Презентація до уроку Ні, я жива, я вічно буду жити. Леся Українка «Хотіла б я піснею стати…».

Про матеріал
Ні, я жива, я вічно буду жити. Леся Українка «Хотіла б я піснею стати…». Ні, я жива, я вічно буду жити. Леся Українка «Хотіла б я піснею стати…». Ні, я жива, я вічно буду жити. Леся Українка «Хотіла б я піснею стати…».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

. НАЛАШТУВАННЯ КЛАСУ Вже пролунав шкільний дзвінок, Покликав всіх нас на урок. Рівненько стали. Все. Вже час, Роботу починає клас. За парти всілися зручненько, Поклали руки всі гарненько. Готові? Так. А настрій як? Клас! Тож успіх всіх чекає нас!

Номер слайду 3

Конкурс на найкращого читця вірша Виразне, вдумливе, красиве читання завжди справляє приємне враження, краше сприймається та запам’ятовується. Таке читання потребує дотримання відповідних інтонацій, пауз, темпу, логічних наголосів

Номер слайду 4

Опрацювання вірша «Хотіла б я піснею стати» Читання вірша вчителем Ящо таке пісня? Які бувають пісні? У чому їх призначеня? Як впливає пісня на людину?

Номер слайду 5

Гра «Так чи ні» Повне ім'я Лесі — Олеся? (Ні) Вона зростала у великій дружній родині? (Так) Вона знала 8 іноземних мов? (ні) Леся писала лише вірші? (Ні) Леся найбільше товаришувала з братом Михайлом? (Так) Вона була відомою піаністкою? (Ні) Чи любила вона малювати? (Так)

Номер слайду 6

Читання вірша «ланцюжком»

Номер слайду 7

Вибіркове читання — Чому лірична героїня вірша Лесі Українки виявила бажання стати піснею? (Бажання стати піснею, яка б була відома в усьому світі.) — Про яку ясну хвилину говорить поетеса? — Які враження на вас справив цей твір? — Чи можна цей вірш пов'язати із життям поетеси?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вправа «Крісло автора»

Номер слайду 10

Писати поезії Леся Українка почала рано, 9-літньою дівчиною (вірш «Надія»). Леся написала цей перший у своєму житті вірш під впливом звістки про долю своєї тітки  Олени Антонівни Косач. Надія Ні долі, ні волі у мене нема, Зосталася тільки надія одна: Надія вернутись ще раз на Вкраїну, Поглянути ще раз на рідну країну, Поглянути ще раз на синій Дніпро, – Там жити чи вмерти, мені все одно; Поглянути ще раз на степ, могилки, Востаннє згадати палкої гадки… Ні долі, ні волі у мене нема, Зосталася тільки надія одна.

Номер слайду 11

.ПІДСУМОК УРОКУ У своїх творах Леся Українка закликає боротися за кращу долю, палко любити свій народ і батьківщину. Вона навчає нас, що треба бути працьовитими, відважними, сміливими й завзятими. «Сором хилитися, долі коритися». говорила Леся Українка. Учні пояснюють, за що вони люблять і цінують життя. — Що вас найбільше вразило із життя та творчості Лесі Українки? — Тож вчіться терпінню, віри, любові й надії у Лесі Українки.

Номер слайду 12

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі. Тіло її перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Номер слайду 13

Музеї Музей Лесі Українки у Києві Музей Лесі Українки у Колодяжному Музей Лесі Українки у Новограді-Волинському Музей Лесі Українки у Сурамі Музей родини Косачів Музей Лесі Українки у Ялті Музей у Колодяжному Музей у Новограді-Волинському Музей у Сурамі Музей родини Косачів Музей Лесі Українки у Ялті Музей у Києві

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підручник с. 130-131. Навчитися виразно читати вірш та аналізувати його. За бажанням, до цього вірша намалювати ілюстрацію.

Номер слайду 15

ppt
Додано
1 березня 2023
Переглядів
553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку