Презентація до уроку: Об’єднання Німеччини

Про матеріал

Пруссія та інші німецькі області залишалися аграрними державами. У Пруссії, за переписом 1852 р., із 17 мільйонів її жителів 12 мільйонів мешкали в селі, промислове населення країни становило 11 %. Розвиток капіталізму в Пруссії був ускладнений збереженням роздробленості, великого поміщицького землеволодіння, привілеїв дворянства та інших елементів старого феодального порядку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Об’єднання Німеччини

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Інформаційна картка № 1. Становище сільського господарства в Пруссії Пруссія та інші німецькі області залишалися аграрними державами. У Пруссії, за переписом 1852 р., із 17 мільйонів її жителів 12 мільйонів мешкали в селі, промислове населення країни становило 11 %. Розвиток капіталізму в Пруссії був ускладнений збереженням роздробленості, великого поміщицького землеволодіння, привілеїв дворянства та інших елементів старого феодального порядку. У 1850 р. у період політичної реакції був прийнятий Закон «Про регулювання відносин між поміщиками і селянами», за яким деякі незначні повинності були відмінені, основні ж підлягали викупу. При цьому розмір викупу дорівнював 18-кратному обсягу щорічних платежів. У селі відбувалося розшарування. Дрібні й середні господарства перебували у стані зубожіння. У той же час частина селян збагачувалася, перетворюючись на сільських підприємців, які використовували працю батраків.

Номер слайду 4

Інформаційна картка № 2 Економічна криза 1847-1848 рр. закінчилася, і з початку 50-х років економіка почала стрімко розвиватися. Найбільшого економічного розвитку досягли райони середньої течії Рейну — Рейнсько-Вестфальські провінції Пруссії, багаті покладами кам'яного вугілля і залізняку. Тут активно застосовували парові машини, створювалися великі промислові центри. Найбільшим торговельно-промисловим центром до кінця 40-х рр. стає столиця Пруссії — Берлін, місто з населенням у 400 тис. чоловік. У ньому зосередилося 2/3 всього машинобудівельного і ситценабивного виробництва Пруссії. У Німеччині будувалися залізниці, спостерігалося зростання банків, акціонерних товариств.

Номер слайду 5

«Хто хоче правити Німеччиною, повинен її собі завоювати. Один тільки Бог знає, чи настав час такого єднання... Але Пруссії призначено стати на чолі Німеччини, це закладено в усій нашій історії. Але коли та як це відбудеться? До цього йде справа».

Номер слайду 6

Вільгельм І Гогенцоллерн

Номер слайду 7

Отто фон Бісмарк «Німецьке питання не може вирішуватися в парламентах, а тільки дипломатією і на полі битви, і все, що ми дотепер базікає­мо і вирішуємо, коштує не набагато більше романтичної маячні сентиментального хлопця... Великі питання часу розв'язуються не промовами і парламентськими резолюціями, — це була помилка 1848-1849 рр., а залізом і кров'ю».

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дата Подія Результат 1862 р. Призначення Отто фон Бісмарка міністром-президентом Пруссії Шлях на об’єднання «залізом і кров’ю» 1864 р. Війна з Данією Шлезвіг і Гольштейн — у спільно­му володінні Пруссії та Австрії 1866 р. Війна з Австрією Австрія мала вийти з Німецького союзу і відмовитися від Шлезвіга і Гольштейна на користь Пруссії 1866 р. Утворення Північнонімецького союзу Закріплення провідної ролі Прус­сії у Північнонімецькому союзі 1870- 1871 рр. Війна з Францією Приєднання Ельзасу і Лотарінгії, контрибуція у 5 млрд франків 18 січня 1871 р. Проголошення створення Німецької імперії Німецька імперія стала новим центром сил у Європі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мочулко Алла
    Дякую за роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
6817
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку