Презентація до уроку Логіки у 4 класі по темі "Умовиводи. Перетворення та обернення"

Про матеріал
Урок логіки за підручником О. Митника для 4 класу. Тема. Умовиводи. Перетворення та обернення. Пояснення та закріплення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УМОВИВІД. ПЕРЕТВОРЕННЯ

Номер слайду 2

Продовжи фразу: На вулиці сонячна погода. .. На дереві сидить кіт... Стало прохолодно…

Номер слайду 3

Умовивід – це ….. мислення, у якій з одного чи кількох …. за допомогою певних правил отримуємо … судження. Слова для довідки: форма, розмір, операція, судження, поняття, нове, старе.

Номер слайду 4

Умовивід – це така форма мислення, завдяки якій з одного або кількох суджень отримують нове судження. Будь-яка планета є космічний об’єкт. Отже, деякі космічні об’єкти – планети. Будь-яка книга є джерелом інформації. Будь-який підручник – книга. Отже, будь-який підручник є джерелом інформації.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Підсумок. З яких суджень складається умовивід?ЗАСНОВОКВИСНОВОКСудження, що містить вихідне знання. Судження, що містить вивідне знання.

Номер слайду 7

Перетворення - це умовивід, в якому висновок повторює засновок, але в іншій формі й дещо уточнює його. Наприклад: Усі помідори - овочі. Отже, жодний помідор не є не овочем. Деякі числа є двоцифровими. Отже, деякі числа не є не двоцифровими. Жодне S не є Р. Отже, всі S є не Р. Деякі S не є Р. Отже, деякі S є не Р.

Номер слайду 8

Сергійко взимку з'їв снігу. Отже,…Оленка не любить чистити зуби. Отже, ............... , ............ Дениско та Олексійко грали у кімнаті в футбол. Отже,…Тарасик вирішив перейти проїжджу частину вулиці на червоне світло світлофора. Отже,…Прочитай засновок і побудуй висновок:

Номер слайду 9

Всі яблука - фрукти. Отже, жодне яблуко не є фруктом. Деякі тварини - ссавці. Отже, деякі тварини не є не ссавці. Деякі чотирикутники не є прямокутниками. Отже, деякі чотирикутники не є не прямокутниками. Жодний чотирикутник не є трикутником. Отже, всі чотирикутники є не трикутниками. Прочитай умовиводи. Чи правильно виконане перетворення?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Умовивід обернення

Номер слайду 12

Обернення - це умовивід, у якому висновок утворюється шляхом переставляння ознаки чи властивості предмета думки (Р) на місце предмета думки (S), а предмета думки (S) на місце ознаки чи властивості предмета думки (Р). Загальна схема обернення: S є Р Отже, Р є S. Усі прямокутники - чотирикутники. Отже, деякі чотирикутники - прямокутники. Деякі головні члени речення - підмети. Отже, всі підмети - головні члени речення. Жодний огірок не є помідором. Отже, жодний помідор не є огірком.

Номер слайду 13

Дані числа 600, 380, 225, 123. Позначити буквами А, В, С, ^ так, щоб розв’язок відповідав такій умові:1) число А кратне 3 і 5;2) число В кратне 3, 4, 5, і 6.3) число С кратне 3;4) число ^ кратне 4, 5. Відповідь. А — 225, В — 600, С — 123; ^ — 380.

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Математика, 4 клас, Презентації
НУШ
До підручника
Математика 4 клас (Скворцова С.О., Онопрієнко О.В.)
Додано
1 березня 2023
Переглядів
1037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку