Презентація до уроку української літератури в 6 класі на тему: "Микола Вінграновський, "Сіроманець"

Про матеріал
Презентація вдало доповнює конспект уроку, використано форми і методи технології критичного мислення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вінграновський. «Сіроманець».Інтегрований урок української літератури в 6 класі з елементами критичного мислення(українська література, курс «Пізнаємо світ» – мистецтво)

Номер слайду 2

Тема. Микола Вінграновський. Повість «Сіроманець» (фрагмент). Довіра і співчутливість, дружба і взаєморозуміння в повісті. Образ Сашка

Номер слайду 3

Скажімо, вовк для людини друг чи небезпека? Що ви знаєте про вовка?

Номер слайду 4

Вовк, вовк звичайний  — хижий ссавець з роду пес  родини псових , що добуває їжу самостійно активним пошуком та переслідуванням жертв. Повсюди основу харчування вовків складають копитні тварини: в тундрі — дикі та свійські північні олені; в лісовій зоні — лосі, сарни, дикі свині, свійські вівці, корови, коні; в степу та пустелі — антилопи різних видів та вівці; в горах — дикі та свійські кози. Також відомий як сірий вовк, сірко, або дикий собака, або дикий пес.

Номер слайду 5

Цифровий диктант «Сіроманщина» Учні записують «0» – якщо твердження неправильне, та «1» – якщо правильне.1. У молоді роки Сіроманець був ватажком зграї. 2. Чепіжний мав власні рахунки з вовком. 3. Школа Сашка знаходилась поруч із домом. 4. Під час першої зустрічі Сіроманець лизнув Сашка. 5. Чепіжний на базарі купив сенбернара. 6. Вовк здався мисливцям з власної волі.7. Подивитись на впійманого вовка приїхав кореспондент із газети. 8. На уроці Сашко розпитував вчительку, де лікують зір. 9. Під час знайомства з Сіроманцем Галя злякалась і втекла. 10. Чепіжний був у захваті від статті в газеті. 11. На полігоні Сіроманець зовсім оглух. 12. Друзям вдалося потрапити в лікарню ім. Філатова. (1)

Номер слайду 6

Цифровий диктант «Сіроманщина»Ключ Учні записують «0», якщо твердження неправильне та «1» – якщо правильне.1. (1)2. (1)3.(0)4. (1)5. (0)6. (0)7. (1)8. (1)9. (0)10. (0)11.(0)12. (1)

Номер слайду 7

Як ви розумієте поняття «Довіра, співчутливість, дружба, взаєморозуміння»?

Номер слайду 8

Визначаємо авторське бачення персонажа: підбираємо цитати для характеристики Сашка

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дитя природи. Вірний. Кмітливий. Мудрий. Сміливий. СІРОМАНЕЦЬ

Номер слайду 11

Уживається як сталий епітет вовка, часто у прикладці вовк сіроманець

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вірний. Наполегливий. Витривалий Кмітливий. Сміливий. Винахідливий. Любить тварин. Чуйний. Утворюємо інформаційне ґроно «Чесноти Сашка» Цілеспрямований Співчутливий Самостійний Принциповий Добрий. Справедливий

Номер слайду 15

Руханка «Гімнастика Сіроманця» Сіроманець лиш проснувся І до сонця потягнувся (піднімання рук). А побачив бадилинку, То нагнувся на хвилинку (нахили вниз). Восени будяк розцвів, Вовк від подиву присів (присідання). Любить вовк Сашка стрічати І від радості стрибати (стрибки).

Номер слайду 16

Підбери цитату

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дерево міцне корінням, людина — друзями. В нашій дружбі — наша сила. Побратим — два рази брат. Як будемо в дружбі жити — нас нікому не зломити

Номер слайду 20

Потрібно гуманно ставитися до беззахисних тварин, жити в гармонії з природою, бережливо, з повагою ставитися до матінки-природи, частинкою якої є й людина

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Написати лист Сіроманцеві за схемою РАФТ (Роль, Аудиторія, Форма, Тема):хто → кому → у якій формі → що може сказати)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 листопада 2023
Переглядів
414
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку