Презентація до уроку: "Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про обмін поживних речовин: білків, жирів та вуглеводів в організмі людини, а такод водно-сольовий обмін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини

Номер слайду 2

Живлення – це процес надходження до організму поживних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності Поживні речовини: білки жири вуглеводи розщеплення вуглекислий газ вода енергія тепло утворення сполук виконання роботи Обмін речовин (метаболізм) – це сукупність процесів надходження поживних речовин, їх перетворення і виведення назовні продуктів життєдіяльності

Номер слайду 3

У метаболізмі виокремлюють два протилежних, але взаємопов’язаних процеси: анаболізм (асиміляція) катаболізм (катаболізм) енергія простіші молекули простіші молекули складні молекули складні молекули енергія поглинається енергія виділяється енергія

Номер слайду 4

Обмін білків Білки виконують ряд важливих функцій: Білки – ферменти – забезпечують травлення Підтримка експресії ДНК Антитіла підтримують імунну систему Транспорт речовин по організму Гормони координують функції тіла Забезпечення м’язового скорочення При розщепленні 1 г білка вивільняється 17,6 кДж енергії

Номер слайду 5

Обмін білків Білки їжі травний тракт ферменти пепсин, трипсин, хімотрипсин амінокислоти синтез власних білків, потрібних організмові (енергія поглинається) в кров анаболізм в кров розщеплення амінокислот (енергія виділяється) катаболізм СО2 Н2О NH3 сечовина в кров синтез вуглеводів (енергія поглинається) анаболізм глюконеогенез в печінку в клітини в клітини

Номер слайду 6

Обмін вуглеводів Вуглеводи – основне легкодоступне джерело енергії в організмі При розщепленні 1 г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії Вуглеводи їжі травний тракт глюкоза ферменти мальтаза, амілаза в печінку і м’язи синтез глікогену в кров гормон інсулін підшлункова залоза синтез жирів

Номер слайду 7

Обмін жирів Жири виконують ряд важливих функцій: вісцеральний жир - використовуються як джерело енергії: захищають від надмірних втрат тепла, висихання і набрякання при контакті з водою; йдуть на побудову мембран; є джерелом ендогенної води При розщепленні 1 г жиру вивільняється 38,9 кДж енергії

Номер слайду 8

Обмін жирів Жири їжі травний тракт гліцерин і жирні кислоти фермент ліпаза На мікроворсинках кишечника відбувається синтез власних жирів, специфічних для організму (енергія поглинається) в кров в лімфу відкладання жиру у жировій тканині Жирові депо – джерело енергії розщеплення жиру в печінку і м’язи синтез глікогену

Номер слайду 9

Водно-сольовий обмін Водно-сольовий обмін – це сукупність процесів надходження води і солей, їхнє всмоктування, розподіл у внутрішніх середовищах та виведення з організму Вода проходить у кров із травного тракту у незмінному вигляді Ембріон людини 1,5 міс. 97% Немовля 85% Літня людина 60% Доросла людина 70% Мозок 86% Печінка 70% Кістки 30% Вміст води у організмі людини Вода

Номер слайду 10

Водно-сольовий обмін 1. Вода – універсальний розчинник 2. Вода здійснює транспортування речовин між клітинами та органами 3. Вода переносить тепло по організмові і вирівнює температуру тіла 4. При випаровування з поверхні вода охолоджує тіло

Номер слайду 11

Водно-сольовий обмін Мінеральні речовини Кальцій входить до складу кісток, забезпечує м’язове скорочення і передачу нервових імпульсів Натрій і Калій беруть участь у транспорті речовин через мембрану, нормалізують водний і кислотно-лужний баланс

Номер слайду 12

Водно-сольовий обмін молекули кисню еритроцит Транспортування кисню гем Ферум входить до складу гемоглобіну і забезпечує процеси дихання Мінеральні речовини Хлор регулює водно-сольовий обмін, бере участь в утворенні хлоридної кислоти шлунку

Номер слайду 13

Водно-сольовий обмін Мінеральні речовини Мембрана клітини утворена фосфоліпідами Фосфор входить до складу емалі зубів і кісток Залишки ортофосфатної кислоти, приєднуючись до АМФ, утворюють макроергічні зв’язки Магній підтримує нормальне функціонування нервової системи і серцевого м’яза, розширює судини, підвищує рухову активність кишечника

Номер слайду 14

Обмін речовин в організмі регулюється нервовою системою та гуморально – виробленням гормонів під впливом нервової системи через симпатичні та парасимпатичні нерви гіпофіз Гіпоталамус є органом гуморальної та нервової регуляції, регулює відчуття голоду і спраги щитоподібна залоза прищитоподібні залози надниркові залози підшлункова залоза статеві залози Вазопресин гальмує виведення води з організму Альдостерон регулює виведення з організму Натрію і Калію Тироксин впливає на обмін білків і жирів Гормони впливають на обмін жирів Інсулін і глюкагон впливають на обмін вуглеводів Паратгормон регулює обмін Кальцію

Номер слайду 15

Чи маєте запитання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 21
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олефір Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ковтун Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Саніна Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Михайленко Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Клюй Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. П'яненко Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Дигал Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Навожко Олена Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Прокопець Наталія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Чалюк Марина Петрівна
    Презентація супер! Дякую Вам за корисний матерал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Рибак Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Васильчук Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Бабич Іра
    Хороша презентація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Грицаченко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 18 відгуків
ppt
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
20142
Оцінка розробки
5.0 (21 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку