Презентація до уроку “Місяць. Дослідження Місяця”

Про матеріал
Познайомитися із фізичною природою Місяця і сучасними методами їх дослідження; виявити причини зміни фаз Місяця, припливів і відпливів на Землі, сонячних і місячних затемнень; розглянути різницю між сидеричним і синодичним місяцем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Як називається розташування планет у космічному просторі відносно Землі? а) конфігурація; б) протистояння; в) космогонія; г) піднесення. У протистоянні можуть спостерігатися такі планети : а) Сатурн ; б) Юпітер; в) Венера; г) Меркурій. 3. У нижньому сполученні із Сонцем можуть перебувати такі планети : а) Сатурн ; б) Юпітер; в) Венера; г) Меркурій. 4. Як називається точка орбіти, де планета розміщується найближче до Сонця? а) перигелій ; б) перигей; в) апогей; г) афелій. 5 . Закони руху планет було відкрито а) Коперником ; б) Галілеєм; в) Кеплером;. г) Ньютоном. 6. Ракета стартує з поверхні Землі з першою космічною швидкістю. Куди вона долетить? а) до Місяця; б) до Сонця ; в) до зір; г) стане супутником Землі. 7. Ракета стартує з поверхні Землі з другою космічною швидкістю. Її швидкість дорівнює а) 7,9 км/с; б)8,9 км/с; в)11,2 км/с; г)16,7км/с. 8.У яку пору року орбітальна швидкість Землі найбільша? а) взимку; б)весною; в)влітку; г)восени.

Номер слайду 2

9. Які недоліки телескопів-рефракторів? а) страждають від хроматичної аберації; б) дуже дорогі при апертурі понад 100 мм.; в) менш придатні для спостережень за туманностями; г) періодично потребують колімації (юстування). 10. Які властивості мають нейтрино? а) мають заряд, що дорівнює заряду електрона; б) не мають електричного заряду; в) майже не взаємодіють з речовиною; г ) мають велику проникаючу здатність. Які бувають оптичні телескопи? а) меніскові; б) рефрактори; в) радіоінтерферометри ; г) рефлектори.

Номер слайду 3

№ запитання Варіант відповіді 1 А) 2 А), Б) 3 В), Г) 4 А) 5 В) 6 Г) 7 В) 8 А) 9 А),Б),В) 10 Б),В,Г) 11 А),Б,Г)

Номер слайду 4

“Місяць. Дослідження Місяця”

Номер слайду 5

Мета. Познайомитися із фізичною природою Місяця і сучасними методами їх дослідження; виявити причини зміни фаз Місяця, припливів і відпливів на Землі, сонячних і місячних затемнень; розглянути різницю між сидеричним і синодичним місяцем.

Номер слайду 6

А назва «Місяць» пришло до нас від древніх римлян. Давні греки називали Місяць Селеною.

Номер слайду 7

Період обертання Місяця навколо Землі дорівнює періоду його обертання навколо осі, тому Місяць завжди повернутий до Землі одним боком.

Номер слайду 8

Космічний апарат Луна-3 був запущений 4 жовтня 1959 року. Він обігнув Місяць і пройшов на відстані 6200 км від нього, зробивши знімки майже половини її поверхні і, що особливо важливо - знімки зворотнього до Землі боку Місяця.

Номер слайду 9

Унікальне фото зворотної сторони Місяця

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сидеричний місяць 27 діб 7 год 43 хв 11,47 с Синодичний місяць 29 діб 12 год 44 хв 2,78 с Друга космічна швидкість 1,023 км/с Прискорення вільного падіння 1,623 м/сІ

Номер слайду 12

Номер слайду 13

A — кратер Тіхо, B — кратер Коперник, C — Кратер Кеплер, 1 — Океан Бурь, 2 — Море Дощу 3 — Море Спокою, 4 — Море Ясності, 5 — Море Хмар, 6 — Море Достатку, 7 — Море Кризи, 8 — Море Вологості, Z — «Місячний заєць»,

Номер слайду 14

Море Москви Море Східне

Номер слайду 15

Заглиблення на поверхні Місяця називаються кратерами. Кратер Тихо Кратер Дедал

Номер слайду 16

А це Місячні гори. Їх назви земні – Кавказ, Алтай, Карпати, Альпи, Апеніни, Піренеї. Висота гір може сягати до 8 км., але зазвичай висота 3-5 км.

Номер слайду 17

Люди давно мріяли побувати на Місяці, але вперше змогли це зробити лише 20 липня 1969 року. Ніл Армстронг Астронавти сіли в Море Спокою, де встановили різні прилади і взяли перші проби грунту. Едвін Олдрин

Номер слайду 18

Ніл Армстронг Едвін Олдрин Майкл Коллінз

Номер слайду 19

Ніл Армстронг, Майкл Коллінз і Едвін Олдрин. Президент Барак Обама приймає экіпаж «Аполона-11» в Овальному кабінеті. Зустріч присвячена 40-ій річниці висадки людини на Місяць.

Номер слайду 20

Так виглядає поверхня Місяця. Поверхня Місяця вкрита тонким шаром пилу та уламками каміння. Цей шар назвали реголітом ( з грец. – "роздріблений камінь"

Номер слайду 21

Невеликий уламок одного з метеоритів.

Номер слайду 22

На Місяці немає атмосфери і тому ніколи не буває вітру. А це означає, що слід, залишений місяцеходом так і залишиться там назавжди.

Номер слайду 23

Оскільки на Місяці немає повітря, навіть місячним днем коли на нього яскраво світить сонце, небо залишається чорним і можна відмінно розглянути зірки.

Номер слайду 24

На Місяці немає такого тяжіння як на Землі, і тому астронавти, навіть не дивлячись на важкі скафандри, могли як слід наскакатися. Адже на Землі в цих скафандрах космонавти ледве могли переміщатися. Ще б пак, адже на Землі всі предмети в цілих 6 разів важчі, ніж на Місяці.

Номер слайду 25

На Місяці побувало кілька груп вчених, які займалися різними дослідженнями, брали проби грунту. Спеціально для переміщення по Місяцю вчені придумали машини - Луноходи

Номер слайду 26

Інколи ми можемо спостерігати явище, яке називається місячне затемнення. Воно відбувається тоді, коли Сонце, Земля і Місяць виявляються на одній прямій і Земля закриває Місяць від Сонця своєю тінню. Затьмарення може бути не лише повним, але і частковим. В цьому випадку тінь Землі потрапляє не на всю поверхню Місяся, а лише на її шматочок. Місячне затемнення може продовжуватися до 1 години. Місячні затемнення

Номер слайду 27

Місячні затемнення Розташування небесних тіл під час затемнення. A — Сонце; B — Земля; C — Місяць; D — Напівтінь; E — Повна тінь

Номер слайду 28

Повне сонячне затемнення Сонячні затемнення

Номер слайду 29

Фази Місяця Якщо ви уважно спостерігатимете за Місяцем в перебігу місяця, то відмітите, що Місяць завжди видно по-різному – то тоненький серп, то круглий млинець. Інколи його «кінці» направлені в один бік, а інколи в інший.

Номер слайду 30

Повня Третя чверть Новий Місяць Перша чверть Новий Місяць Фази Місяця

Номер слайду 31

На цій фотографії дуже добре видно молодого Місяця.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

До того, як корабель «Аполлон 11» доставив на Землю зразки місячного грунту учені точно не знали як і коли утворився Місяць. У них було декілька різних версій. Але після вивчення місячних зразків з'явилася головна версія про те, що дуже-дуже давно Земля зіткнулася з чимось дуже великим, розміром з Марс або навіть трохи більше. Місяць утворився з вибитих від зіткнення речовин. Космічний модуль «Апполон»

Номер слайду 34

Екіпаж «Аполлона-12»: Чарльз Конрад, Річард Гордон, Алан Бін Екіпаж «Аполлона-13», Джеймс Ловелл, Джон Суайгерт, Фред Хейз.

Номер слайду 35

Екіпаж «Аполлон-14»: Стюарт Руса, Алан Шепард, Едгар Мітчелл Екіпаж Аполлон-15 : Девід Рендольф Скотт, Альфред Ворден, Джеймс Ірвін, Екіпаж «Аполлон-16»: Джон Янг, Томас Матінглі, Чарльз Дюк .

Номер слайду 36

На цій фотографії, зробленій в грудні 1972 року готується до запуску остання місячна експедиція, – "Аполлон 17". З тих пір люди жодного разу не були на Місяці. Всьго на Місяці побувало 12 космонавтів.

Номер слайду 37

Місяць у всі часи надихав людей. Його писали художники на картинах… «Місячна ніч в Криму» Айвазовский "НОЧНОЕ" А. І. КУІНДЖИ

Номер слайду 38

… йому присвячували вірші поети і про нього складали пісні. В небі місяць зіходить смутний, Поміж хмарами вид свій ховає, Його промінь червоний, сумний Поза хмарами світить-палає. «В небі місяць зіходить смутний…» Леся Українка Місяць на небі, зіроньки сяють, Тихо по морю човен пливе. В човні дівчина пісню співає, А козак чує, серденько мре. В човні дівчина пісню співає, А козак чує, серденько мре. "МІСЯЦЬ НА НЕБІ" українська народна пісня Посреди небесных тел Лик луны туманный: Как он кругл и как он бел, Точно блин с сметаной. Лермонтов М. Ю. - «Посреди небесных тел»

Номер слайду 39

Можливо. Але не дивлячись на те, що ми знаємо про Місяць значно більше, ніж наші предки, Місяць все одно притягує нас до себе, змушуючи вдивлятися в телескопи, біноклі і просто в небо.... Може тому, що він був незвіданим таємничим світом?

Номер слайду 40

Домашнє завдання Опрацювати §6. Додаткове завдання: підготувати доповіді, презентації : 1) “Меркурій – найблищий сусід Сонцяˮ 2) “Сестра Землі - Венера” 3) “Червона планета - Марс”

ppt
Додано
4 травня 2020
Переглядів
3719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку