Презентація до уроку "Мелодійність віршів П.Тичини. „Гаї шумлять…“, „Блакить мою душу обвіяла…“

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури з теми "Мелодійність віршів П.Тичини. „Гаї шумлять…“, „Блакить мою душу обвіяла…“
Зміст слайдів
Номер слайду 1

„Гаї шумлять…“, „Блакить мою душу обвіяла…“Мелодійність віршів Павла Тичини.

Номер слайду 2

Мета уроку: визначити художній задум поета, формувати літературні смаки та інтереси учнів;розвивати інтелектуальну та емоційно-образну сферу сприйняття тексту поетичного твору у порівнянні з «текстом» музичного;розвивати фантазію, уяву, образне та асоціативне мислення; виховувати любов до поезії, до рідного краю, бережливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

Епіграф до уроку. Мені далеко легше мислитимузичними образами. П. Тичина«Живий голос» Павла Тичини https://www.youtube.com/watch?v=kn0 Lq. PTy5 ZI

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вірш перейнятий радісним відчуттям людини, яка вслухається у весняний шум зеленого гаю, усміхається сонцю, квітам, любується чарівними хмарками, що біжать по блакитному небі. Ліричний герой ніби «розмовляє» з природою, звіряє їй свої найпотаємніші, найінтимніші почуття, захоплення яскравими барвами, гармонією вічно рухливої природи. А чи не є це пасивне замилування природою? Нічого спільного з пасивністю тут немає. Природа зображена активно діючою, вона захоплює поета («душі моїй так весело»), збуджує в нього найкращі почуття, викликає справжню музику в душі.

Номер слайду 7

Поміркуй над прочитаним1. Яку картину природи змальовує П. Тичина у вірші? Підтвердь свою думку прикладами. 2. Назви слова, які допомагають тобі уявити красу природи, її барви. 3. Назви два приклади поєднання у вірші слухових і зорових образів. 4. Яким настроєм охоплений ліричний герой? Чому ти так думаєш? Допиши цей настрій до словничка настроїв.5. Яким у твоїй уяві постає ліричний герой твору? Що його хвилює? Чим він захоплюється? Який його душевний стан? 6. Назви у вірші по одному прикладу художніх засобів, які ти вивчив/ви- вчила у 5 класі. Яка їхня роль? 7. Вислов міркування, чому треба охороняти природу. Як робиш це ти?

Номер слайду 8

Вірш «Гаї шумлять…» Павла Тичини поклав на музику Платон Майборода, та і сучасні виконавці не оминули цієї поезії.

Номер слайду 9

Гурт «The Doox» Краса природи передана в пісні. Cлова: П. Тичина Музика: The Doox Дякуємо усім хто нам допоміг: P. Lionelli Роман Степанович Сергій Хмельов Леонід Тіт Вадим Логінов Борис Кузьменко The Dоох - український етно-рок колектив. Це новий фолк в цікавій сопілково-драйвовій обробці. Унікальне на українській фолк-рок сцені поєднання чоловічого і жіночого "народних" голосів з басами гітар. The Doox експериментують з музикою і можуть виступати як в легкому акустичному лаунж-форматі, так і з сильним драйвовим саундом. На музику групи покладені пісні з усіх куточків України. Музиканти прагнуть осучаснити народний фольклор і таким чином познайомити слухачів із українським колоритом. В Україні колектив уже встиг виступити на різних відомих фестивалях та в київських арт-клубах. Перегляд відео https://www.youtube.com/watch?v=R7n. DZhclksk

Номер слайду 10

Автор у своїх поезіях використовував такі кольори: зелений, блакитний, жовтий. Що символізують ці кольори? Перепишіть таблицю у зошит. Аналіз поезії «Гаї шумлять…»

Номер слайду 11

БЛАКИТЬ МОЮ ДУШУ ОБВІЯЛАБлакить мою душу обвіяла,Душа моя сонця намріяла,Душа причастилася кротості трав —Добридень я світу сказав! Струмок серед гаю як стрічечка,На квітці метелик мов свічечка. Хвилюють, маюють, квітують поля —Добридень тобі, Україно моя!Причаститися — тут: ставати причетним до чого-небудь; прилучатися. Кротость — покірність, смиренність. Маювати — злегка ворушитися під дією вітру, маяти.

Номер слайду 12

Поміркуй над прочитаним1. Чи сподобався тобі вірш? Який настрій викликає він у тебе?2. Яку пору року описано у вірші? Підтвердь свою думку прикладами.3. Який настрій ліричного героя? Чому ти так думаєш? Допиши цей настрій до словничка настроїв.4. Яким у твоїй уяві постає ліричний герой твору? Що його хвилює? Чим він захоплюється?5. Про що важливе хоче сказати світові ліричний герой?6. У вірші тільки одне слово блакить позначає назву кольору. Але весь вірш ніби пронизують різні барви. Які слова допомагають тобі побачити яскравий світ ліричного героя?7. Що надає віршеві музичності? Наведи приклади.8. Назви приклади художніх засобів, використаних у вірші. Яка їхня роль?9. Порівняй настрій ліричного героя у віршах «Блакить мою душу обвіяла...» та «Гаї шумлять...». Що між ними спільного?

Номер слайду 13

ЗАПОВНИТИ ТАБЛИЦЮ Зорові образи. Слухові образи. Образи кольорів         

Номер слайду 14

Твої літературні проєкти. Добери зі збірок П. Тичини вірші про природу. Створи з них невеличку збірочку. Дай їй заголовок, який передаватиме зміст поезій. До збірочки напиши передмову, у якій опиши враження, що викликали в тебе поезії П. Тичини. Домашнє завдання

pptx
Додано
2 травня 2022
Переглядів
1736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку