Презентація до уроку "Льодовики та багаторічна мерзлота"

Про матеріал
Поглибити систему знань учнів про гідросферу. Сформувати поняття "льодовик", "снігова лінія", "багаторічна мерзлота", ознайомити з причинами утворення льодовиків та багаторічної мерзлоти, показати їх роль у природі та господарській діяльності людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Льодовики та багаторічна мерзлота

Номер слайду 2

Льодовик – це природне багаторічне скупчення льоду на земній поверхні, яке утворилося в результаті багаторічного замерзання снігу.

Номер слайду 3

Умови утворення льодовиків: протягом року від'ємні температури, опади у вигляді снігу, їх більше, ніж розтає. Межа, вище якої всі ці умови існують – «снігова лінія». Висота снігової лінії в горах зменшується від екватора до полюсів, тому що в цьому напрямку знижується температура повітря. У полярних широтах, де температура повітря постійно низька, снігова лінія опускається до рівня моря.

Номер слайду 4

Льодовики охоплюють 11% суходолу. Є на всіх материках, крім Австралії. Для того щоб почався холодний льодовиковий або теплий міжльодовиковий період, необхідні незначні зміни клімату зі зниженням середніх температур на Землі на декілька градусів.

Номер слайду 5

Типи льодовиків:2% - гірські; - покривні(на пласких територіях); - шельфові(покривний сповзає в 98% прибережні води); - айсберги(уламки льодовика)Позначення льодовиків на карті

Номер слайду 6

Гірські льодовики утворюються у високих горах у всіх широтах. Вони різняться за формою і розмірами. Форми льодовиків залежать від рельєфу гір: одні шапками вкривають вершини, другі заповнюють чашоподібні заглиблення на схилах, треті простеляються на гірських долинах. Найбільші гірські льодовики вкривають вершини Гімалаїв, Тянь-Шаню, Паміру.

Номер слайду 7

Під дією своєї величезної маси гірські льодовики здатні рухатись – текти. Їх рух, на відміну від течії річки, помітити складно. Швидкість дуже повільна – кілька метрів на добу. Гірські льодовики опускаються вниз по долинах у вигляді довгих язиків, що нагадують крижані ріки. На їх шляху можуть бути льодові притоки і льодопади. Під час руху льодовик як і річка руйнує, переносить і відкладає гірські породи. На земній поверхні він виорює глибокі борозни та згладжує виступи. Коли льодовик повзе, в нього вмерзають уламки гірських порід, і цей мегатранспорт переміщує їх з гір у долини.

Номер слайду 8

Нижче снігової лінії край льодовика тане. Тала вода витікає з-під нього струмками, які живлять річки. А принесені льодовиком уламки порід у цьому місці нагромаджуються. Їх називають мореною.

Номер слайду 9

Покривні льодовики покривають поверхню суходолу незалежно від його рельєфу. Вони утворюються в полярних широтах, де снігова лінія проходить дуже низько. Льодовики ніби щити покривають материк Антарктиду, острів Гренландію, острови Північного Льодовитого океану. Вони мають форму куполів, товща яких подекуди перевищує 3 км. Лід у такому льодовику наростає в центрі купола і повільно розтікається до країв та сповзають у прибережні води, утворюючи шельфові льодовики.

Номер слайду 10

Краї льодовика, спускаючись в океан, відламуються великими шматками. Вони сповзають у воду і перетворюються на плавучі крижані брили – айсберги. Температура льоду в них сягає -60 С, тому великі айсберги не тануть роками. Деякі з них мають величезні розміри. Більша частина айсберга – до 90% - схована під водою і її не видно. Переміщуючись під впливом течії вітрів, вони стають дуже небезпечними для судноплавства.

Номер слайду 11

Значення льодовиків:постійно повільно рухаючись, здійснюють рельєфоутворювальну роботу: руйнування – перенесення – відкладання(морена);містять близько 70% прісної води Землі;відбивають сонячну радіацію, не дозволяючи перегріватися земній поверхні;Гірські льодовики живлять багато річок

Номер слайду 12

Постійно мерзлий шар землі – багаторічна мерзлота. У тих районах Землі, де постійно холодно(температури нижчі від 0 градусів), ґрунти й гірські породи перебувають у промерзлому стані. Улітку відтає тільки поверхневий шар. Це дає можливість рости на ньому рослинам, зокрема лісам. Проте шари, які лежать нижче чотирьох метрів, не відтають ніколи. Мерзлоту називають багаторічною, або навіть вічною, тому що мерзлий шар ґрунту й порід зберігаються сотні тисяч років. Багаторічна мерзлота займає 24% поверхні суходолу(в полярних широтах і районах із суворим кліматом Євразії та Північної Америки)

Номер слайду 13

Багаторічна мерзлота. Наслідки: утруднено будівництво, заболочування, можливість створення підземних морозильних сховищ.

Номер слайду 14

Закріплення вивченого матеріалу. Що таке льодовик?Поясніть особливості утворення і поширення льодовиків. Що таке багаторічна мерзлота?Як утворюється і де поширюється багаторічна мерзлота?Які наслідки рухів льодовиків?Які наслідки може мати танення багаторічної мерзлоти?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рябченко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
6118
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку