Презентація до уроку Навчання грамоти Тема : "Робота з дитячою книжкою: читаю вірші про котів сучасних українських поетів"

Про матеріал
Коваленко Н.Г., вчитель початкових класів Квітневої філії КЗ «Близнюківський ліцей Близнюківської селищної ради Харківської області» урок Навчання грамоти, 1 клас, ІІ семестр, підручник «Українська мова. Буквар», автори Большакова І., Пристінська М. Тема: «Робота з дитячою книжкою: читаю вірші про котів сучасних українських поетів» Дана презентація створена для уроку узагальнення та системації знань учнів у букварний період. Основна ціль уроку – познайомити з творчістю сучасних письменників України, які пишуть вірші для дітей. За основу взято вірші про котів Сергія Жадана та інших поетів. З великою цікавістю діти слухають вірші із сайта «Я́нко Горта́ло — цікавинки для дітей» — YouTube-канала для дітей, створений українським дитячим поетом і письменником Янком Горталом. Розказати дітям про письменників, їхнє життя та творчість. Також на уроці діти читають вірші про котів. Вчити любити тварин і піклуватися про них. 21 лютого відзначається міжнародний День рідної мови, дана презентація вчить учнів любити мову, вчитись читати і писати українською. Також 17 лютого відзначається День кота в Європі, що буде актуально наразі. Під час уроку учні виконують саморобку «Люблю свого котика». Малюють кота, і те що він любить, записують прописні букви, які вже вивчили, розповідають про улюбленців і створюють цікаві розповіді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Читаю вірші про котів. Коваленко Н. Г., вчитель початкових класів Квітневої філії КЗ «Близнюківський ліцей Близнюківської селищної ради Харківської області»урок Навчання грамоти, 1 клас, ІІ семестр. Тема : «Робота з дитячою книжкою: читаю вірші про котів сучасних українських поетів» 21. 02. 2024 р.

Номер слайду 2

Уночі не спить, мишей сторожить. Зубатий, волохатий,Як їсти починає –Муркає-співає.

Номер слайду 3

Стережись, мишачий рід –Полювати вийшов … (кіт). Біля грубки гріється,Без водички миється

Номер слайду 4

Мордочка вусата,Шубка смугаста,Часто умивається,Та з водою не знається. Я вмію чисто митися. Не водою – язичком.І часто мені сниться. Тарілка з молочком!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

«Янко Гортало» - чудовий україномовний проект, що працює переважно на ниві дитячої літератури. Його авторами є Інга та Владислав, а Янко Гортало – то, звісно, псевдонім. Вони виховують 5-ро діток, тож віршики, оповідки, ілюстрації, відеопрезентації, пісеньки та інші вигадки – це продукт натхнення великою родиною.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Котяча арифметика

Номер слайду 11

Котяча арифметика. На двох справжніх котів Вісім лап, сто вусів, Двісті тисяч шерстин І лише два хвости. Роз. МУРковують коти, Де б іще знайти хвостів?

Номер слайду 12

Подарунок для киці Дарували киці Айстри білолиці, Золоті лілеї, Ніжні орхідеї. Та киця буркоче, Квітів не хоче: "Зробіть мені ласку - Даруйте ковбаску!"

Номер слайду 13

Котове запрошення"Всім привіт!" -Промовив кіт -"Хто зі мною на обід? Мишенята: "Ні, ні, ні, Ви харчуйтеся самі!" Кіт образився: "Даремно! Відмовлятися - нечемно." Ті сміються: "Се ля ві! Хоч нечемні, та живі!"

Номер слайду 14

Сергій Жадан. Цікаве про котів. У Івано-Франківську у галереї Бастіон з 21.12.2017 по 11.01.2018 виставка дитячих творів-ілюстрацій віршів Сергія Жадана, поета, перекладача, прозаїка.

Номер слайду 15

Сергій Жадан – найвідоміший сучасний український письменник. Його твори внесені до підручників з літератури, перекладені більш ніж на 10 мовами, відзначені безліччю національних і міжнародних нагород, пісні на його вірші виконують музиканти, за його книгами знімають фільми. Також Сергій Жадан співає у двох успішних музичних гуртах. Але при цьому вперто не вважає себе музикантом. І в нього ще залишаються сили на активну громадську діяльність та керування власним благодійним фондом.

Номер слайду 16

Сергі́й Ві́кторович Жада́н (23 серпня 1974, Луганська область) — український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма». Автор романів та поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Життя Марії», «Тамплієри», «Антена», «Список кораблів» . Літературні твори Сергія Жадана відзначені численними національними та міжнародними нагородами, перекладені понад двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан активний організатор літературного життя України та учасник мультимедійних мистецьких проєктів. У 2017 році він заснував «Благодійний фонд Сергія Жадана». Ведучий на радіо «Тризуб ФМ», «Радіо НВ».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Що робити з котом?Ловімо кота гуртом,хапаймо його за хвоста,тягнімо його з-під моста,знаходьмо поміж подушок,ховаймо його в мішок,саджаймо його під замок,щоби він врешті замовк,щоби тихо сидів,щоб не лишав слідів,щоби він знову не зник,щоби не втік у квітник,поміж пелюсток і шипів,щоби грізно так не шипів!Коли він трапить до рук,зчиняймо галас і грюк,здіймаймо вогонь і дим,жартуймо негайно з ним!Граймося вдень і вночі,граймося з ним, сплючи,доки сонце ще не пече. А то він знову втече.

Номер слайду 20

Кіт – істота проста. Має два довгих хвоста,має троє очей,і кілька міцних плечей,має гостре жало,має чорне крило,має дванадцять ніг,має грізний сміх,триста гострих зубів,двійко крутих горбів,має важкі плавники,і чотири праві руки. Щоби пізнати його,слухайся серця свого:ось він сидить у кутку,ось він пробіг у садку,ось його тепле хутро,ось його чорне перо,ось його тихий спів,а це він ось щойно сопів.

Номер слайду 21

Чим займається кіт?полює на цілий світ,ловить чорних жуків,ганяє старих павуків,ступає тихо столом,гріє своїм теплом,ховається від усіх,чекає на перший сніг,тягає зі столу смачне,і доки хтось не почнегрізно сварити його,тримається крісла свого. Спить уночі та в обід,спить на ліжку і під,спить на чужих речах,спить на твоїх плечах,на підвіконні, книжках,на м’яких подушках,вмостившися на тверде,і навіть не знати де.

Номер слайду 22

Вручається: : Українським письменникам-романістам які видали твори українською або в перекладі українською мовою у форматі паперової книжки сукупним накладом понад 100 тис. примірників за період від початку 2000-го року до теперішнього часу2012

Номер слайду 23

Котик вибіг за ворота,А на вулиці — зима!Білий сніг і білий котик –І кота немов нема!Лиш на кінчику хвоста. Видно плямку у кота. В. Бондаренко

Номер слайду 24

Їла Катя паляницю,Пригостила нею кицю. Киця бігає по хаті:– Чим же я віддячу Каті? –Як стемніло, киця в ліжко. Принесла Катрусі… мишку. І. Січовик

Номер слайду 25

Я цікаву мову знаю.– А яку? – спитаєш ти. Ту, що нею розмовляють. В цілім світі всі коти. Не японська, не іспанська,Мова дуже ця проста. Дуже гарна мурмурнявська. Мова нашого кота.

Номер слайду 26

«Няв» – це значить «хочу їсти»,«Няв-няв-няв» – «іду гулять»,«Мур» – «на ручки хочу сісти».«Мур-мур-мур» – «лягаю спать». Щоб несли коти і киціРадість, затишок у дім,Мурмурнявську мову вчити. Треба змалку нам усім. Є. Сталкіна

Номер слайду 27

Микола Вінграновський. Котик, котик, золотий животик. Котик, котик,золотий животик,а хвостик залізний —не ходи нам пізно!Не буди ще з ночінам медвяні очі,медом, соне, тиочі нам масти. Будемо ми спати,а мати співати.І ти, наш коточку,задрімай в куточку.

Номер слайду 28

Варвара Гринько КОТИК РОМЧИККотик Ромчик йде по хаті, Він збудить не хоче Каті. Тихо в ліжко заглядає, Біля ніжок спать лягає. Кіт сіренький, кіт смирненький, Муркотить. Він ще маленький. Не ворушиться. Муркоче... Бо Катруся спати хоче. Спить маля. А Ромка слуха. Піднімає білі вуха. . . Що — прокинулась? Невже? Сон дитині стереже.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

1. Домалюй кота на другій половині аркуша 2. Придумай йому іншу емоцію або настрій 3. Розфарбуй по різному дві половинку4. Влаштуй діалог із сусідом за темою «Котячий день»

Номер слайду 33

Паперовий кітІнструкції 1) Зроби кота 2) Прикрась його рукописними вивченими буквами 3) Розкажи про пригоди кота, які тобі найбільше запам’яталися

Номер слайду 34

Я дізнався/дізналась. Що кіт є героєм багатьох віршів. Вірші здебільшого мають казковий сюжет. Їх можна слухати читати, передивлятися. Кота зображували художники на картинках. На картинах кіт теж буває казковим героєм. Люди люблять котів. В кожній родині є багато фото з котами

Номер слайду 35

Я навчився/навчилася. Слухати вірші. Читати та розповідати про те, що мене вразило. Я вчусь обговорювати зміст та форму простих медіатекстів - світлин та мультфільмів. Писати писані букви, склади, слова та речення з ними. Перетворювати друковані букви на рукописні.

Номер слайду 36

Оцініть свою роботу на уроці

Номер слайду 37

Дякую за роботу!

pptx
Додано
21 лютого
Переглядів
152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку