваючи в кожній кімнаті по склянці води. Періодично впадав в стан тривалого заціпеніння. Гоголь спалює другий том «Мертвих душ»

Номер слайду 78

10. Опис майна Гоголя після смерті показав, що після нього залишилося особистих речей на суму 43 рублі 88 копійок. У той же час він залишив дві з гаком тисячі рублів на благодійні цілі бідним студентам. Могила Гоголя

Номер слайду 79

ІV. ПІДСУМКИ УРОКУ

Номер слайду 80

Слово вчителя: нажаль час нашого уроку невблаганно спливає. Я щиро вдячний учасникам нашого круглого столу за цікаві доповіді, цікаві факти з життя, здавалося, всім відомим метрів зарубіжної літератури.

Номер слайду 81

Ми продовжимо цю цікаву роботу на наступних уроках. Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Довга Ганна Вільямсівна
    Дуже дякую. Гарна робота. Можна використати її і для проведення класних годин.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 червня 2019
Переглядів
2754
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку