Презентація "Самоконтроль – головна функція совісті"

Про матеріал
Презентація "Самоконтроль – головна функція совісті"Презентація "Самоконтроль – головна функція совісті"Презентація "Самоконтроль – головна функція совісті"Презентація "Самоконтроль – головна функція совісті"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Самоконтроль – головна функція совісті Підготувала студентка 11-ПО групи. Соколенко Анастасія

Номер слайду 2

Самоконтроль. Самоконтроль - здатність контролювати свої емоції, думки і поведінку. Самоконтроль ґрунтується на волі - вищої психічної функції, що визначає здатність людини приймати усвідомлені рішення і втілювати їх у життя. Самоконтроль протиставляється імпульсивності - нездатності протистояти миттєвим бажанням.

Номер слайду 3

Совість - внутрішній сторож. Совість — особливий морально-психологічний механізм, що діє зсередини нашої власної душі, причепливо перевіряючи, чи виконується обов'язок. Головна функція совісті - самоконтроль. Совість нагадує людині про її моральні обов'язки, про відпові­дальність, яку вона несе перед іншими і перед самою собою.

Номер слайду 4

Совісна людина. Со­вісна людина — це людина з гострим почуттям морального обо­в'язку, що пред'являє до себе високі моральні вимоги. Совість тривожить особистість, не дає їй морально заснути, зму­шує її коректувати свої вчинки відповідно до цінностей і вста­новлень, які існують у суспільстві.

Номер слайду 5

Безсовісна людина. Безсовісною називають людину, в якої відсутня совість як могутній внутрішній контролер. Така людина, по суті, аморальна, тому ще нею не засвоєні, не прийняті душею найважливіші моральні орієнтири. Безсовісного стримує тільки зовнішній контроль, його потрібно стримувати, щоб він не наносив шкоди оточуючим. 

Номер слайду 6

Експеремент «Совість є у кожного»Вираз «безсовісна людина» тепер не зовсім вірно. В результаті майже 2-х річного експерименту в петербурзькому Інституті мозку довели – совість є у кожної людини!В ході експеременту не ставилося завдання знайти саме совість, а була спроба розібратися з процесами, що відбуваються в мозку людини при свідомої брехні. Волонтерам доводилося грати з комп’ютером в гру, що нагадує дитячу карткову розваги вірю – не вірю. Поки учасник експерименту намагається здолати комп’ютер, все, що відбувається у нього в голові, фіксується електро-энцефалографом. Виявилося, що навіть якщо людині вигідний брехливу відповідь, в його свідомості все-одно активізується спеціальний ділянку мозку, що отримав назву детектора помилок. За словами вчених, це і є центр совісті.

Номер слайду 7

Приказки та прислів’я про совість. Чистота духовна краща тілесної.***Краще жити бідняком, ніж розбагатіти гріхом.***Грішне тіло й душу з'їло.***У кого є страх, у того є Бог.***У кого є Бог, у того є й сором.

Номер слайду 8

Отже, совість дуже близькі зі самоконтролем. Якщо ви вмієте контролювати свої дії і обирати правильне рішення, то ви і є совісна людина.

Номер слайду 9

Дякую за увагу.

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
3316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку