Презентація на тему " Що продається на ринку праці"

Про матеріал
Презентація до уроку громадянська освіта та тему " Що продається на ринку праці".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що продається на ринку праці

Номер слайду 2

Ринок праці –  це система суспільних відносин, пов’язаних з наймом працівників. Або ринок праці – це економічний простір, де взаємодіють покупці та продавці послуг праці. Дуже часто товар, що продається на цьому ринку називають не правильно: «робоча сила», «праця». Насправді це  саме професійні послуги праці.

Номер слайду 3

Як показано на схемі, продавцями послуг праці є громадяни працездатного віку. Покупцями – підприємства, організації, установи.

Номер слайду 4

Набути певних професійних навичок людям допомагають заклади професійно-технічної та вищої освіти. Посередниками між покупцями й продавцями на ринках праці виступають Державна служба зайнятості й приватні агенції з працевлаштування. Як це відбувається  в реальному житті? Підприємства розміщують  через Державну службу зайнятості, або через приватні агенції оголошення щодо наявності вільних робочих місць - вакансій. В цих оголошеннях зазначається:- на яку посаду потрібен працівник чи працівниця, - які вимоги щодо його або її професійної підготовки, досвіду

Номер слайду 5

Людина, що шукає роботу, знайомиться з оголошеннями і звертається в ці установи з пропозицією своїх послуг. Частіше це здійснюється за допомогою  резюме. Резюме – це письмове або електронне повідомлення про освіту, трудовий досвід , професійні успіхи кандидатів на посаду та їхні особисті дані. Підприємство розглядає пропозиції всіх й обирає  ту особу, яка відповідає вимогам та погоджується на запропоновані умови Момент найму закріплюється письмово трудовою угодою. За надані послуги праці роботодавець платить працівнику заробітну плату. Роботодавці  чітко уявляють, працівник чи працівниця якої професії для них потрібні, з якими навичками та вміннями. Адже, кожна посада на підприємстві передбачає певні функціональні обов’язки. Саме тому не існує загальних ринків праці, а існують локальні ринки фахівців: ринок послуг праці слюсарів, програмістів, вчителів математики або водіїв тролейбусів.

Номер слайду 6

Учасники ринкових відносин мають нерідко протилежні інтереси. Роботодавці зацікавлені в тому, щоб знайти найбільш професійних й кваліфікованих співробітників, сумлінних виконавців, які б сприяли успіху підприємства за помірну платню. А шукачі роботи -комфортні умови праці, менше виснажуватися на робочому місці, але отримати прийнятну платню.

Номер слайду 7

Узгоджуються наші інтереси ціною послуг праці, який носить назву ставка зарплати. В Україні (як й у всьому світі) існує дві основні  форми оплати праці: погодинна й відрядна. За погодинної форми оплати сума зарплати обчислюється відповідно до відпрацьованого робочого часу. За відрядної форми – зарплата нараховується за  обсяг виробленої продукції  чи наданих послуг, обсяг продажів, обсягу виконаних будівельних робіт тощо.  Сума зарплати працівника з погодинною формою обчислюється як добуток погодинної ставки на кількість відпрацьованих за місяць годин.  Ця форма оплати більш підходить для інженерних, офісних працівників, вчителів тощо. Відрядна форма застосовується частіше для робітничих спеціальностей. В цьому випадку сума зарплати є добутком ставки за норму виробітку на кількість виготовленої продукції чи послуг. Як от, наприклад, при сезонному збиранні полуниці: 7 грн за 1 кг.   Ваша кінцева зарплата за місяць буде залежати від вашої вправності.

Номер слайду 8

Але зарплата – це не єдине, що працівник одержує від роботодавця. Підприємства мають запропонувати своїм працівникам так званий соціальний пакет – різноманітні послуги, що надаються працівникові роботодавцем понад суму оплати праці.

Номер слайду 9

 Саме на службу зайнятості покладено функцію вести облік всіх вільних робочих місць й реєструвати осіб, які на даний час не мають роботи. Слід також знати, що якщо ви тривалий час самостійно не можете знайти роботу, то ви маєте право отримувати певну матеріальну допомогу. Її виплачує Державна служба зайнятості офіційно зареєстрованим безробітним. Окрім цієї установи для пошуку роботи можна звернутися також до приватних агенцій, багато з них надають свої послуги он-лайн: .https://ua.jooble.org/https://www.work.ua/?setlp=ua

Номер слайду 10

Щиро бажаю вам успіхів!

pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
1085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку