Презентація до уроку на тему "РЗМ. Стаття в газету" в 10 класі

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю -філологу у підготовці до уроку розвитку зв'язного мовлення в 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Контрольний твір- стаття в газету на морально-етичну тему

Номер слайду 2

Стаття – це науковий чи публіцистичний твір невеликого розміру в журналі або газеті. Звичайно стаття містить роздуми проблемного характеру. Завдання статті – привернути увагу до якогось важливого питання, проблеми, переконати у справедливості чи хибності певної думки. Зміст її має бути переконливим, доказовим, виявляти особисту позицію автора.. Словникова робота.

Номер слайду 3

постановка проблеми – зачин;розкриття проблеми (пояснюється, що вона собою являє, роз’яснюється хід подій) – основна частина. Для доведення своєї думки автор використовує логічні докази, приклади;висновок – закінчення. Особливості побудови статті:

Номер слайду 4

Обдумайте тему, обрану для статті. Визначте адресата і мету висловлювання. Сформулюйте основну думку. Теза може бути висловлена одним реченням (простим за будовою, розповідним) або у формі запитання і відповіді на нього. Визначте композицію статті (вступ, основна частина, закінчення). Добирайте переконливі докази (приклади з життя, літератури, висловлювання видатних людей та інше). Дбайте про мовленнєве оформлення статті: вживайте мовні засоби, характерні для даного стилю (публіцистичний), типу (роздум), жанру висловлювання (стаття). Пов’язуючи аргументи з тезою, вживайте сполучники (тому що, хоча, оскільки, через те що, незважаючи на); вставні слова (по-перше, по-друге, нарешті, отже, таким чином). Як працювати над статтею в газету

Номер слайду 5

заголовок – коротке, лаконічне, інформативне речення;вступ –2-3 речення про зміст і цілі статті (не більше 10% усього тексту);головна частина – розглянута в логічній послідовності суть досліджуваного питання (близько 80% тексту);висновок – кілька речень, у яких автор підводить підсумок досліджуваного питання (не менше 10% загального тексту)Структура тексту статті

Номер слайду 6

Практична робота – написання статтіТема:Історія успіху в чомусь (Розкажіть реальну історію, в якій опишіть як ви (або хтось) досягли успіху у певній справі)

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Допишіть статтю в газету, дібравши переконливі аргументи.

pptx
Додано
20 грудня 2022
Переглядів
3851
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку