Презентація до уроку на тему:"Узагальнення та систематизація вивченого з теми "Дієслово"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему:"Узагальнення та систематизація вивченого з теми "Дієслово"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення та систематизація вивченого з теми «Дієслово»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Епіграф уроку. Література кожного народу – це найкраще дзеркало його життяІван Франко. У кожного з нас Вітчизна починається з чогось маленького, начебто непоказного і непримітного… Це наш рідний куточок, що втілює в собі живий образ Вітчизни. Василь Сухомлинський

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Комунікативний практикум. Що таке дієслово?Назвати форми дієслова. Розповісти про часи дієслова. Пригадайте, як визначити вид дієслова. Навести приклади дієслів різних способів. Яким членом речення виступає дієслово?

Номер слайду 6

Дослідження-аналіз. Випишіть з тексту дієслова, виконайте морфологічний розбір одного з них В історичній повісті «Захар Беркут» Іван Франко розповідає про волелюбний народ Руської землі, який боронив батьківщину від монгольської навали. Автор возвеличує патріотизм, мужність, рішучість, винахідливість захисників рідної землі та засуджує підступність, зраду, жадібність ворогів.

Номер слайду 7

Пошуково-вибіркова робота. Списати текст, підкреслити і визначити всі форми дієслова. Утворити від виділеного дієслова всі можливі форми наказового способу. Письменник створив реальний світ, використавши захопливий сюжет у поєднанні з неперевершеними описами природи. Автор зумів показати внутрішній світ героїв. У повісті змальовано особливості життя Карпатської Русі в ХІІІ столітті.

Номер слайду 8

Руханка. Гра «Злови свій час»

Номер слайду 9

Яку назву мають подані вислови? Замініть їх одним словом. Узяти все у свої руки – Вести боротьбу – Накивати п’ятами – Водити за носа –

Номер слайду 10

Творче конструювання. Поставте дієслова в потрібній формі, запишіть їх у зошити. Події в повісті «Захар Беркут» (відбуватися) 1241 року. Боярин Тугар Вовк (прибути) з дочкою Мирославою на Тухольщину в Карпатах, де князь (подарувати) йому землі. Т. Вовк (мріяти) (брати) всю владу у свої руки. Але тухольці (звикнути) (жити) незалежно й (прогнати) його. Боярин (залишити) загін воїнів (охороняти) свій дім, а сам (поїхати) з Мирославою до монголів.

Номер слайду 11

Виконайте завдання до тексту 1. У якому реченні всі дієслова теперішнього часу? А у першому Б у другому В у третьому2. Скільки дієслів у тексті? А 5 Б 8 В 63. Визначте неозначену форму дієслова (інфінітив) А служить Б закликає В нав’язати4. Визначте дієслово доконаного виду А служить Б закликає В нав’язати5. Укажіть речення з однорідними присудками А 2 Б 3 В 46. У якому реченні допущено пунктуаційну помилку? А у першому Б у другому В у третьому

Номер слайду 12

Готуємось до ЗНО1. Захар Беркут – знахар, ватажок тухольської громади, шанує традиції й богів, служить інтересам народу, закликає до єдності та згуртованості в боротьбі з ворогом. 2. Усе життя віддав служінню громаді. 3. Тугар Вовк вважає себе вищим за громаду, і хоче нав’язати нові порядки. 4. Видав монголам плани руської дружини напередодні битви.

Номер слайду 13

Домашнє завдання 1. Виписати з повісті «Захар Беркут» 5 речень, підкреслити дієслова, визначити їх час.2. Скласти твір-роздум на тему: «Сила народу в єдності», використавши дієслова теперішнього часу.

Номер слайду 14

Гарного дня!!!

pptx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
1888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку