Презентація " Карпенко -Карий п'єса " Сто тисяч". Влада грошей".

Про матеріал
При плануванні уроку було враховано те, що учні мають достатні навички аналізу та узагальнення матеріалу, роботи в групах, висловлювання власної думки та мотивованих висновків. На уроці використовувалися такі засоби навчання як підручник, дошка, наочний матеріал, роздатковий дидактичний матеріал, комп’ютер, мультимедійна презентація. При проведенні уроку всі питання уроку були логічно поєднані. Було обрано дослідницький та частково-пошуковий методи навчання з застосуванням роботи в парах, роботи зі схемами, фронтальної бесіди, роботи з текстами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Карпенко - Карий. Комедія «Сто тисяч». Проблема влади грошей.

Номер слайду 2

Мета:на прикладі програмового твору І. Карпенка-Карого дослідити, як вирішується проблема влади грошей, як в комедії влучно використані засоби сатири для змалювання героїв твору; опрацювати ідейно-художній зміст; розвивати навички виразного читання, культуру зв’язного мовлення, логічне мислення; виховувати зневажливе ставлення до таких багатіїв як Калитка, негативних рис його характеру; формувати вміння узагальнювати, робити висновки; виховувати любов до прекрасного, несприйняття проявів бездуховності, прищеплювати інтерес до творів письменника.

Номер слайду 3

Тема: “Сто тисяч”: зображення життя селянства в пореформені часи, суспільні явища, що мали місце в 80–90 роках XIX століття.Ідея: “Сто тисяч”: викриття й засудження в образі Герасима Калитки хижацтва, жорстокості, ненаситної жадоби до наживи, духовної обмеженості, а також згубного впливу грошей на вихідців із народу .

Номер слайду 4

Історія написання1889 року на хуторі Надія І. Карпенко-Карий написав п'єсу «Гроші», яка згодом здобула популярність під назвою «Сто тисяч». Через рік комедія була інсценізована. Головну роль Герасима Калитки (у першому варіанті п'єси прізвище героя було Капшук — торбинка зі шнурочком для грошей) у п'єсі виконував автор. В основу п'єси покладено реальний факт. На той час на півдні України активно діяли шахраї, які продавали заможним селянам фальшиві гроші. У п'єсі «Сто тисяч» виведено образ господаря, який, прагнучи швидко розбагатіти, потрапляє у трагікомічну ситуацію. 

Номер слайду 5

Вікторина:— Скільки драматичних творів написано І. Карпенком-Карим? — Завдяки яким видатним попередникам з’явилася і розвинулася драматургія І. Карпенка-Карого? — Чим відрізняються п’єси першого періоду творчості І. Карпенка-Карого від п’єс «Мартин Боруля», «Сто тисяч», «Хазяїн»?— Яка спорідненість образів Герасима Калитки й Терентія Пузиря? — Що властиво комедії як жанру? - Які проблеми розкриває Карпенко-Карий у творі:- Хто головний герой комедії «Сто тисяч»?

Номер слайду 6

Гра. Пригадати і записати 6-8 назв творів І. Карпенка-Карого, до складу яких входить одна або кілька літер А.

Номер слайду 7

Гейм «Хто з героїв»Завдання. Кому з героїв твору І. Карпенка-Карого «Сто тисяч» належать нижче наведені фрази?І ГРУПА «Так я сібє видумал новую комерцію: хороший будєт гендель, ежели удастся…» «Все він зна — тільки нічого не робе». 3. «Жид — то діло, а Копач — морока».

Номер слайду 8

ІІ Група4. «Лупи та дай». 5. «…без грошей, а з грішми… і чорт не брат». 6. «Товар нравиться — візьміть, не нравиться — не беріть. Ми не нуждаємся в покупателях…»

Номер слайду 9

ІІІгрупа7. «Півобіда сам злопає і на перешкоді ділові стане…» 8. «Хазяйственний мужик — велике діло». 9. «Вчений поки бога змалює, то чорта з’їсть».

Номер слайду 10

Прочитавши твір, можна зрозуміти, що для Калитки найважливіше — купити землю, отже, потрібні гроші. Тому всі його вчинки спрямовані на здобуття грошей. А гроші, якщо тільки вони керують людиною,— це основна причина всіх людських вад. Образи

Номер слайду 11

Герасим Калитка

Номер слайду 12

Параска Калитка

Номер слайду 13

Роман Калитка

Номер слайду 14

А зараз кожна група отримає картку із питанням. Ви повинні , разом обговоривши, дати відповідь.І група. Який сміх у творі І. Карпенка-Карого «Сто тисяч» можна дослідити: гумористичний чи сатиричний? ІІ група. Що і як висміює митець у п’єсіІІІ група. Чи можна ці образи вважати комічними?

Номер слайду 15

Висновок Герасимові гроші та земля важливіші не просто за своїх рідних та близьких, а навіть за своє життя. Отже, автор ніби висміює, а проте серйозно попереджає нас про небезпеку брудних грошей, які калічать душі людей, іноді змушують покінчувати з життям, спотворюючи моральні основи, від яких залежить здоров’я нації.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

https://dovidka.biz.ua/sto-tisyach-analiz/https://www.youtube.com/watch?v=Qqg. Qb5bf. Rm. Mhttps://ukrlib.in.ua/problematyka-tragikomediyi-karpenko-karogo-sto-tysyach.html. Використана література:

pptx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
2693
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку