Урок музичного мистецтва 8 клас. Творчість українських композиторів

Про матеріал
Матеріали розробки уроку музичного мистецтва у 8 класі (тема "Музика в дівлозі з сучасністю. творчість українських композиторів") зручні для використання дистанційного навчання. Вони мають наочний матеріал, відповідний виклад матеріалу. Стиль надання інформації, яскравіть тексту, ілюстративність матеріалу має спонукати учнів до творчого пошуку відповідей на запитання, викликають бажання познайомитися з творчістю українських компоиторів.
Перегляд файлу

8  клас    

Урок музично мистецтва.

Тема 4: «Музика в діалозі з сучасністю»

Тема уроку: Творчість українських композиторів

 

Пригадай, що концерт – це жанр віртуозного за характером твору для соліста з оркестром.

Концерт для фортепіано з оркестром № 1 П.Чайковського вважають: мелодією щастя. Цей концерт — геніальний за симфонічним зльотом думки і щедрістю звукоідей.

Поміркуймо разом…

Чому більшість сучасних українських композиторів використовують творчий метод, який поєднує стихію образів старовинного фольклору з різноманітними технологічними засобами нашої сучасності?

D:\Док. Лена\Станкович.jpgСучасна українська музика

Сучасну українську музику важко уявити без творів відомого композитора Євгена Федоровича Станковича (1942 року народження).

Видатний композитор, музично-громадський діяч, професор, академік Національної академії мистецтв України, лауреат численних вітчизняних і міжнародних премій і нагород, народний артист України, Герой України.

Творча палітра композитора дуже різноманітна — опера «Цвіт папороті, балети «Ольга», «Прометей», «Майська ніч», симфонії, музика до театралізованих вистав та кінострічок.

Кожен новий твір Є. Станковича стає подією в мистецькому житті України.

Сам композитор так визначив заповітну мету мистецтва: «...загострити «людське в людині», зробити так, щоб її емоційний світ, розум легко відгукувалися на емоційні «позивні» інших людей».

Композитор поєднує всі європейські традиції і руйнує їх. Заради чого? Що стоїть за інтонаціями карпатського фольклору, які, буквально, пронизують твори композитора, за його багатющою мелодикою, за дивовижною енергетикою його творів?

Що віщує нам СЛОВО Євгена Станковича? Чому композитор не обійшов у своїй творчості жодну з катастроф ХХ століття?

«Я не боюсь того, що мені скажуть інші. Боятися треба того, що сам собі говориш…»                                                                            Є. Станкович

C:\Users\Елена\Downloads\images (1).jpgВажливе місце серед витоків музики Є. Станковича належить словацькому, угорському, румунському фольклору тому, що Є. Станкович народився і виріс у Закарпатті – поліетнічній області; навчався з німцями, угорцями, русинами.

Аналізуючи музичну творчість Є. Станковича, не можна оминути її зв’язків з авангардними композиторськими техніками століття.

При цьому він визнає: авангардисти «… здійснили унікальний експеримент: показали здатність людини втілювати гігантські звукові задуми… Показали космічні можливості звука як такого.

Неофольклоризм пронизує Триптих «На верховині». Твір  став яскравим взірцем талановитого композиторського втілення різних зразків українського фольклору, осмислених у свідомості композитора сучасності. Зокрема, у «Триптиху» мелодизм сягає корінням старовинних колискових у «Колисанці», весільних коломийок у «Весіллі» та інструментальної музики Закарпаття в «Імпровізації».

Послухайте «Колискову» з Триптиху «На Верховині», Є.Станковича.

Визначте особливості ладового звучання твору, інтонацій, ритму та інших засобів музичної виразності.

Триптих. – це твір мистецтва (образотворчого, музичного, прикладного та ін.), який складається з трьох частин, які поєднані загальною ідеєю.

Авангардизм – (від французької avant – попереду, та garde – охорона) узагальнююча назва течії  у світовому, попри за все, у європейському мистецтві, яка виникла на перетині ХІХ та ХХ  століть. Умовний термін для позначення низки художніх течій у літературі й мистецтві. Вихідним пунктом митців-авангардистів було прагнення зламати усталені принципи пбудови художнього твору та норми смаку публіки.

До авангардистських стильових течій відносять

  • футуризм,
  • експресіонізм,
  • конструктивізм,
  • дадаїзм,
  • сюрреалізм,
  • імажинізм,
  • абстракціонізм,
  • кубізм.

Авангардизму властива атмосфера бунту, апокаліптичність світовідчуття, експеримент з формою. Авангардисти створили новий тип героя — людини вольової, духовно активної.

Неофольклоризм  — термін, який іноді використовувався по відношенню до європейської музики першої третини ХХ століття, у якій фольклор розвивався за допомогою прийомів, засобів сучасної музики, сучасних музичних стилів, напрямків.

 

Пригадай, «Пісня на добро», написана чудовим творчим дуетом — композитором Іваном Карабицем та поетом Юрієм Рибчинським, є однією з перлин української пісенної класики. Чарівні, осяяні весняним світлом краєвиди, дзвінкий солов'їний наспів, що лине у прозорій тиші, щира промениста пісня — все це наша співуча країна, наша Україна.

Розучи усі куплети пісні. Співай виразно, емоційно, наспівно, чисто інтонуй мелодію.

Пісня на добро                                                      

Вірші Ю. Рибчинського Музика І. Карабиця

C:\Users\Елена\Downloads\Карабиць_Іван_Федорович.jpg1. Гей на видноколі —                            Іван Федорович                                                                           Клени і тополі,                                         Карабиць                                                  Там вишнева ніч згора.                         

Там, в прозорій тиші,                                                                                            Квітень вірші пише,                                                                                                      Травень на сопілці гра.

C:\Users\Елена\Downloads\Без названия.jpg2. Там дитинства весни,                          Юрій Євгенович                                                                     Райдуг перевесла,                                     Рибчинський                                                                            Там початок всіх шляхів.

Там мене співати                                                                                                                                                              Вчила рідна мати,                                                                                                           Бути щедрим батько вчив.

Приспів:

Яблунева, солов’їна,

В моїм серці Україна,

В моїм серці сонячний Дніпро.

Щира, світла, промениста

Хай усіх єднає пісня,

C:\Users\Елена\Downloads\5719b2925e86e330f7be4bf014bdb282.jpgХай лунає людям на добро!

3. Гей на видноколі —                                                                                       Ранки ясночолі,                                                                                                                    Гори, ріки і поля.

Роки там ясніють,                                                                                                               Там сади рясніють,                                                                                                                                      Там співа моя земля,                                                                                                           4. Я дарую людям,                                                                                                        Щирим, добрим людям                                                                                                        В радісний щасливий день                                                                                                         Зорі України, квіти України,                                                                                                 Буйний сад її пісень!

Приспів.

 

Підсумки

  1. Пригадай, які напрямки мистецтва зустрілися у творчості українського композитора Євгена Станковича?
  2. Яку мету мистецтва визначив для себе Є.Станкович?
  3. Що таке триптих?
  4. Що ти знаєш про напрямки «авангардизм», «неофольклоризм»?
docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Розробки уроків
Інкл
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку