Презентація до уроку на тему "Закон Кулона"

Про матеріал
Презентація до уроку фізики у 8 класі на тему "Закон Кулона". .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закон Кулона Фізика 8 клас Урок 34 Вчитель: Якимчук О.М.

Номер слайду 2

Закон Кулона Мета: сформувати уявлення учнів про сили взаємодії електричних заряді; розвивати вміння виконувати розрахунки фізичних величин; виховувати пізнавальний інтерес до природничо-математичних наук. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань У чому полягає механізм електризації? Що таке електричне поле? Як його можна зобразити? Чи обов’язкова рухомість електричного заряду для існування електричного поля? Як задають напрямок електричного поля? Навіщо електрики, виконуючи деякі роботи, надягають гумові рукавички? Чому правила техніки безпеки вимагають, щоб робітник під час роботи з електричними приладами стояв на гумовому килимку?

Номер слайду 4

Історична довідка На кінець XVIII ст. електричні явища були відомі, але  електричні машини переважно виконували роль іграшок для розваг аристократії. Перехід до кількісних характеристик, а потім і до практичного застосування електрики поклав французький дослідник Шарль Кулон у 1785р.

Номер слайду 5

Розмірами тіл можна знехтувати Розмірами тіл не можна знехтувати Точкові заряди Точковим зарядом називають заряджене тіло, розмірами якого можна знехтувати порівняно з відстанями від нього до інших заряджених тіл, що розглядаються.

Номер слайду 6

Дослід Кулона

Номер слайду 7

Сила взаємодії двох точкових зарядів Провівши чимало подібних дослідів, Кулон зробив висновок, що сила F взаємодії двох точкових зарядів обернено пропорційна квадрату відстані r між ними: Продовжуючи ділити заряди кульок і здійснюючи вимірювання, вчений переконався, що сила F взаємодії двох точкових зарядів q1 і q2 прямо пропорційна добутку модулів цих зарядів:

Номер слайду 8

Закон Кулона Сила F взаємодії двох нерухомих точкових зарядів q1 і q2 прямо пропорційна добутку модулів цих зарядів і обернено пропорційна квадрату відстані r між ними Було встановлено, що саме таке значення має коефіцієнт пропорційності під час взаємодії точкових зарядів у вакуумі

Номер слайду 9

Закон Кулона

Номер слайду 10

Слід запам’ятати Точковим зарядом називають заряджене тіло, розмірами якого можна знехтувати порівняно з відстанями від нього до інших заряджених тіл, що розглядаються. Закон взаємодії нерухомих точкових зарядів був установлений Кулоном за допомогою крутильних терезів. Закон Кулона: сила F взаємодії двох нерухомих точкових зарядів q1 і q2 прямо пропорційна добутку модулів цих зарядів і обернено пропорційна квадрату відстані r між ними: Сили Кулона напрямлені вздовж умовної прямої, яка з’єднує точкові заряди, що взаємодіють

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Задача. Дві невеликі негативно заряджені кульки розташовані в повітрі на відстані 30 см одна від одної. Сила їх взаємодії становить 32 мкН. Обчисліть кількість надлишкових електронів на другій кульці, якщо заряд першої кульки дорівнює –40 нКл.

Номер слайду 14

Виконайте самостійно вправи: В разі потреби – скористайтесь допомогою вчителя

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацюйте §22, Дайте відповіді на запитання в кінці параграфа Виконайте вправу 22 (4,5) Експериментальні завдання Зі скляної банки з капроновою кришкою виготовте електроскоп. Як стрижень електроскопа можна використати металеву спицю для плетіння, а замість смужок паперу — вузькі смужки фольги. Випробуйте виготовлений вами електроскоп.

Номер слайду 16

Підсумок уроку Дайте відповіді на запитання: Який заряд називають точковим? Порівняйте поняття «точковий заряд» і «матеріальна точка». Опишіть дослід, який провів Кулон, для двох точкових зарядів. Сформулюйте закон Кулона. Чому, формулюючи закон Кулона, слід обов’язково користуватися поняттям «точковий заряд»? За якою формулою визначається сила Кулона? Як напрямлена сила Кулона? Всі питання, що у вас виникли, задайте вчителю своєчасно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кутєпова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Падалиця Надія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лойченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ковалів Аліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
14 січня
Переглядів
590
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку