Відокремлені обставини

Про матеріал
Презентація до уроку "Відокремлені обставини. Розділові знаки при відокремлених обставинах".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обставина – це другорядний член речення, який служить для граматичного вираження різних обставин дії, стану або ознаки і відповідає на питання де? коли? як? для чого? чому? та ін.1. Вони приходять (з якою метою? навiщо?) послухати Сократа. 2. Знайшовши вiдповiдь, Андрiй радiсно закричав (коли?).

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Відокремлюються обставини, виражені дієприслівником: Пообідавши, гості починають танцювати.2. Гості починають танцювати, пообідавши.

Номер слайду 5

Але!!! Не відокремлюється обставина, виражена дієприслівником, що означає спосіб дії: Співають ідучи дівчата.

Номер слайду 6

Відокремлюються обставини, виражені дієприслівниковим зворотом: Смачно пообідавши, гості починають танцювати. Гості починають танцювати, смачно пообідавши.

Номер слайду 7

Але!!! Не відокремлюються обставини, виражені дієприслівниковим зворотом фразеологічного типу: Перед Великоднем господині працюють не покладаючи рук. Старанно, безперестанку виконувати що-небудь.

Номер слайду 8

Відокремлюються обставини з прийменниками починаючи з, закінчуючи, незважаючи на: Незважаючи на дощ, прогулянка вдалася.

Номер слайду 9

Можна переказати зміст статті і не перечитуючи її вдруге. Не відокремлюється обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, на початку якого стоїть підсилювальна частка / (й)

Номер слайду 10

Оксана стояла непорушно й незводячи з Андрія очей. Не відокремлюється обставина, виражена дієприслівником чи дієприслівниковим зворотом, якщо вона поєднується з іншою однорідною невідокремленою обставиною єднальним сполучником.

Номер слайду 11

Не відокремлюється обставина, виражена дієприслівником і сполучним словом який, у складі підрядного речення: Це книга, прочитавши яку одержиш насолоду.

Номер слайду 12

Зверніть увагу!

Номер слайду 13

pptx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
3677
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку