Урок, Презентація Будова і різноманітність квіток. Лабораторне дослідження: «Будова і різноманітність квіток»

Про матеріал
Конспект уроку на тему: "Будова і різноманітність квіток" Мета: ознайомити учнів із будовою квітки як органа статевого розмноження; навчити розрізняти частини квітки, одностатеві і двостатеві квітки, однодомні і дводомні рослини. Формувати вміння розпізнавати різні види квіток та їх частини. Виховувати екологічну культуру.
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "НАВЧАЛЬНО – ВИХОВНЕ ОБ'ЄДНАННЯ № 32

 "СПЕЦІАЛІЗОВАНА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА I-III СТУПЕНІВ - 

ПОЗАШКІЛЬНИЙ ЦЕНТР “ШКОЛА МИСТЕЦТВ”

КІРОВОГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок з біології

6 клас

Будова і різноманітність квіток.

Лабораторне дослідження: «Будова квітки»

 

 

 

 

 

                                                                                         Підготувала  вчитель біології

                                                                                         спеціаліст вищої категорії

                                                                                          Федотова Тетяна Вікторівна

 

 

 

 

Кропивницький

Мета: ознайомити учнів із будовою квітки як органа статевого          розмноження; навчити розрізняти частини квітки, одно- і двостатеві квітки, одно-  і дводомні рослини.

Формувати вміння розпізнавати різні види квіток та їх частини.

Виховувати екологічну культуру.

      Тип уроку: засвоєння нових знань та знань про способи діяльності.

      Базові поняття: квітка, генеративний орган, оцвітина, чашечка, віночок, чашолисток, пелюстка, маточка (приймочка, стовпчик, зав`язь), тичинка (пиляк, тичинкова нитка), пилок, двостатеві, одностатеві квіти, однодомні, дводомні рослини.

   Методи: словесні - пояснення, розповідь, бесіда;наочні – демонстрація таблиць, мультимедійної презентації, моделей квіток, гербаріїв, натуральних об`єктів;практичні – лабораторне дослідження будови квітки.

Засоби навчання: кімнатні рослини, які цвітуть, моделі квіток, гербарні екземпляри квіткових рослин, таблиці “Будова квітки”, “Однодомні і дводомні рослини”, мультимедійна презентація.

Хід року

I. Організаційний етап уроку.

II. Актуалізація опорних знань учнів:

1. Що таке розмноження?

2. Які є способи розмноження рослин?

3. Які переваги насінного розмноження над нестатевим?

4. Як з`являються квітки?

5. Яку бруньку називають генеративною і що з неї розвивається?

 

III. Мотивація навчальної діяльності:

(Показ під музику слайдів із зображенням різних квітів)

Подивіться, наскільки різноманітні квіти, які нас оточують. Наш сьогоднішній урок присвячується вивченню цього красивого органа рослини!

 

Постановка навчального завдання:

 

Доведіть, що квітка – це видозмінений укорочений пагін.\

 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

     Здивуй!

  • Кокосова пальма, какао і лимони, почавши цвісти, цвітуть усе життя.
  • Найбільшу кількість нектару утворює бразильський молочай гарний, у якого нектар стікає з квітки краплинами, неначе ранкова роса.

Дуже давно, коли на Землі ще не було людини, крізь грунт пробився маленький пагінець, потягнувся до неба, до сонця й розквітнув квіткою.

      Якою була та квітка, ніхто не знає. Але, без сумніву, у світ прийшла краса. Узагальнена назва всіх рослин планети –«флора» -походить від латинського слова, що означає «квітка». У давніх італійців Флора була  богинею квітів юності. Пізніше стародавні римляни ототожнили  Флору із старогрецькою  богинею квітів Хлоріс, або  Хлоридою, що означає  «зелена».

    І справді, одне  з найпрекрасніших  творінь природи –квіти. Перший  дзвінок, перше побачення і остання зустріч, трудовий успіх і героїчний вчинок –це  квіти, які даруємо ми і дарують нам.

     Тож сподіваюся, на сьогоднішньому уроці вам буде цікаво дізнатися про будову та різноманітність квітів.

Квітка у рослин виникла задовго до того, як на Землі з’явилася людина. Чому ж вона така гарна і для чого потрібна?

     Квітка – це вкорочений, видозмінений і обмежений у рості пагін, який пристосований для статевого розмноження рослин. На місті квітки з`являється плід і насіння. Уперше визначення квітки як видозміненого пагона дав відомий німецький поет і вчений Й. Гете в праці «Метаморфози рослин»(1790).

     Квітки прикріплюються до стебла за допомогою квітконіжки, на верхньому кінці якої розташоване розширене –квітколоже. На ньому розміщуються чашолистки, пелюстки, тичинки та маточки. Чашолистки утворюють чашечку. Вона зазвичай зелена. Чашечка захищає внутрішні частини квітки до розпускання бутона. Крім того, в чашолистках відбувається фотосинтез.  Пелюстки утворюють віночок. Часто він має яскраве забарвлення та великі розміри.

Симетрія квітів: якщо через квітку можна провести більше двох площин симетрії -  її називають правильною (актиноморфною); якщо - одну вертикальну площину симетрії, квітка називається неправильною (зигоморфною); якщо не можна провести жодної  площини симетрії, квітку називають асиметричною (несиметричною).

     Чашечка і віночок утворюють оцвітину. Оцвітина буває подвійною, якщо складається з чашечки та віночка. Якщо оцвітина складається тільки з чашолистків або пелюсток, то її називають простою. Проста оцвітина може бути віночкоподібна, якщо має яскраве забарвлення (тюльпан, конвалія), і чашечкоподібна, якщо вся зелена (буряк, кропива). Іноді квітки зовсім не мають оцвітини. Їх називають голими (ясен, верба). У деяких рослин чашолистки і пелюстки можуть частково зростатися в трубочку (запашний тютюн).

    Зовнішні частини квітки можуть захищати те, що розташоване всередині, а якщо вони яскраві, то й приваблювати до квітки комах. Зовні квітки можуть бути найрізноманітнішими. Але головні події статевого розмноження відбуваються всередині квітки. Тут розташовуються тичинки та маточка – її головні частини.

     Тичинки складаються з тичинкових ниток, на верхньому кінці яких розташовані пиляки.

      У самому центрі квітки розташована маточка. Вона має приймочку, стовпчик і зав’язь. Приймочка – це верхня частина маточки, на яку під час запилення потрапляє пилок. Стовпчик сполучає приймочку із зав’яззю –нижньою розширеною частиною маточки.

    У квітках різних рослин може бути одна або декілька маточок.

    Усередині квітки розташоване статеве покоління рослини. Це пилкові зерна –чоловічий гаметофіт і зародковий мішок насінного зачатка – жіночий гаметофіт. А сама рослина становить собою нестатеве покоління  (спорофіт). 

     У більшості рослин квітки мають як тичинки, так і маточки. Такі квітки називають двостатевими (вишня, тюльпан). Рідше у рослин  зустрічаються одностатеві квітки: одні квітки мають тільки тичинки, інші – тільки  маточки. Перші називають тичинковими, або чоловічими, другі – маточковими, або жіночими. Якщо тичинкові та маточкові квітки розташовуються на одній рослині, такі рослини називають однодомними (огірок, кукурудза), а якщо на різних – дводомними (верба, тополя).

V. Виконання лабораторної роботи №8

    Тема: Будова й різноманітність квіток.

    Мета: закріпити знання про будову квітки, як органа статевого розмноження рослини; розвивати вміння розрізняти, порівнювати і визначати основні ознаки органів рослин.

Обладнання: моделі квіток; гербарні зразки, малюнки в підручнику.

 

Хід роботи:

  1. Розгляньте квітку, знайдіть її частини.
  2. Підрахуйте кількість чашолистків, пелюсток, тичинок і маточок. Зверніть увагу на те,  чи зрослися чашолистки й пелюстки між собою, чи ні, правильна чи неправильна квітка.
  3. Розгляньте запропоновану квітку й опишіть її за таким планом: тип оцвітини, тип чашечки, тип віночка, тип квітки за симетрією, за статтю, формула квітки. Порівняйте квітку, яку ви описували, з моделлю, яку продемонструвала вчитель. Чим квітки відрізняються?
  4. Заповніть таблицю, зробіть висновки у зошиті.

VI. Закріплення  вивченого матеріалу

Повторення вивченого за слайдами презентації: “Будова квітки”,

“Типи оцвітини”, узагальнюючі висновки.

 

Відгадай загадки

1. У квітконіжці у рослини

Є розширена частина.

Хто здогадається, як вона називається?

 (квітколоже)

2. Як продовження стебла

У рослини називається,

На якому, власне, квітки пагона тримаються?

 (квітконіжка)

 3. А яка частина квітки

 Для комах дуже помітна?

 Як називається та з чого складається?

                               (віночок із пелюсток)

  4. Зазирнемо ми у квітку

  Та побачимо тичинку.

   Хто здогадається, з чого вона складається?

                            (з тичинкової нитки і пиляка)

Біологічний диктант

Вставте пропущені слова в речення.

Квітка – це . . .. Осьова частина квітки, на якій розташовані всі інші її частини, називається . . .. Подвійна оцвітина складається з . . . і . . .. Чашечка квітки утворена . . , а віночок . . .. Оцвітина виконує функції . . . і  . . . Головні частини квітки – це . .. Тичинка складається з  . . ., маточка складається з  . . ..

 

 УІ. Домашнє завдання. Вивчити §33 (автор Л.І. Остапченко), зош. (О. Андерсон) стор. 50 – вивчити опорний конспект; в/р - підготувати повідомлення про найцікавіші квіти світу (аморфофаллус велетенський,  рафлезія Арнольді і т.д.).

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: «Будова і різноманітність квіток» Вчитель біології спеціаліст вищої категоріїФедотова Т. В. 

Номер слайду 2

Мета уроку: Пояснити поняття “генеративні органи”, “квітка як видозмінений вкорочений пагін”Вивчити будову квітки та розкрити значення її складових частин. Ознайомитись з різноманіттям квіток, розвивати вміння розрізняти квітки за наявністю складових частин. Розкрити біологічну роль квіток

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Проблемні питання: Для чого потрібні квіти і чому вони такі красиві?Як з`являються квітки? Яку бруньку називають генеративною?Які частини квітки найголовніші?Яке значення мають квіти в житті людини?

Номер слайду 5

Квітка - це генеративний орган насінного розмноження рослини, що являє собою вкорочений видозмінений пагін

Номер слайду 6

віночок. Будова квіткитичинкаматочка. Головні частини квіткичашечкаквітконіжкаоцвітиначашолистокквітколожепелюстка

Номер слайду 7

Якщо через квітку можна провести більше двох площин симетрії - її називають правильною (актиноморфною) Симетрія квітки. Тюльпан

Номер слайду 8

Якщо можна провести одну вертикальну площину симетрії, квітка називається неправильною (зигоморфною) Симетрія квітки. Фіалка, горох

Номер слайду 9

Симетрія квітки. Якщо не можна провести жодної площини симетрії, квітку називають асиметричною (несиметричною)Канна

Номер слайду 10

Віночок – сукупність пелюсток Чашечка – сукупність чашолистків. Зросло-пелюстковий. Роздільно-пелюстковий. Роздільно-листа. Зрослолиста

Номер слайду 11

Оцвітина, яка складається і з чашечки, і віночка називається подвійною Оцвітина – це сукупність видозмінених листочків, які оточують тичинки і маточки Чашечка. Віночок. Чашечка. Віночок

Номер слайду 12

Оцвітина, яка складається тільки з чашечки або віночка називається простою Віночок. Чашечка. Квіти буряка. Тюльпан

Номер слайду 13

Квітки, які не мають оцвітини називаються голими. Квіти верби Оцвітина

Номер слайду 14

Головні частини квітки. Тичинка – це частина квітки, у якій містяться чоловічі статеві клітини у пилкових зернах. Насіннийзачаток. Пиляк. Пилок. Тичинкова нитка. Приймочка. Стовпчик. Зав`язь. Маточка – частина квітки, що містить жіночі статеві клітини, у насінному зачатку дозріває насіння

Номер слайду 15

одностатевіТичинкові(чоловічі)Маточкові (жіночі) Типи квітокдвостатеві

Номер слайду 16

Рослини, у яких чоловічі та жіночі квітки розміщені на одній особиніОднодомні рослиногіроккукурудза

Номер слайду 17

Рослини, у яких тичинкові квіти розвиваються на одній особині, а маточкові – на іншій Дводомні рослинвербатополя

Номер слайду 18

Формула квітки Формула дає опис будови квітки за допомогою умовних знаків. Ч – чашечка,П – пелюстки,Т – тичинка,М – маточка,О – проста оцвітина – неправильна квітка,* - правильна квітка, - маточкові (жіночі) квіти, - тичинкові (чоловічі) квіти, - двостатеві квіти ( ) – зрослі частини квітки,цифри – кількість частин квітки Квітка вишні* Ч5 П5 Т М18

Номер слайду 19

Лабораторне дослідження. Тема: «Будова квітки» Мета: закріпити знання про будову квітки, як органа статевого розмноження рослини. Обладнання: муляжі квітів рослин, гербарні зразки, малюнки в підручнику. Хід роботи: 1. Розгляньте квітку, знайдіть квітконіжку, квітколоже, оцвітину, головні частини квітки.2. Визначте кількість чашолистків, пелюсток, тичинок і маточок.3. Визначте тип оцвітини, чашечки, віночка.4. Опишіть квітку за поданим у таблиці планом. Для цього достатньо підкреслити ознаку, характерну для цієї квітки.

Номер слайду 20

Таблиця квітка Редьки дикої

Номер слайду 21

Квітка – орган насінного размноження Квітка складається з квітколожа, оцвітини, маточки і тичинок. Оцвітина буває проста і подвійна Пелюстки квітки утворюють віночок, а чашолистки – чашечку Квітки бувають двостатеві (мають маточки і тичинки) і одностатеві (містять або маточки, або тичинки) Рослини, на яких розвиваються і маточкові, і тичинкові квіти, називаються однодомними Рослини, на яких є тільки маточкові або тільки тичинкові квіти, називаються дводомними. Формування висновку123456

Номер слайду 22

Перевірка знань. Будова квітки

Номер слайду 23

Оцвітина. Завдання. Які оцвітини, у зображених на малюнках квітів?

Номер слайду 24

Найбільші у світі квітиаморфофаллус тітаніумрафлезія Арнольді

Номер слайду 25

Домашнє завдання Вивчити §33, відповісти на питання (підручник стор. 128), в зошиті стор. 50 – вивчити опорний конспект “Будова квітки”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Масальська Олена Вікторівна
    Дуже дякую! Чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
16 січня 2021
Переглядів
3781
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку