Презентація до уроку на тему: "Микола Вороний. "Євшан-зілля"

Про матеріал
Презентація створена до інтегрованого уроку з української літератури для 6 класіу з використанням технології біоадекватного навчанняна тему: "Микола Вороний, "Євшан-зілля" за підручником Марії Чумарної, Наталії Пастушенко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вороний. Поема «Євшан-зілля». Вплив природи на пробудження людської душі. Символізм образу євшан-зілля6 клас. Презентацію підготувалавчитель української мови та літератури. Білухівської гімназіїМартинівської сільської ради. Полтавського району. Полтавської області

Номер слайду 2

Як запах «Зілля» Душу огорта – то Серце патріота прокидається... Як тільки «Зілля» струн Душі торкнеться – відразу Квіт у Серці ожива...

Номер слайду 3

Літературний диктант «Чи знаєте ви?»1) Звідки автор взяв історичний факт про полоненого сина половецького хана? 2) Як малий половчанин потрапив до князя Володимира? 3) Як жилося хлопчикові у князя? Як почував себе старий хан, батько хлопчика? 5) Кого хан вирішив послати по сина? 6) Що порадив хан посланцеві, щоб розбудити пам’ять юнака? 7) Як поставився хлопчик до слів посланця? 8) Які пісні співав посланець юнакові? 9) Кого, що саме побачив юнак під впливом пахощів євшан-зілля? 10) Яке почуття «стисло горло, сперло груди» юнакові - половчанину?11) Що зробив юнак під впливом спогадів? 12) До кого автор звертається із заключним словом?

Номер слайду 4

Літературний диктант «Чи знаєте ви?» Ключ1) Звідки автор взяв історичний факт про полоненого сина половецького хана? ( З літопису)2) Як малий половчанин потрапив до князя Володимира? (Був узятий у полон)3) Як жилося хлопчикові у князя? (Дуже добре)4) Як почував себе старий хан, батько хлопчика? (Страждав на самоті)5) Кого хан вирішив послати по сина? (Співця)6) Що порадив хан посланцеві, щоб розбудити пам’ять юнака? (Заспівати пісню, понюхати євшан-зілля)7) Як поставився хлопчик до слів посланця? (Залишився байдужим)8) Які пісні співав посланець юнакові? (бойових та колискових)9) Кого, що саме побачив юнак під впливом пахощів євшан-зілля? (Рідний край, батька)10) Яке почуття «стисло горло, сперло груди» юнакові - половчанину? (Почуття волі)11) Що зробив юнак під впливом спогадів? ( Вирушив додому)12) До кого автор звертається із заключним словом? (До українців).

Номер слайду 5

- Як ви вважаєте: назва твору є символічною, історичною чи фантастичною?- Що символізує євшан – зілля?

Номер слайду 6

Так який це запах степу, Євшану?

Номер слайду 7

Слово «євшан» за походженням тюркське. Означає полин. Полин – трав’яниста або напівкущова рослина родини складноцвіті з міцним запахом, гірка на смак. У світі існує близько 500 видів, в Україні налічується понад 20 видів. Росте й в нашому краї, як бур’ян. Деякі види використовують як лікарські рослини, а кримський різновид – ядовитий. Різновид трави полину (євшан-зілля – тюркська назва), що росте в південних степах, має сильний і водночас ніжний, приємний запах. Хвилинка мудрості

Номер слайду 8

Полин. Полин гіркий. Полин звичайний. Однорічний полин. Полин – євшан-зілля. Полин австрійський. Полин Стеллера

Номер слайду 9

В українському фольклорі полин – надійний оберіг від русалок та іншої нечисті. За віруваннями, на Русалчин Великдень мавка, перестрівши людину, запитувала: «Полин чи петрушка?» Якщо та показувала полин, русалка миттю зникала.

Номер слайду 10

У Біблії полин (євшан-зілля) – символ суду Божого за відступництво і непослух

Номер слайду 11

У східних народів – символ батьківщини і пам’яті про предків

Номер слайду 12

Українські дівчата несуть полин-зілля (бо євшан – це і є тюркська назва полину) козакам у турецьку неволю, щоб нагадати їм про Отчий край.

Номер слайду 13

Так пахне стежка до рідного дому, так пахне надвечір’я у співі солов’я, так пахне зілля в Святойванівську ніч... І стократ нестриманішу тугу будить цей запах у розлуці з Батьківщиною. Закордонні туристи-українці, відвідуючи Батьківщину, беруть з собою жменьку рідної землі і горнуться в далекій чужині до неї... Жменька рідної землі... Квітка з рідного краю... А для опалих духом – полин. Терпкий, неблагоароматний, гіркий на смак». Ірина Калинець

Номер слайду 14

Складаємо сенканЄвшан Чарівне, рідне. Рятує, лікує, допомагаєЄвшан-зілля – символ рідного краю Диво-зілля

Номер слайду 15

Творча хвилинка «Моє євшан-зілля»Яка рослина могла б стати вашим євшан-зіллям?- Про яку б місцевість вона б нагадала?Для мене євшан-зілля – це…

Номер слайду 16

Вирішуємо проблему - Чому саме полинові судилося навертати людську душу і розум до священної, обітованої, рідної землі? Не оспіваній за красу з давніх-давен дикій рожі, не романтичній калині, навіть не сонцеликому соняшникові, а саме полинові – євшан-зіллю?Що таке патріотизм, як ви вважаєте? Чим різняться слова «батьківщина» й «Батьківщина»?

Номер слайду 17

Створення «Словесного Гердану» зі словами-образонами: Батьківщина, євшан-зілля, оберіг, безбатченко, патріот, пісня... Нанизати їх в намисто і пояснити символічний зміст. (Ґерда́н — шийна бісерна прикраса у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різноколірних намистин, нанизаних на нитяну, чи волосяну основу, що утворюють строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент).

Номер слайду 18

Робота в парах «Художня мозаїка». Дібрати «кольорові слова» з тексту поеми. Епітети…Метафори…Порівняння…Риторичні питання і звертання…Крилаті вислови…

Номер слайду 19

Скажи своє слово- Які шляхи повернення «блудних» чи нещасних синів до свого рідного народу? - Як ви гадаєте, у чому трагедія України? Як слід розуміти слова «манівцями ми блукаєм без дороги»? Кому адресований цей твір? - Нам ще й зараз треба шукати того євшану-зілля, щоб бути свідомими громадянами вільної держави, не цуратись рідної мови й культури?- Що врятує Україну? Чи потрібне Євшан-зілля українцям нині? («тим, котрі вже край свій рідний зацурали, занедбали»)- Чи є в наш час ті, хто відцурався своєї землі, забув про неї?- Що б ви побажали таким «землякам-безбатченкам»?

Номер слайду 20

Намалюймо словесно серце «безбатченка» й Серце Юнака- Патріота. Поміркуймо над висловом із поеми: « Там, де пустка замість серця, порятунку вже не буде!...» Про який порятунок тут йдеться?

Номер слайду 21

Домашнє завдання Напиши власне висловлення на тему: «Чому тема забуття, зречення від рідної землі, відірваності від коренів власного народу така важлива в наш час? Чому так актуально звучить мотив половецької легенди?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2023
Переглядів
1937
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку