Насичені й ароматичні аміни. Будова молекули. Класифікація. Фізичні властивості
Номер слайду 2
Поняття. Аміни – похідні амоніаку, що утворюються в результаті заміщення атомів Гідрогену на карбонові радикали Будова молекули аміаку NH3 Будова молекули метиламіну H3 C-NH2
Номер слайду 3
Класифікація амінів. Аміни класифікують за кількома ознаками1. За кількістю атомів Гідрогену, заміщених в молекулі амоніаку на вуглеводневі радикали
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Номенклатура амінів. Назва вуглеводневого залишку+(№ атома карбону біля якого стоїть аміногрупа)-амін. Наприклад
Номер слайду 7
Електронна будова молекули амоніаку та амінів
Номер слайду 8
Будова молекули метиламіну. Найелектронегативнішим у молекулі метиламіну, як і в молекулі амоніаку є атом Нітрогену. До нього зміщуються всі електронні пари сусідніх атомів
Номер слайду 9
Будова молекули аніліну. Молекула складається із двох частин: аміногрупи і бензольного кільця. Неподілена електронна пара атома Нітрогену утворює з р-електронами бензольного кільця спільну π-електронну систему. Зміщення електронної пари атома нітрогену на бензольне кільцеΠ-електронна система в молекулі аніліну
Номер слайду 10
Фізичні властивості аліфатичних амінів. За звичайних умов метиламін, диметиламін та триметиламін – гази з неприємним запахом, решта амінів рідкі або тверді (залежить від величини ланцюга);Температури кипіння вищі, ніж відповідних вуглеводнів за рахунок утворення водневих зв’язків
Номер слайду 11
Фізичні властивості метиламіну. Аміни – органічні основи. Атом Нітрогену в молекулах аміні має «неподілену» пару електронів, тому здатен приєднувати катіони Гідрогену, а отже взаємодіяти з кислотами
Номер слайду 12
Фізичні властивості аніліну. Всі ароматичні аміни є твердими сполуками. Анілін є більш слабкою основою, ніж амоніак й насичені аміни, тобто гірше приєднує йон Гідрогену та слабшу утримує його: Це результат впливу бензольного кільця на аміногрупу
Номер слайду 13
Запитання. Які органічні сполуки називають амінами?Які аміни мають сильніші основні властивості?Чим зумовлена висока температура кипіння амінів порівняно з відповідними алканами?