Презентація до уроку "Машинобудування, хімічна, легка та харчова промисловість України"

Про матеріал
Роль промислового комплексу у розвитку господарства України. Структура промислового комплексу і її динаміка. Територіальні особливості і специфіка розміщення галузей промислового комплексу України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Машинобудування, хімічна, легка та харчова промисловість України Вчитель географії: Білоус Вікторія Анатоліївна

Номер слайду 2

Пригадайте!Які галузі машинобудування розвинуті в Україні?Висловіть своє ставлення до «євроблях» в Україні з різних позицій

Номер слайду 3

Машинобудування

Номер слайду 4

Українське державне підприємство «Антонов» випускає одні з найкращих у своєму класі літаки, а також космічні літальні апарати. Саме на цьому підприємстві було створено найбільші в світі вантажні літаки: серійний літак «Руслан» (АН-124), який підіймає 150 т та одиничний екземпляр літака «Мрія» (АН-225), вантажомісткістю 250 т!Літакобудування

Номер слайду 5

Двигуни для літаків складають на одному з провідних у світі підприємств цього профілю - «Мотор Січ» у Запоріжжі. «Мотор Січ» експортує свою продукцію в Китай, Індію, Білорусь, ОАЕ та інші країни. Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова (Дніпро) є провідним підприємством із виробництва ракетно-космічної техніки, зокрема ракет-носіїв, космічних апаратів, рідинних ракетних двигунів.

Номер слайду 6

Автомобілебудування. Запорізький та Кременчуцький заводи нині припинили випуск власних марок автомобілів. У рамках міжнародного кооперування вони перейшли до великовузлового складання легкових автомобілів і позашляховиків компаній Німеччини, Республіки Кореї, США.

Номер слайду 7

На внутрішньому ринку автобусів нині панує корпорація «Богдан» (Черкаси)В останні роки в Україні відновилося вітчизняне виробництво тролейбусів і трамваїв (Київ, Дніпро). Корпорація «Електрон» (Львів) випускає електробус «Електрон» - екологічний міський транспорт нового покоління.

Номер слайду 8

Традиційним виробником тракторів та комплектуючих є Харківський тракторний завод. Найбільш успішною стала модель орно-просапного трактора ХТЗ-16131 із німецьким двигуном «Дойтц» (Deutz). В Україні найбільшим центром виробництва комбайнів є «Херсонський машинобудівний завод». На полях працюють зернозбиральні комбайни «Славутич», «Скіф»

Номер слайду 9

Створення першого в Європі персонального комп'ютера і першої електронної (малої) лічильної машини, розробленої в Інституті електротехніки АН УРСР ще в 1950 р. під керівництвом Сергія Лебедєва.

Номер слайду 10

Хімічна промисловість. Основними районами розміщення є Придніпровський, Прикарпатський, Донецький, Причорноморський райони і великі міста

Номер слайду 11

Серед основних виробників лікарських засобів в Україні є підприємства Києва: «Фармацевтична фірма "Дарниця"» (майже 15% загального обсягу вартості продукції), «Київмедпрепарат» (14,4 %), «Фармак» (11 %), «Борщагівка», «Індар», «Київський вітамінний завод». Серед інших міст фармацевтичною продукцією вирізняються Харків («Здоров'я»), Львів («Галичфарм»), Одеса («Біостимулятор»), Тернопіль, Умань.

Номер слайду 12

Провідні позиції щодо обсягу виробництва синтетичних мийних засобів посідає компанія Procter & Gamble: 7-ма позиція в рейтингу 100 найдорожчих брендів світу. У значних обсягах в Україні лаки та фарби, сировиною для яких є природні смоли й пігменти, рослинні олії, синтетичні матеріали. Найбільшими виробниками цієї продукції, зокрема, є «Снєжка-Україна» (Яворів, Львівська обл.), «Полісан» (Суми), «Адвент-Інвест» (Київ), «Тіккуріла» (Київ), Науково-виробнича фірма «Ірком-ЕКТ» (Київ), «ЗІП» (Кам'янське, Дніпропетровська обл.).

Номер слайду 13

Особливості розвитку виробництва меблів В Україні виробляють меблі для помешкань, офісів, підприємств торгівлі, кухонні меблі. Зокрема, великі меблеві фабрики працюють у великих містах: Києві, Харкові, Донецьку, Львові, Житомирі. Серед найбільших спеціалізованих меблевих підприємств відомі Ужгородський фанерно-меблевий комбінат, Івано-Франківська меблева фабрика, Дніпровський та Чернівецький меблеві комбінати, меблевий комбінат «Стрий» та інші.

Номер слайду 14

Легка промисловіть. Виробництво текстилю в Україні представлене первинною обробкою сировини (льону та вовни), виробництвом тканин і нетканих матеріалів (ватин, повстина, синтепон, холофайбер), трикотажних виробів, канатів

Номер слайду 15

Найбільшими підприємствами є Черкаський шовковий комбінат, Волинський шовковий комбінат у Луцьку та Київський шовковий комбінат. Найбільшим у бавовняній промисловості України є виробниче об'єднання (ВО) «Текстерно» у ТернополіВовняна промисловість представлена в Київській області Богуславською суконною фабрикою, в Хмельницькій області Дунаєвецькою суконною фабрикою. Усі стадії переробки льону представлено в місті Глухові Сумської області, де працює компанія «Лінен оф Десна». На повну потужність працює Житомирський льонокомбінат. Нині в Україні працює понад 60 трикотажних фабрик. У Києві відома одна з найстаріших трикотажних фабрик України - «Роза»

Номер слайду 16

Найбільшими центрами швейної промисловості є Київ, Дніпро, Харків, Одеса, Львів, Чернівці. Нині існує понад 30 взуттєвих підприємств, зокрема у Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Києві, Черкасах, Броварах та ін. Виробництво хутряного одягу представлено кількома фабриками, які працюють у Тисмениці (на Івано-Франківщині), Харкові, Вінниці, Рівному, Києві, Жовтих Водах (на Дніпропетровщині).

Номер слайду 17

Харчова промисловість. В Україні значного рівня розвитку набуло олійно-жирове виробництво. Україна є одним із світових лідерів з виробництва соняшникової олії й посідає 1-ше місце в світі за її експортом. Найбільшим виробником соняшникової олії в Україні є компанія «Сантрейд» (Дніпро), яка випускає олію під торговою маркою «Олейна».

Номер слайду 18

Виробництво цукру в Україні нині переживає спад через зменшення попиту на буряковий цукор на світовому ринку й зростання - на тростинний. Розміщення цукрової промисловості переважно визначається площами цукрового буряку в лісостеповій зоні. Більшу частину цукру дають Вінницька, Хмельницька та Тернопільська області.

Номер слайду 19

Виробництво тваринних жирів і сиру представлене майже 50 маслосирзаводами, наближеними до сировини. Найвідоміші з них: Каланчацький (Херсонська область), Баштанський (Миколаївська область), Вапнярський та Тульчинський (Вінницька область), Васильківський (Київська область), Глобінський та Пирятинський (Полтавська область), Звенигородський комбінат (Черкаська область), корпорація «Клуб сиру» (Київ), «Бель Шостка Україна» (Сумська область) та інші.

Номер слайду 20

Головними центрами розвитку переробки та консервування фруктів і овочів є Каховка (Херсонська область), Ізмаїл (Одеська область), Мелітополь та Бердянськ (Запорізька область). Центрами переробки та консервування риби, що виробляють рибні консерви, є приморські міста: Очаків, Білгород-Дністровський, Бердянськ, Генічеськ, Маріуполь, Миколаїв.

Номер слайду 21

Одне з найважливіших у харчової промисловості України - виробництво кондитерських виробів, у якому працює близько 800 підприємств. Найбільші кондитерські підприємства України: Roshen (фабрики в Києві, Вінниці, Маріуполі, Кременчуці, є філії у Литві), ЗАТ «АВК» (головний офіс у Києві, фабрики в Дніпрі, Донецьку, Луганську, Мукачеві), ЛКФ «Світоч» (Львів; контрольним пакетом акцій володіє швейцарська корпорація Nestle), ЗАТ «Крафт Фудз Україна» (є частиною компанії США, Тростянець Сумської області, філія у Вишгороді під Києвом), ЗАТ «ВО «Київ-Конті» (Костянтинівка Донецької області)

Номер слайду 22

Традиційним для нашої держави є виробництво напоїв: пива, безалкогольних напоїв, соків, мінеральних вод. На українському ринку пива діють 50 заводів. Майже 2/3 ринку контролюють 2 українські підрозділи найбільших світових пивоварних концернів: «САН Ін. Бев Україна» (об'єднує пивзаводи Чернігова, Харкова, Миколаєва) - 32 % та Carlsberg Group (підприємства Києва, Запоріжжя, Львова) - 29,5 %. Працюють великі вітчизняні пивні корпорації: ЗАО «Оболонь» (24,5 %) (підприємства Києва, Фастова, Охтирки), Пр. АТ «Ефес Україна» (Донецьк) (5,2 %) та Тз. ОВ ТВК «Перша приватна броварня» (Львів, Радомишль) (2,8 %). Серед виробників безалкогольних напоїв найвідомішими є центри Бровари («Кока-Кола»), Київ («Росинка»), натуральних соків і газованих напоїв - Миколаїв («Сандора», дочірня компанія «Пепсі»). Розливом природних мінеральних вод відомі: на Полтавщині - Миргород, Прикарпатті - Трускавець та Моршин, Закарпатті - Поляна, Донеччині - Слов'янськ.

Номер слайду 23

Виробництво м'яса та м'ясних продуктів забезпечує населення свіжим та мороженим м'ясом, м'ясними напівфабрикатами, ковбасними виробами та м'ясними консервами. М'ясокомбінати є в усіх областях України, найбільші з них у Києві, Харкові, Полтаві, Одесі, Луганську, Львові. Переробляє різні види зерна на борошно й крупу борошномельно-круп'яне виробництво. Споживачами його продукції є хлібопекарні, макаронні, кондитерські, комбікормові заводи. Відходи та деякі крупи йдуть для годівлі худоби. В Україні борошномельно-круп'яна промисловість є у великих, середніх та малих містах. Найбільшими центрами є Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Миколаїв, Запоріжжя, Львів, Тернопіль.

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати § 32-33 Виконати практичну роботу №10 Пройти тестування

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
4785
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку