Презентація до уроку Мистецтво 8клас тема "Готичний стиль"

Про матеріал
Презентація до уроку Мистецтво за темою "Готичний стиль " за підручником Кондратова 8клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Готичний стиль. Готика ,готичний стиль – художній стиль європейського пізнього Середньовіччя між серединами XII I XVстоліть найяскравіше виявився в архітектурі та характеризувався стрімко спрямованими вгору будівлями з багатим зовнішнім та внутрішнім оздобленням,зокрема рельєфами, статуями,вітражами.

Номер слайду 2

Характерні особливості готичного стилю. Символіко-алегоричний тип відображення дійсності,верховенство архітектури в системі мистецтв. Культове призначення мистецтва. Релігійна тематика (співвіднесення з вічністю,з “вищими” ірраціональними силами) й водночас інтерес до людських почуттів,повернення до індивідуальності.

Номер слайду 3

Готична архітектура. Визначальні риси готичної архітектури Міські архітектурні ансамблі (культові та світські будівлі, площи, мости, колодязі);Криті галереї довкола центральних міських площ;Вузькі фасади дво - або триповерхових житлових будинків з високими фронтонами;Фортечні мури з прикрашеними в’їзними вежами довкола замків королів і феодалів;Гостроверхі собори зі стрілчастими склепіннями,великою кількістю арок,вікон і галерей. Недалеко від австрійського кордону розташувався дивовижний Нойшванштайн. Колись він служив містом відпочинку для короля Баварії Людвіга II,, а зараз є одним з найпопулярніших місць для мандрівників з усього світу. Ті, хто там вже побував розповідають, що у будь-яку пору року замок зберігає свою чарівну атмосферу. Дивовижний Нойшванштайн

Номер слайду 4

Міланський кафедральний собор XIV – XX століття Італія. Спробуйте створити начерк архітектурного фрагмента цієї споруди. Техніка виконання – олівець. Слухання : Belle, the original cast(Garou, Daniel, Patric)

Номер слайду 5

Шедеври готичної архітектури. Собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі)-головний храм столиці франції.1163-1345р.р. Вид з півдня. Західний фасад Собору Інтер'єр собору. Великий орган собору. Коронація Наполеона 1804 р.

Номер слайду 6

Головний готичний собор Англії -Кентерберійський. Під час реконструкції собору після пожежі 1174 р.зодчі відмовились від норманських круглих арок ,створивши натомість стрілчасті. Відтоді готичний стиль закріпився в англійській культові архітектуріВигляд собору з заходу на 1821 рік. Вигляд собору з північного заходу в 1890-1900 роках.

Номер слайду 7

Кельнський собор –римо-католицький храм у Кельні,видатна пам’ятка німецької готичної архітектури. Третій за висотою храм на планеті. Собор присвячений святому Петру і Пресвятій Діві Марії. Висота північної вежі157,38 м. Легенди Кельнського собору. Архітектор собору Ґерхард, будучи не в силах виконати креслення майбутнього собору, вирішив запросити на допомогу диявола. Сатана тут же з'явився та запропонував обмін: архітектор отримує довгоочікувані креслення, але натомість віддає свою душу. Обмін треба було зробити після перших криків півнів. Відчуваючи безвихідь, архітектор погодився. Але розмову підслухала дружина архітектора, вона вирішила вберегти душу свого чоловіка та дістати креслення будівлі. Уставши на світанку, вона прокукурікала замість півня. Диявол негайно з'явився, передав заповітні креслення. Обман потім розкрився, але було вже запізно.Існує продовження першої легенди: коли диявол дізнався про обман, він сказав: «Нехай настане кінець світу з останнім каменем на цьому соборі!». Відтоді собор не припиняють будувати та добудовувати: закінчиться будівництво — настане Апокаліпсис, обіцяний дияволом. Місто Кельн стоятиме й процвітатиме доти, доки будуватиметься Кельнський собор. Під час Другої світової війни, коли бомбардуваннями союзників був знищений практично весь Кельн, не постраждав тільки Кельнський собор. За негласною угодою летунів, собор берегли як географічний орієнтир.

Номер слайду 8

Собор Богоматері в РеймсіСобор — одна з найвизначніших споруд готичного стилю у Франції, як з точки зору архітектури, так і за кількістю скульптурних елементів — 2303. Завдяки цьому занесений до Світової спадщини ЮНЕСКО з 1991-го року. Собор є одною з найвидатніших туристичних пам'яток Франції. У 816-му році син Карла Першого — Людовик Благочестивий обирає Реймс для своєї коронації як імператора Це стало першою коронацією французького монарха в Реймсі. Починаючи з Генріха I (1027-й рік), Реймс стає постійним місцем коронації французьких монархів. Собор уславлює королівську владу. На фасаді виконана «Галерея королів», що складається з п'ятдесяти шести скульптур висотою чотири з половиною метри. В центрі галереї розташована статуя Хлодвіга, обабіч якого стоять його дружина свята Клотільда та Святий Ремі. Запитання: Чому Реймський собор протягом століть був символом королівської влади?

Номер слайду 9

Цегляна готика. Цегляна готика (нім. Backsteingotik, пол. Gotyk ceglany) — це особливий тип готичної архітектури, поширений у Північній Європі, особливо у північній Німеччині та тих регіонах довкола Балтійського моря, які не мають місцевих джерел природного каменю. Будівлі фактично побудовані з використанням цегли. Будівлі в стилі цегляної готики можна побачити в таких країнах, як Білорусь, Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Польща, Росія та Швеція. Міська ратуша в Дусбург (Нідерланди)Костел Діви Марії (Краків)Міська ратуша Вроцлава (Польща)

Номер слайду 10

Готична скульптура. Готичні храми вирізнялися надзвичайно багатим скульптурним оздобленням,значну частину складали статуї. Образи святих втратили колишню строгість та стали більш схожими на звичайних людей. Діва Марія. Фрагмент скульптурної групи «Зустріч Марії та Єлизавети». Центральний портал собору в Реймсі. XIII ст. Маркграф Еккергард і його дружина Ута. Скульптура собору в Наумбурзі. ХІІ-ХІІІ ст. Німеччина

Номер слайду 11

Розгляньте зображення статуй із порталів Шартрського собору та визначте характерні риси готичної скульптури. Статуї з порталів Шартрського собору. ХII-ХІІІ ст. Франція

Номер слайду 12

Рефлексія. Назвіть характерні риси готичного мистецтва. Які ознаки допоможуть відрізнити готичний собор від античного, візантійського та романського храмів?Розкажіть про особливості готичної скульптури.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Дрелінський Сергій Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Golovina Natali
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
14110
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку