Презентація до уроку на тему "Екосистема. Різноманітність екосистем"

Про матеріал

Презентація до уроку з біології в 9 класі на тему: "Екосистема. Різноманітність екосистем". Мета уроку: ознайомити учнів із будовою, структурою та різноманіттям еко­систем, продовжувати розвивати екологічне мислення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екосистема. Різноманітність екосистем.

Номер слайду 2

У природі все мудро продумано і влаштовано, кожен має своє місце і займається своєю справою. В цій мудрості – найвища справедливість життя… Леонардо да Вінчі

Номер слайду 3

Екосистема – сукупність організмів різних видів та середовища їхнього існування, що пов’язані з обміном речовин, енергії та інформації.

Номер слайду 4

Будова екосистеми Абіотична частина (біотоп) неорганічні сполуки органічні сполуки мікроклімат (рельєф, вологість, температура… Біотична частина (біоценоз) угруповання організмів (фітоценози, зооценози, мікробіоценози, мікоценози)

Номер слайду 5

Структура екосистеми просторова екологічна видова (різноманітність видів)

Номер слайду 6

Різноманітність екосистем Мікроекосистеми Макроекосистеми Глобальні екосистеми

Номер слайду 7

Різноманітність екосистем Природні Штучні

Номер слайду 8

Наземні екосистеми Ліс – це елемент географічного ландшафту, що складається із сукупності деревних, кущових, трав’яних рослин, тварин і мікроорганізмів, що біологічно взаємозв’язані та впливають один на одного, як і на зовнішнє середовище. Існує шість зональних типів лісу: хвойні, змішані, вологі, екваторіальні, тропічні, ліс сухих областей. У лісових екосистемах зосереджено 80% фітомаси Землі, або 1960 млрд тон. Вони займають 4 млрд га, або 30% площі суходолу із середнім запасом деревини – 350 млрд куб. м. Щорічно в процесі фотосинтезу ліс утворює 100 млрд т органічної речовини.

Номер слайду 9

Екосистеми трав'яних ландшафтів До цих екосистем належать степ і луг, пасовища, сінокоси, агробіоценози. Степ займає 6% суходолу і вкритий переважно злаками й багаторічниками. Степ буває субтропічним, саванноподібним різнотрав’ям, чагарниковим, луговим тощо. Агробіоценози – поля, штучні пасовища, городи, сади, виноградники, плантації горіха, ягідники, квітники, лісопаркові смуги. Основа агробіоценозу – це штучний фітоценоз, якість якого залежить від умов середовища, ґрунту, вологи, мікроорганізмів. Агробіоценоз – це 10% суходолу (1,2 млрд га), які дають людині 90% харчів.

Номер слайду 10

Водні екосистеми Океан – екосистема, взаємопов’язана і взаємообумовлена геофізичними й геохімічними процесами, явище глобального масштабу. Його вода покриває ѕ поверхні Землі товщиною переважно понад 4000 м. Він регулює обмін тепла, газів, мінеральних і органічних речовин.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Що таке екосистема? Яка її будова? Назвіть властивості екосистем. Які приклади екосистем вам відомі? Яку структуру має екосистема? Чи можуть екосистеми залишатися незмінними?

Номер слайду 13

Домашнє завдання: § 54 опрацювати; відповідати усно на питання с. 233, письмово виконати завдання 1 (с.233)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Savchenok Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
51358
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку