Презентація до уроку основ здоров'я "Втома і перевтома"

Про матеріал
Матеріал розрахований на учнів молодшої школи. Презентація містить 12 слайдів. Втома, перевтома, як попередити перевтому, розважальна хвилинка та руханка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВТОМА І ПЕРЕВТОМА

Номер слайду 2

ВТОМА Про втому організм повідомляє сам. Після напруженого читання розпливаються букви, починає боліти голова. Після бігу відчувається слабкість. У такому випадку організмові треба давати час для відпочинку. Утома після насиченого дня – звичне явище.

Номер слайду 3

ПЕРЕВТОМА Перевтома – це тривалий розлад в організмі, хронічне захворювання, яке проявляється різними ознаками: головними болями, порушення нормального сну, безсонням, погіршенням апетиту, ослабленням мислення, сприймання, памяті, уваги. Таким чином перевтома – це хворобливий стан організму, який потребує тривалого відпочинку а деколи і лікування.

Номер слайду 4

Як попередити перевтому ? Досвід показує, що краще працювати до втоми, а після цього мати достатній час для відпочинку. Відпочинок після втоми – це засіб підвищення трудової витривалості. Правильний режим праці і відпочинку – вирішальний чинник охорони здоровя кожної людини.

Номер слайду 5

Як попередити перевтому ? Розумову роботи треба розподілити так, щоб на свіжу голову починати складніше, поки людина не втомлена. Виконання домашнього завдання треба починати з письмових робіт, з розвязання математичних задач або з інших найскладніших завдань на цей день. Ранкові години найкращі для розумової роботи, прочитане добре сприймається. Те, що треба вчити напамять, краще вчити ввечері.

Номер слайду 6

Як попередити перевтому ? Прийшовши зі школи, учневі треба відпочити від розумової праці, використавши цей час на рухливі ігри, роботу в саду, на городі. Готуючи домашнє завдання, треба через кожні 45-50 хвилин роботи робити перерву на 10-15 хв.

Номер слайду 7

Для недопущення перевтоми варто скористатися такими принципами: У будь – яку роботу включайся поступово; Запорукою успішної працездатності є рівномірність і ритмічність у роботі; Послідовність і системність діяльності мають стати звичкою; Правильне чергування праці і відпочинку, а також заміна одних форм праці іншими.

Номер слайду 8

НЕОБХІДНО ТРЕНУВАТИСЯ Для покращення опірності організму втомі, необхідно постійно тренувати. Чим тренованіший організм, тим швидше відновлюється його нормальний стан. Якщо учні на тренуванні не відчули втоми, значить затрачені зусилля були марними.

Номер слайду 9

ЧЕРГУВАННЯ ПРАЦІ І ВІДПОЧИНКУ Корисно щодня складати своєрідний розклад розумової діяльності, в якому чергувалися напружена розумова праця з малюванням, музикою, читанням. Неправильна організація розумової праці може призвести до неврозу чи інших захворювань.

Номер слайду 10

У своїй діяльності ви відчуваєте втому, попробуйте скористуватися порадами: Перегляньте власний режим дня. Уникайте надмірного непродуктивного напруження. Спробуйте зайнятися іншими видами діяльності. Постійно дбайте про спокійний сон. Добивайтеся чергування напруженої розумової праці з фізичною працею, спортом.

Номер слайду 11

Розважальна хвилинка. Відгадайте загадку Куди ступиш – всюди маєш, Хоч не бачиш – уживаєш.

Номер слайду 12

Руханка (виконати рухливі вправи) Вийти з – за парти, стати всім у ряд. Руки попереду, нарізно ноги, Вперед нахилитись, торкнутись підлоги. Раз – нахилилися, два – піднялися. Швидко виконуй і не барися!

ppt
Додано
7 травня 2020
Переглядів
3152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку