Презентація до уроку музичного мистецтва у 7 класі. Образне багатство симфонії

Про матеріал

Розробка фрагменту уроку - сприймання (слухання) музики у 7 класі. Тема "Образне багатство симфонії".Матеріал надається у яскравій образній формі. Є відомості про напрямок творчості композитора у жанрі симфонія, докладно аналізуються особливості тематизму кожної частини. Посилення впливу на слухачів є використання поезії, наочного матеріалу. Закріплення матеріалу пропонується у формі запитань до спрослуханого твору

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образне багатсво симфоніїМузичне мистецтво7 клас

Номер слайду 2

Л. М. Ревуцький. Тему єдності зі своїм народом, з природою рідного краю можна простежити у Другій симфонії українського композитора Левка Ревуцького.

Номер слайду 3

Творчість Л. Ревуцького. Музична культура рідного краю мала великий вплив на творчість композитора. Його творам притаманні життєрадісність, ліризм, широта і багатство емоцій. Чернігівщина

Номер слайду 4

ІІ симфонія Л. Ревуцького В українській музиці жанр симфонії започаткував Левко Миколайович Ревуцький. Для музики Ревуцького характерна краса гармонії та мелодії народних ліричних пісень і дум. Це стосується і ІІ симфонії, яка була створена у 1927 році.

Номер слайду 5

М. Рильський***Слава сонцю молодому. В світоносній вишині!Слава першим хвилям грому!Слава птиці й звірині!Слава розуму і волі,Що підносять на землі!Де були пустині голі,Осяйних будов шпилі.

Номер слайду 6

ІІ симфонія Л. Ревуцького. Світ образів другої симфонії – це:картини природи, що пробуджується;побутові замальовки та пейзажі;Радісне свято;Жартівлива сценка;Мінливий спогад;Масова хода. Кожний такт симфонії овіяний ароматом української народної творчості: теми, побудовані на справжніх народних піснях, дають свіжі пагони в широкому симфонічному розвитку.

Номер слайду 7

ІІ симфонія Л. Ревуцького. Головнатема І частини – старовинна мелодія «Ой, весна, весниця». Вона несе в собі відчуття свободи. Інтонації цієї теми пронизують увесь твірІІІ частина симфонії – святковий фінал. Головна тема – відома обрядова пісня «А ми просо сіяли» Тема спрямована на підсилення урочистого настрою фіналу, ніби масова хода. Побічна тема – це пісня «Ой, на горі мак», світла, ніжна, ніби жіночий танок.І знову звучить основна тема всієї симфонії («Ой, весна, весниця»). Вона прославляє життєдайні сили природи і творчої праці.

Номер слайду 8

Симфонія – (з грецької мови – співзвуччя) – великий музичний твір для симфонічного оркестру. Пригадай, що таке симфонія?

Номер слайду 9

Музичний образ – це відзеркалення в музиці явищ життя і духовного світу людини. У великих композиціях музичний образ діє як складна система, що розкриває зміст твору.Інструментальна музика без слів і коментарів створює свій образ за допомогою звуків та засобів виразності. Що таке музичний образ? Чи можна його побачити?

Номер слайду 10

Класична Схема симфоніїЧи співпадає кількість частин у класичній симфонії та у Симфонії № 2 Л. Ревуцького а також за темпом?

Номер слайду 11

Типи симфоній. Визнач Симфонію № 2 Л. Ревуцького за типом: формою, стилем, естетичними категоріями, сюжетністю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
3.5
Загальна:
3.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кондратович Наталя
    Олена Сергіївна, на 2 слайді фото Б.М.Лятошинського, не Л.М.Ревуцького
    Загальна:
    2.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    2.0
  2. Chiligina (Чилигіна) Viktoriya (Вікторія) Viktorivna (Вікторівна)
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
1648
Оцінка розробки
3.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку