Презентація до уроку на тему "Бензен"

Про матеріал
Компактний виклад досить об'ємного матеріалу у вигляді мультимедійної презентації "Бензен"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ароматичні вуглеводніБензен ДНЗ ОПЛМТТурбіна Л. В.

Номер слайду 2

Перший ароматичний вуглеводень – бензол – був виділений М. Фарадеєм у 1825 році; Фарадей встановив його брутто-формулу – Сn. Hn. Термін "ароматичний" виник тому, що багато сполук - бензальдегід, бензиловий спирт, ефіри бензойної кислоти були виділені з різного роду доладів, ароматичних масел і бальзамів. Навіть після встановлення чотиривалентності вуглецю і введення поняття про кратні зв'язки в алкенах і алкінах, будова бензолу та інших ароматичних вуглеводнів (аренів) залишалося загадкою, оскільки, будучи формально ненасиченим з'єднанням, вони були напрочуд інертні в реакціях приєднання. Ароматичними називаються сполуки, в молекулах яких міститься циклічна група атомів з особливим характером зв’язку — ядро бензолу. Міжнародна назва ароматичних вуглеводнів — арени. У 1865 році А. Кекуле запропонував для бензолу структурну формулу циклогексатрієну-1,3,5:

Номер слайду 3

Арени – ароматичні вуглеводні, що містять одне або кілька бензольних кілець. Бензольне кільце становлять 6 атомів вуглецю, між якими чергуються подвійні та одинарні зв'язки. Важливо зауважити, що подвійні зв'язки у молекулі бензолу не фіксовані, а постійно переміщуються по колу. Арени також називають ароматичними вуглеводнями. Перший член гомологічного ряду - бензол (бензен) - C6 H6. Загальна формула їхнього гомологічного ряду Cn. H2n-6.

Номер слайду 4

Остаточно питання структурі бензолу було вирішено лише на початку ХХ століття знаменитим хіміком, двічі Нобелівським лауреатом Лаймсом Полингом. Він запропонував таке: всі атоми вуглецю перебувають у стані sp2-гібридизації. Шість π-електронів утворюють загальну електронну хмару, яка належить всім шести атомам вуглецю: Атоми вуглецю в молекулі бензолу складають правильний плоский шестикутник; зв'язки між усіма атомами вуглецю мають рівну довжину – 0,14 нм, яка більша, ніж довжина подвійного зв'язку (0,132 нм), але менша, ніж довжина простого зв'язку (0,154 нм).

Номер слайду 5

Хімічні властивості бензена. Горіння (повне): На повітрі бензол горить полум'ям, що сильно коптить, через неповне згоряння.2 C6 H6 + 15 O2 → 12 CO2 + 6 H2 OЗаміщення. Галогенування C6 H6 + Br2 C6 H5—Br + HBr Нітрування C6 H6 + HO-NO2    C6 H5—NO2 + H2 OПриєднання: гідрування

Номер слайду 6

Хімічні властивості бензена. Реакція бензолу з хлором на світлі призводить до утворення гексахлорциклогексану,Фізичні властивості бензолу. Арени схожі на інші вуглеводні – вони нерозчинні у воді та легші за неї. Бензол за кімнатної температури – безбарвна прозора рідина зі своєрідним запахом. Тпл = 5,5о. С, Ткіп = 80о. С. Бензол токсичний і легко спалахує.

Номер слайду 7

Добування бензену. До основних способів одержання бензолу відносяться:- Дегідроциклізація гексану (каталізатори - Pt, Cr3 O2)CH3 –(CH2)4-CH3 → C6 H6 + 4 H2↑ (to. C, p, kat = Cr2 O3);Дегідрування циклогексану. C6 H12 → C6 H6 + 3 H2↑ (to. C, kat = Pt, Ni);тримеризація ацетилену (реакція протікає при нагріванні до 600o. С, каталізатор – активоване вугілля)3 HC≡CH → C6 H6 (t = 600o. C, kat = Сactiv).

Номер слайду 8

Застосування бензену. Застосування у медициніБензол широко використовується під час виробництва фармакологічної продукції різного призначення. Застосовується у синтезі сучасних відхаркувальних засобів, препаратів для лікування шкірних захворювань та інших ліків. У малих кількостях практично не має токсичності. Застосування у промисловостіРечовина затребувана у більшості промислових галузей, включаючи хімічну, полімерну та поліграфічну. Входить до складу пластиків, гум та каучуків, а також лаків та фарб. Деяка кількість вуглеводню є у моторних бензинах. Бензол грає велику роль у хімічній промисловості, де застосовується як вихідний реагент для синтезу. Він ефективно розчиняє смоли, олії, жири, йод та сірку. Також речовина використовується при отриманні бензойної та терефталевої кислоти.

pptx
Додано
20 жовтня 2022
Переглядів
1789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку