Презентація до уроку Г.Тютюнник "Дивак". Контрольний міні - твір на тему "Білі ворони" у нашому суспільстві"

Про матеріал

Метою уроку є навчити п'ятикласників висловлювати власні міркування про характер хлопчика, оцінювати його незвичну поведінку; знаходити інформацію про «білих ворон», які стали відомими в царинах різних видів мистецтва; наголошувати на гідній поведінці Олеся як позиції особистості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Контрольний міні - твір«Білі ворони» в нашому суспільстві»(на основі оповідання «Дивак»Людина, яка відрізняється від навколишніх своїм зовнішнім виглядом, поведінкою, поглядами чи інтересами

Номер слайду 2

Мета уроку:вчити п’ятикласників висловлювати власні міркування про характер хлопчика, оцінювати його незвичну поведінку; знаходити інформацію про «білих ворон», які стали відомими в царинах різних видів мистецтва; наголошувати на гідній поведінці Олеся як позиції особистості.

Номер слайду 3

Тема твору: розповідь про ставлення хлопчика Олеся до природи, власне світосприйняття, яке відмінне від поглядів діда Прокопа. Ідея твору: оспівування людей з неповторним внутрішнім світом, заклик любити та берегти природу.

Номер слайду 4

Проблематика твору:  - бережливе ставлення до природи; - особистість характеризується гідними вчинками, - доброта та милосердя зроблять світ добрішим, - нема щастя на чужому нещасті.

Номер слайду 5

Композиція твору. Експозиція: дорога Олеся до школи. Зав'язка: непорозуміння на уроці малювання між учителькою та учнем. Розвиток дій: втеча з уроку, блукання верболозами, примирення з Федьком, зустріч з дідом. Кульмінація: розмова з дідом, непорозуміння та образа. Розв'язка: вечеря без Олеся, сон хлопця, народження нового дня.

Номер слайду 6

Жанр твору: оповідання (прозовий твір; обсяг твору приблизно 6 сторінок); зображено мало подій: бійка біля річки, урок у школі, поїздка з дідом за дровами; діють п'ять персонажів: Олесь, учителька, Федько Тойкало, дід Прокіп та мати хлопчика; усі події відбуваються за один день

Номер слайду 7

Оповідання умовно можна поділити на 4 частини:1. Дорогою до школи.2. На уроці.3. Поїздка з дідом у ліс.4. Втома та чарівний сон.

Номер слайду 8

Повчальна цінність оповідання: Оповідання вчить бути добрим, милосердним, бережно ставитись до природи, не втрачати свою  індивідуальність, гідними вчинками прагнути бути особистістю. 

Номер слайду 9

Персонажі оповідання: Мама(любить і розуміє Олеся)Дід Прокіп(не розуміє онука, вчить у житті здобувати все силою)Федір Тойкало (задирикуватий, але свою провину намагається загладити. Матильда Петрівна (не розуміє індивідуальності учня)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Поміркуйте!Який епізод твору зображений на малюнку? Який настрій мав на той час Олесь?Чи згодні ви з тим, що Олеся називали диваком?Ким за професією може стати Олесь у майбутньому?

Номер слайду 12

Домашнє завдання: написати міні – твір «Білі ворони» в нашому суспільстві»

pptx
Додано
8 травня 2022
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку