Презентація до уроку музичного мистецтва на тему "Рапсодія"

Про матеріал
Цей матеріал можна використовувати під час ознайомлення з темою "Рапсодія". Презентація є адаптованою для останньої програми з музичного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рапсодія

Номер слайду 2

Рапсодія — камерно-інструментальний твір, вид музичної фантазії на народні теми. Що таке рапсодія?

Номер слайду 3

Рапсодія виникла ще у Стародавній Греції. Там «рапсодами» називали мандрівних співців, які виконували власні твори на масових зібраннях. Де і як вона виникла?

Номер слайду 4

Сьогодні рапсодія – це не тільки жанр народної музики, а й приклад поєднання етнічних та світських мотивів.

Номер слайду 5

Ференц Ліст (1811—1886). Угорська рапсодія №2 Угорська рапсодія № 2 Ференца Ліста побудована у вільній двочастинній формі і має кілька епізодів-образів, відповідно до кількості використаних народних тем — пісенних і танцювальних. Перший епізод — повільний вступ-роздум в епічному стилі — вводить слухачів у світ яскравих, різнобарвних картин народного життя і змальовує образ народного співця. Другий образ — пісенний, хоча супровід надає йому рис танцювальності.

Номер слайду 6

Третій — легкий танець, який розсипається віртуозними пасажами, що імітують гру на народних струнних інструментах. Музика знову повертається до образів вступу та пісні. Таким чином закінчується перша частина рапсодії. Друга частина рапсодії і четвертий образ — картина народного свята. Побудована вона на танцювальній темі. Танець поступово прискорюється; досягнувши неабиякої стрімкості і сили, він сповільнюється. Ференц Ліст (1811—1886). Угорська рапсодія №2

Номер слайду 7

Номер слайду 8

pptx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
3977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку