Презентація до уроку на тему "Із сучасної української поезії. В.Герасим'юк "Чоловічий танець" "

Про матеріал
Презентація до уроку, який має на меті ознайомити учнів із життям і творчістю сучасного поета В.Герасим’юка, здійснити ідейно-художній аналіз його поезії, удосконалювати вміння учнів виразно читати поетичні твори; розвивати естетичне відчуття і смак, пам’ять, увагу, вміння висловлювати власні думки; виховувати в учнів почуття любові до поетичного слова, пошани до творчої спадщини В.Герасим’юка, поваги до звичаїв і традицій рідного народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Герасим’юк «Чоловічий танець»

Номер слайду 2

Мета уроку:ознайомити учнів із життям і творчістю сучасного поета В. Герасим’юка, здійснити ідейно-художній аналіз його поезії, удосконалювати вміння виразно читати поетичні твори;розвивати естетичне відчуття і смак, пам’ять, увагу, вміння висловлювати власні думки;виховувати почуття любові до поетичного слова, пошани до творчої спадщини В. Герасим’юка, поваги до звичаїв і традицій рідного народу.

Номер слайду 3

В. Герасим’юк народився 18 серпня 1956 в м. Караганді в сім’ї репресованих Дмитра та Марії Герасим’юків, вивезених із рідного села Прокурава у товарняках, під конвоєм, разом з тисячами інших «пособников бандитских формирований». Наприкінці п’ятдесятих років батьки змогли повернутися в рідне село Прокурава Косівського району Івано-Франківської області, де минуло дитинство поета.

Номер слайду 4

Писати Герасим’юк почав ще в шкільні роки. Його вірші потрапили на сторінки літературних журналів, швидко привернули увагу читачів. По закінченні філологічного факультету Київського державного університету ім. Т. Шевченка працював у видавництвах «Молодь» і «Дніпро».

Номер слайду 5

Він увійшов у літературу у 80-ті роки XX століття, тому належить до покоління літераторів, яке називають вісім-десятниками. Першу поетичну збірку «Смереки» видав 1982 року, а вже 2003 року став Шевченківським лауреатом за збірку поезій «Поет у повітрі». Автор семи поетичних збірок.

Номер слайду 6

Влучні висловлювання В. Герасим'юка ВІРА «Віра допомогла моїм батькам вижити, адже вони десять років провели в Караганді. Віра в Спасителя допомогла їм, як і тисячам тисяч моїх земляків. Моя віра — це не віра інтелектуалів. Вона нагадує швидше віру первісних християн, фантастичну віру, що змушувала повстанців УПА, юних дівчат підриватися на мінах. Найбільше боюся Бога — мене так виховували». Які ви пам’ятаєте Божі заповіді? Чому важливо жити, керуючись ними?

Номер слайду 7

10 заповідей1. Нехай не буде в тебе інших богів, окрім Мене!2. Не взивай намарно імені Господа, Бога твого!3. Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого!4. Шануй батька твого і матір твою!5. Не вбивай!6. Не чужолож!7. Не чини перелюбу!8. Не кради!9. Не свідчи неправдиво на ближнього твого!10. Не пожадай нічого того, що є власністю ближнього твого!

Номер слайду 8

Влучні висловлювання В. Герасим'юка ХАРАКТЕР «Мої гуцульські вірші значною мірою зумовлені особливостями характеру: я не можу повірити собі, поки не відчую прямого зрощення тексту з реальністю. У мене все реальне. Формування особистості відбувалося в такому краї, де поєдналося язичництво і християнство». Які особливості характеру і творчості поета?

Номер слайду 9

Влучні висловлювання В. Герасим'юка ВІРШІ«Реакція на вірш має бути на сенсорному рівні (органами чуття), а якщо такої реакції нема, то все інше не має сенсу. Можна вірші розшифровувати при бажанні. А ні — то сприймайте мою збірку на інтуїтивному рівні».

Номер слайду 10

Влучні висловлювання В. Герасим'юка ПОЕЗІЯ «Поезія — це мистецтво. Таке велике, як музика. В окремих своїх взірцях поезія стає вищою від музики, хоч вищого від музики, здається, немає нічого». Який ваш улюблений поетичний твір? Чим він припав вам до душі?

Номер слайду 11

Аркан – це український народний чоловічий танець, поширений серед гуцулів.Є елементом обряду посвячення гуцульського 20-річного юнака в легіні (після проходження обряду він отримував право танцювати аркан, носити бартку (топірець), убивати ворогів та підперезуватися широким паском, тобто ставав потенційним опришком). Танцюють зімкнутим колом або півколом з топірцями в руках.https://www.youtube.com/watch?v=w. FR4jdqf8 Yw

Номер слайду 12

«ЧОЛОВІЧИЙ ТАНЕЦЬ»ТЕМА ІДЕЯВИД ЛІРИКИ ПОВТОРИЕПІТЕТИМЕТАФОРИЗВЕРТАННЯАНАФОРАВІРШОВИЙ РОЗМІР

Номер слайду 13

«ЧОЛОВІЧИЙ ТАНЕЦЬ»ТЕМА: відтворення особливостей чоловічого танцю, який перетворюється на таємничий ритуал. ІДЕЯ: возвеличення аркану, завдяки якому хлопець відчуває силу чоловічої дружби, стає дорослішим та відповідальнішим. ВИД ЛІРИКИ:філософська лірика ПОВТОРИ: «Хоч раз…», «як тяжко», «ти…»ЕПІТЕТИ: «древнє чоловіче коло», «найтісніше заповітне коло», «грішний світ». МЕТАФОРИ: «коло тяжко рветься», «мертво стиснувши долоні інших», «щоб не випасти із цього світу». ЗВЕРТАННЯ: «сину людський»ВІРШОВИЙ РОЗМІР: верлібр

Номер слайду 14

Образи твору. АРКАН(символ вічності, єдності, нерозривних зв’язків; символ Всесвіту, відчуття себечастиною людства)ЗЧЕПЛЕНІ РУКИ:(символ підтримки ближніх)ЧОЛОВІЧЕ КОЛО:(символ вічності людських страждань, його циклічна повторюваність)ОБРАЗ ХРИСТА

Номер слайду 15

Домашнє завдання: * Виразно читати поезію В. Герасим’юка «Чоловічий танець». * Скласти сенкан «Чоловік з поезії В. Герасим’юка».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олексіївна Лях Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 січня 2022
Переглядів
4768
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку