Юрій Винничук «Місце для дракона». Проблематика твору: роздуми про добро і зло, вірність і зраду, доцільність самопожертви.

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 8 класі. Юрій Винничук «Місце для дракона». Проблематика твору: роздуми про добро і зло, вірність і зраду, доцільність самопожертви.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблематика твору: роздуми про добро і зло, вірність і зраду у повісті-казці Юрія Винничука «Місце для дракона»Підготувала:учитель української мови та літератури КЗО “Дерезуватський НВК”Гусарова Любов Василівна

Номер слайду 2

МЕТА:продовжити роботу над змістом твору, удосконалювати навички коментування сюжету, вміння переказувати найвагоміші епізоди, пояснювати підтекст твору, розвивати критичне мислення, оцінювати людські думки й вчинки,  висловлювати власні про добро і зло, вірність і зраду в сучасному світі, сприяти вихованню кращих людських рис, почуття справедливості й  рівноправності; виховувати оптимізм, віру в перемогу добра,чуйність, толерантність.

Номер слайду 3

Епіграф уроку Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром Г. Девід Торо

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Життя… Таким коротким воно здається для кожної людини. А як багато хочеться зробити! Ще маленькою людина прагне самоутвердитися, пізнати нове, цікаве, корисне, розібратися, що таке добро і зло. Дійсно, людина сама визначає власні бажання. У сучасному світі кожен намагається протистояти лиху, кривді, жорстокості захищаючи добро, правду, справедливість. Саме такими є дракон Грицько та Пустельник. Але є й ті, що живуть за іншими принципами, які здатні обманути, втертися в довіру, згодом і зрадити.

Номер слайду 6

Продовжте речення. «Мікрофон»Я очікую від цього уроку…Цей урок познайомить мене…На цьому уроці я хочу дізнатися…

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ДОМІНОДобро – вірність, ввічливість, щирість, працьовитість, любов, терпіння, турбота, допомога, чуйність, прихильність, ласка, привітність, співчуття, щедрість…Зло – жорстокість, боягуз, егоїзм, грубість, зазнайство, скупість, заздрість, ворог, злочин, ненависть, вбивство, брехня, гординя, злість, ревнощі…

Номер слайду 9

СЕНКАНДракон. Вірний,щирий Захоплює, розмовляє, надихаєНе бажає нікому робити зла Добро

Номер слайду 10

СЕНКАНКнязь. Байдужий, егоїстичний Втерся в довіру, не знаходить спокою Піклується про майбутнє своєї держави Зло

Номер слайду 11

Можна сказати, що егоїзм і самопожертва є протилежними за значеннями. Адже трапляється й таке, коли в складній ситуації, коли одна людина змогла б пожертвувати своїм життям заради порятунку когось, інший, у свою чергу, зайнявся б порятунком власної душі. У подібній ситуації інстинкт самопожертви змінюється, заміщається чи іншим словом видавлюється інстинктом самозбереження.

Номер слайду 12

МЕНТАЛЬНА КАРТА ТВОРУ

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ У світовій літературі ми можемо знайти подібний твір Кеннета Грехема «Казка про доброго дракона». Щоправда сюжет та герої трохи інші: зокрема, про існування дракона дізнається хлопчик, а не Пустельник. Малий вирішує попередити про небезпеку (згадаймо, що князь навпаки "організовує" вбивство). З драконом хоче битися Юрій-змієносець. Хлопчик домовляється із Юрієм, відбувається "вдавана" битва, після якої "злодієві" дається "шанс" не шкодити людям. Всі щасливі. Тобто не перемогли "драконячі закони". Є багато схожого: дракони (зовсім не злодії, з поетичною натурою, прагненням до краси тощо), хлопчик - Пустельник; лицар - Юрій-змієносець (щоправда, різні за характерами, віком, вдачею).

Номер слайду 17

КРОССЕНСПолітичний режим. МаніпуляціїІнформаційна війна. Свобода слова. Сенс життя. Дійсність та бачення. Патріотизм. Вибір. Вірність та зрада

Номер слайду 18

ЛІТЕРАТУРНИЙ ПАСПОРТ ТВОРУТема: алегорична розповідь про середньовічне князівство Люботин на Галичині, де співіснують добрий дракон Грицько — поет та християнин, мудрий Пустельник, підступний князь, легковажна князівна та хоробрі лицарі.Ідея: провівши паралелі із сучасним світом, у якому й досі живуть «драконячі закони», дійти до висновку: суспільство, у якому гинуть поети й панують покидьки, є нездоровим і потребує кардинальних змін. Рік написання: 2002. Літературний рід: епос. Жанр: повість-казка. Проблематика: добро і зло; дружба і зрада; життя і смерть; доцільність самопожертви; прекрасне і потворне. Композиція: 7 розділів, поділені на підрозділи. Сюжет: експозиція: оповідь про князівство Люботин, знайомство з головними персонажами;зав’язка: володар хоче одружити доньку з лицарем, який переможе дракона;розвиток дії: знайомство князя з драконом Грицьком; підступний план та його реалізація; смерть Пустельника; Григорій іде на самопожертву заради друга та майбутнього батьківщини;кульмінація: битва лицарів із драконом;розв’язка: загибель Григорія, одруження князівни, смерть князя. Персонажі: дракон Грицько, Пустельник, князь, князівна Настасія, лицар Лаврін, воєвода, джура.

Номер слайду 19

ВІКТОРИНА (КОМАНДНА ГРА)https://wordwall.net/ru/resource/1918062/%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%86%D0%B5-%D0%B4%D0%BB%D1%8 F-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%8 E%D1%80%D1%96%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%87%D1%83%D0%BA

Номер слайду 20

Підсумки Цей твір можна назвати не просто казкою, а повчальною притчею. Адже його герої вчать нас багатьом речам. Лицарі виявляються зовсім не лицарями, і не має значення, що на них справжні яскраві обладунки. Люботинський князь, який має дотримуватися справедливості й бути взірцем для своїх підданців, виявляється зрадником. І зраджує він найсвятіше - довіру, дружбу. Князівна, шлюбу з якою домагаються лицарі, думає лише про себе. Твір цей не втрачає своєї актуальності і в наш час. Він учить нас, що зі злом, несправедливістю треба боротися, але так, щоб не скоїти ще більшого зла, бо далеко не всіма шляхами можна дійти праведного діяння. І ніколи неправда не може бути на благо людині.

Номер слайду 21

ПІДСУМКИ Гіркий досвід героя роману вчить нас: не можна побудувати справедливості неправедними діями, не можна стати щасливим на нещасті інших. Лише з добра можуть вирости зернятка добра, а зло породить ще більше зло. Але і добро слід робити чистими руками, не заплямованими людською кров'ю. Ця повість підштовхує до серйозних роздумів, переосмислення цінностей, підштовхує з'ясувати для себе, що є добро, а що - зло, яку величезну цінність має людське життя, яке не маєш права зганьбити й відібрати.

Номер слайду 22

Перегляд буктрейлеруhttps://www.youtube.com/watch?v=w. V-Ol. Ev. EA1 U

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Номер слайду 24

1. Скласти сенкан до образу Пустельника.2. Записати проблеми, які піднімає Ю. Винничук у творі.3. Виконати тести за посиланням https://docs.google.com/forms/d/e/1 FAIp. QLSd. WRk. L1b. Vn. MZ9w. Z_g. Ia. Grsq. Bc. Hjb. PKpor. Ffd. Pb. Nhbw2p. Mb. Tgg/viewform?fbzx=5515431578212749738

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тимусь Олег
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
8211
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку