Презентація до уроку обр. мист., 7 кл "Декоративно-ужиткове мистецтво. Образ-символ"

Про матеріал

Ознайомлювати учнів із декоративно-прикладним мистецтвом; навчати стилізувати та декорувати при­родну форму; закріпити розуміння понять «візерунок», «орнамент»; розвивати пізнавальні інтереси учнів, уміння працювати самостійно; виховувати в учнів естетичне сприйняття навколишнього світу, інтерес до прекрасного, любов до національної художньої спадщини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Продовжимо знайомитись із декоративно-прикладним мистецтвом; навчимось стилізувати та декорувати при­родну форму; закріпимо розуміння понять «візерунок», «орнамент».

Номер слайду 3

Гра «Закінчи речення Декоративно-ужиткове мистецтво — це... До видів декоративно-ужиткового мистецтва належать... Орнамент — це... Він застосовується в... Види орнаментів поділяють за.. Основними групами орнаментальних сюжетів є... Орнаменти за формою бувають...

Номер слайду 4

Види орнаментів

Номер слайду 5

Орнаментальні композиції народної української вишивки ст» їх. ворені не тільки для того, щоб тішити око, а й щоб роздумувати, «читаючи У цих геометричних, рослинних і фауністичних орнаментах прихована давня і багата символіка, що аж ніяк не є випадковою.

Номер слайду 6

З давніх часів це питання хвилювало людство І відповідь було знайдено: використовувалися як графічний знак, що символізував природні явища, стихії, людину у світі.

Номер слайду 7

Оточені колом предмети з одного боку символізують обмеженість, а з іншого - захист від небезпеки, яка існує в навколишньому світі.

Номер слайду 8

Символіка квадрата відповідає символіці числа чотири. Чотири пори року, чотири стадії людського життя і чотири сторони світу є джерелом упорядкованості і стабільності.

Номер слайду 9

символ святої Трійці, вогню, прагнення до вдосконалення; міг символізувати воду, дощову хмару, богиню неба. Трикутник з основою внизу символізує вогонь і потяг до небесних сил. Трикутник з вершиною внизу символізує воду. Два такі трикутники при накладанні один на одного утворюють шестикутну зірку - символ людської душі. Трикутник завжди символізує три стихії – воду, повітря й вогонь, а ще матір, батька і дитину.

Номер слайду 10

ще в первіснообщинну епоху символізував матеріальне благополуччя та продовження роду, йому близька символіка квадрата. Як і квадрат, він уособлював земельну ділянку У квадраті ( ромбі), розділеному на 4 частини, з кружечками або крапками у кожній, вбачають символ засіяного поля або нового двору, що будується

Номер слайду 11

один із найдавніших символів, знак сонця і вогню, символ вічного життя. Вертикаль хреста означала батьківське начало, горизонталь – материнське, а сам хрест з колом-сонцем утворював третю силу – синівську

Номер слайду 12

розкидані по рукаві і зібрані в геометричний орнамент, - це уявлення про структуру Всесвіту, що вже є не хаотичним і безладним, а упорядкованим і гармонійним, і знову засіяним, щоб нести нові й нові паростки життя у далекі світи.

Номер слайду 13

Характерною особливістю орнаменту є ритмічне чергування елементів або груп елементів , співмірність усих його частин Орнамент з’являється тоді, коли один і той же мотив повторюється два або декілька разів. Для цього лишають тільки загальні,характерні для цілого виду рослин або тварин,риси. Узагальнені,стилізовані елементи можут легко повторюватися в орнаменті декілька разів,утворюючи ритмічну побудову(ряд).

Номер слайду 14

Для візерунків української вишивки характерна симетрія-закономірне розташування основних ліній,форм,фарб. Іноді мотиви у візерунку не повторюються. Візерунок будується на основі симетріі та асиметріі .

Номер слайду 15

Симетрія З однією віссю З двома осями З декількома осями

Номер слайду 16

1.Поле 27 *23 клітинки. Скільки відсотків поля зафарбовано? а 2. Скільки прямокутників, квадратів зображено на малюнку? (пряма А – вісь симетрії)

Номер слайду 17

Творче завдання орнамент в колі

Номер слайду 18

Орнамент в стрічці

Номер слайду 19

Етапи роботи Розграфити листок (можна взяти готовий в клітинку) Зроби ескіз малюнку Деталізуй орнамент Зітри допоміжні лінії Розфарбуй готовий візерунок. .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Цветова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 грудня 2018
Переглядів
15760
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку