Презентація до уроку на тему " Підприємництво"

Про матеріал
Презентація до уроку з Громадянської освіти на тему " Підприємництво". Хто такий підприємець, якими правами та обов'язками користується, межі його відповідальності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 6.5 « Підприємництво »

Номер слайду 2

Людина з будь-якою освітою і професійною підготовкою час від часу постає перед вибором: працювати за наймом чи розпочати власний бізнес? Упродовж всього дорослого життя це питання виникає у кожного. Деякі відповідають на це питання однозначно ― краще працювати на себе. Таких людей називають бізнесменами або підприємцями. Соціологи та економісти вважають, що підприємливість ― дуже рідкісний виробничий ресурс, який притаманний лише 5– 8 % населення. Тому він є таким цінним.

Номер слайду 3

Хто такий підприємець?Підприємництво ― самостійна, ініціативна, систематична, здійснювана на власний ризик діяльність з виробництва товарів, надання послуг та виконання робіт (господарська діяльність) з метою одержання прибутку. (Стаття 4 Господарського кодексу України).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Підприємці виконують функції: — організовують виробництво товарів і послуг; — створюють робочі місця; — впроваджують науково-технічні досягнення у виробництво; — платять податки державі. Головною умовою здійснення підприємницької діяльності в Україні є її державна реєстрація. Державна реєстрація суб’єкта підприємницької діяльності ― це юридична процедура отримання у відповідних державних органів влади свідоцтва про право здійснювати підприємницьку діяльність.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Але зазначимо, що лише 5–8% володіють підприємницьким талантом, і успішно йдуть до головної мети підприємця  – отримання прибутку, який є різницею між загальною виручкою та загальними витратами. Робочий час підприємця становить 24 години на добу, 7 діб на тиждень, 365 днів на рік.

Номер слайду 8

Окрім ненормованого робочого дня, загрозами й проблемами для тих, хто займається підприємницькою діяльністю є: ризик фінансового краху, ризик втрати іміджу, залежність від клієнтів та держави, стреси, помилки в плануванні, неефективне використання ресурсів тощо.

Номер слайду 9

Чи кожна людина може стати підприємцем? Теоретично – так. Проте існують загальні обмеження для осіб, що займаються підприємництвом. 

Номер слайду 10

Відповідно до Господарського кодексу України та інших законів держави підприємець має права та обов’язки. Правами підприємця є право на вільний вибір діяльності, встановлення цін і тарифів, розпорядження майном і прибутками, залучення ресурсів, вільний найм працівників, вибір постачальників і споживачів тощо. 

Номер слайду 11

Серед обов’язків виділимо укладення трудових договорів із найманими працівниками; забезпечення оплати праці на рівні не нижчому за мінімальні розміри, встановлені законодавством; забезпечення відповідних умов і охорони праці; забезпечення соціальних гарантій; забезпечення надійної якості продукції, охорона довкілля.

Номер слайду 12

Не завжди інтереси підприємців і суспільства збігаються. Тому сьогодні гостро постає питання про відповідальність підприємця перед своїми працівниками, перед споживачами, перед громадою і державою. 

Номер слайду 13

Нині популярним терміном є «соціальна відповідальність бізнесу». Це добровільний внесок бізнесу в розвиток суспільства в соціальній, економічній та екологічній сферах, пов’язаних з основною діяльністю компанії. Виокремлюють такі типи СВБ: економічна (створення робочих місць і сплата податків), юридична (дотримання вітчизняних та міжнародних законів), етична (дотримання компанією та співробітниками загальнолюдських норм поведінки у взаєминах один з одним, із конкурентами, з державою та суспільством), добровільна (інвестування в соціальні проєкти, котрі приносять користь суспільству, але не приносять особливих дивідендів компанії).

Номер слайду 14

Яким же чином можна стати підприємцем?Бізнес можна купити, бізнес можна побудувати з нуля, створивши нову фірму, його можна успадкувати, отримати в процесі приватизації державної власності й унаслідок купівлі франшизи в материнської компанії, яка забезпечить Вас устаткуванням, ресурсами й технологіями в обмін на значну частину прибутку й дотримання правил гри.  Стів Джобс та Білл Гейтс розпочинали практично з нуля, маючи лише ідею та бажання її реалізувати. Вони досягли поставлених цілей, заснувавши бізнесові імперії в ІТ-сфері. 

Номер слайду 15

 Підприємництво має величезне значення для економіки країни. Підприємницька діяльність забезпечує створення нових робочих місць, формує прошарок підприємців-власників – основу платоспроможного середнього класу, виконує роль піонерів у науково-технічному прогресі, спряє підвищенню ефективності національного виробництва шляхом розвитку конкуренції.

Номер слайду 16

Не поспішайте сліпо копіювати чужий досвід. Будьте собою! Втілюйте власні мрії та задуми, і, можливо, у Вас з’явиться свій бізнес-план, якому позаздрить будь-який успішний підприємець сучасності. Бажаю Успіхів !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Попова Поліна Іванівна
    Дякую за співпрацю, колего.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Третьяк Олена Леонідівна
    Дякую за гарну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Карч Олександра
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василиненко Надія Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лагоша Людмила
    Дякую за допомогу, за можливість економити час
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
10950
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку