Презентація до уроку "Ознайомлення з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії та оцінка їх безпеки".

Про матеріал

Презентація може бути використана при проведенні комбінованого уроку "Ознайомлення з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії та оцінка їх безпеки".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Ознайомлення з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії та оцінка їх безпеки.

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: ознайомитися з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії; навчитися користуватися ними та робити висновок про їх безпечність; розвиваюча: розвивати гармонійну особистість кожного учня; розвивати навички самостійності, вміння на основі спостережень робити висновки. виховна: виховувати естетичне сприйняття природи та пізнавальний інтерес до вивчення біології та хімії;

Номер слайду 3

Широко простягає хімія руки свої у справи людські М. Ломоносов

Номер слайду 4

Кросворд Ключове слово - галузь промисловос-ті, яка виробляє побутові хімікати.

Номер слайду 5

Абразивні речовини, які забезпечують механічне очищення зубів від нальоту, їх полірування. Розділ хімії, що вивчає медикаменти і побутові хімічні засоби. Скорочена назва біологічно активних добавок. Загальна назва миючого засобу, що використовується для декількох видів робіт.

Номер слайду 6

5. Вид мила за консистенцією. 6. Органічна кислота – використовується у кулінарії та побуті. 7. Назва медичного препарату, який необхідний людині з серцевою недостатністю. 8. Хвороба, що найчастіше виникає у людини при використанні побутових хімікатів.

Номер слайду 7

9. Яка шкідлива речовина міститься у деяких дезинфікуючих засобах. 10. Країна, де вперше промисловим способом у 1424році розпочали виготовляти мило. 11. Призначене для миття і прання, містить солі Калію і Натрію. 12. Речовина за допомогою якої визначають кислотність середовища. 13. Одна із країн, де забо-ронено використовувати фосфатні пральні порошки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хімія широко використовується у найрізноманітніших сферах людської діяльності

Номер слайду 10

Практична робота. Тема: Ознайомлення з інструкціями з використання медичних препаратів, засобів побутової хімії та оцінка їх безпеки.

Номер слайду 11

Основні правила техніки безпеки при зберіганні й застосуванні препаратів побутової хімії Усі препарати слід застосовувати тільки за прямим призначенням, суворо дотримуючись інструкції і рекомендацій щодо їхнього використання. Застосовувати можна тільки ті препарати, які куплені в магазині та мають етикетку на упаковці. Усі засоби побутової хімії, навіть якщо це звичайний пральний порошок або сода, слід зберігати в недоступних для дітей місцях і обов'язково окремо від харчових продуктів. Не можна низько нахилятися над посудинами з хімічними речовинами, нюхати їх, сильно втягуючи повітря. При роботі з пожежонебезпечними засобами не можна запалювати газові пальники, сірники, не можна курити, користуватися електронагрівальними приладами; особливо пожежо- і вибухонебезпечними є пари горючих рідин (бензину та інших розчинників), з ними краще працювати на повітрі. Хімічні речовини не можна розігрівати на відкритому полум'ї, а краще ставити в гарячу воду або на розігрітий пісок. При загоранні посудину із цими речовинами слід накрити щільною шерстяною тканиною, а після припинення горіння винести з приміщення. Після завершення робіт слід обов'язково провітрити приміщення. При роботі з препаратами, що містять кислоти, луги тощо, слід одягати гумові рукавички, окуляри. При роботі з інсектицидами необхідно використовувати захисні окуляри, респіратор і гумові рукавички.

Номер слайду 12

Правила використання біологічно активних добавок (БАД) Неправильне використання біологічно активних добавок може завдати шкоди організму. Слід уважно вивчати інформацію про виробника БАД, тому що на ринку багато неякісної продукції. БАДи повинні вироблятися згідно з міжнародним стандартом якості GMP (Good Manufactured Practice) для лікарських засобів. Біологічно активні добавки призначає тільки лікар. Їх не можна використовувати на власний розсуд або за порадою друзів.

Номер слайду 13

Правила зберігання і використання лікарських препаратів Слід ураховувати строк придатності ліків. Ліки треба періодично переглядати й непридатні до вживання викидати. Зберігати ліки потрібно в спеціальній шафці із замком, розмістивши на різних полицях ліки для зовнішнього та внутрішнього застосування. Якщо в інструкції написано, що ліки слід зберігати в холодильнику, то виділити для них у холодильнику спеціальне місце. Ліки слід зберігати в недоступних для дітей місцях. Лікарські препарати призначає лікар, їх не можна використовувати на власний розсуд. Слід уважно ознайомитися з інструкцією щодо застосування ліків і дотримуватися її.

Номер слайду 14

Інструктивна картка Вправа 1. Ознайомитися з інструкціями з використання окремих хімічних речовин та медичних препаратів на прикладі Аспірину і зробити висновок про відповідність її стандартам МінЗдраву України.

Номер слайду 15

Вправа 2. Визначення характеру середовища миючого засобу і виявлення засобу, який найменше шкодить шкірі людини.

Номер слайду 16

Вправа 3. Ознайомтеся з однією з інструкцій до товарів побутової хімії, заповніть таблицю. ЗАСІБ ЧИСТЯЧИЙ ДЛЯ ВИДАЛЕННЯ ЖИРУ, САЖІ, НАГАРУ ТА КІПТЯВИ Спосіб застосування: рівномірно нанести засіб на поверхню за допомогою розпилювача або губки, в залежності від забруднення витримати від 3-х до 20 хвилин, ретельно змити водою. Не рекомендується використовувати для миття алюмінієвих та лакофарбових виробів. Застосовуйте засіб при кімнатній температурі. В разі замороження засіб відігріти до кімнатної температури, при цьому його миючі властивості не змінюються. Працювати в гумових рукавицях. Берегти очі та шкіру. При потраплянні змити великою кількістю води. Берегти від дітей. Берегти від вогню. Не вживати до їжі. Склад: демінералізована вода, ПАР, лужні та органічні розчинники, емульгатори. Зберігати при температурі від + 5 °С до + 40 °С. Термін придатності 14 місяців. Дата виготовлення на етикетці. Виробник: TOB «Сан Клін ІНТ», Україна, м. Одеса, вул. Петровського, 7.

Номер слайду 17

Побутова хімія займає важливе місце в нашому житті – миття посуду і підлоги, прання і прибирання квартири, освіжувачі повітря тощо. Проте дуже мало інформації ми чуємо про склад побутової хімії, про якість цих засобів, не знаємо, як впливає побутова хімія на нас і наших близьких.

Номер слайду 18

90% пральних та миючих засобів, якими користуються українці, виготовлено на основі фосфатів, хлору, цеолітів, аніонних ПАР (поверхнево-активних речовин), продуктів нафтопереробки та ін. В розвинутих країнах засоби побутової хімії, що містять ці небезпечні для здоров'я людей речовини заборонені.

Номер слайду 19

ЗАСОБИ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ ПЛИТИ Ці засоби містять феноли і крезоли, що впливають на функціональну роботу нирок, печінки, шлунка, також можуть викликати головні болі і запаморочення.

Номер слайду 20

КОНДИЦІОНЕРИ ДЛЯ БІЛИЗНИ Дурманний запах створюють ароматизатори. Це “бомба уповільненої дії” для алергіків і астматиків.

Номер слайду 21

МИЮЧІ ЗАСОБИ ДЛЯ ПОСУДУ В них міститься велика кількість шкідливих сполук, які неможливо змити з посуду при звичайному полосканні холодною водою. Більш того, вони не розпадаються і накопичуються в різних органах і тканинах. І вражають слизову шлунка.

Номер слайду 22

ВІДБІЛЮВАЧІ Основа цих засобів — гіпохлорид натрію. Ця речовина надзвичайно їдка. Якщо сушити білизну в маленькому, погано провітрюваному приміщенні, ви ризикуєте отруїтися парами, які можуть викликати подразнення легень, які особливо небезпечно для людей, що страждають на алергію, астму, емфізему, і для дітей.

Номер слайду 23

ПОЛІРОЛІ Сяючий блиск на відполірованих меблях створюється за допомогою нітробензолу. Це токсична речовина, що усмоктується через шкіру, пошкоджує ЦНС, порушує обмін речовин, викликає захворювання печінки й окислює гемоглобін крові.

Номер слайду 24

ЗАСОБИ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ КИЛИМІВ Вони містять у своєму складі перхлоретилен, що є сильним канцерогеном, а при частому використанні може викликати переродження здорових клітин у ракові.

Номер слайду 25

СКЛООЧИСНИКИ Нашатирний спирт, що часто входить до складу таких рідин, здатний викликати головні болі, захворювання очей і дихальних шляхів. А інший компонент — ізопропанол — отрута, шкідлива для внутрішніх органів.

Номер слайду 26

ПРАЛЬНІ ПОРОШКИ Найбільша їхня небезпека — в поверхнево-активних речовинах. І чим краще порошок відпирає й активніше піниться, тим більше в ньому цих речовин. Їхня кількість повинна бути зазначена на етикетці і не перевищувати 5 відсотків. Більш того, у багатьох країнах Європи їхнє використання заборонено вже більш 10 років.

Номер слайду 27

Вплив побутової хімії на навколишній світ

Номер слайду 28

Мудра альтернатива Миття посуду – содою, содою з сіллю, або ж сумішшю з мила, глини та дрібного піску. Для ручного прання – лише господарське мило. Для миття вікон можна використати саморобний розчин з оцту та води (1 ст. ложка на 1 л води), або такий же розчин із додаванням кукурудзяного крохмалю. Вивести жирні плями допоможе 0,25 склянки рідкого мила з 1 ст. л. оцту і 1 л гарячої води. Харчову соду, окрім як для миття посуду, можна використовувати і для чищення та полірування столового срібла, срібних прикрас, а також алюмінієвих, сталевих, хромових поверхонь. Вона стане у пригоді для чищення та дезодорування холодильника. А також допоможе впоратися із забрудненими килимами й оббивними матеріалами на меблях.

Номер слайду 29

Сік лимона допоможе позбутися плям від іржі на посуді. Його також можна використовувати під час миття скла і видалення плям з алюмінію, одягу та порцеляни. Оцет теж чудово очищає плитку, кахель, видаляє накип, воскові плями та плями від різноманітних смол. Також розчин у розрахунку чайна ложка оцту на літр води допоможе вимити скло, не лишаючи розводів.

Номер слайду 30

А от для освіжувачів повітря альтернативою можуть стати натуральні природні масла та есенції, які до того ж полегшують дихання при нежиті та використовуються для профілактики застудних захворювань та загального зміцнення імунітету.

Номер слайду 31

Чи комфортно було на уроці? Чи зрозумілим був урок? Чи змогли виконати самостійно: - дослід на встановлення характеру середовища миючого засобу - висновки Чи потрібна була тобі допомога викладачів сусіда по парті? Оціни свою роботу на уроці (1 – 12 балів)

Номер слайду 32

Хімічний препарат Який вплив на організм? Як необхідно зберігати? Небезпечні Шкідливі Отруйні Пожежонебезпечні Летальні Безпечні

Номер слайду 33

Якщо без “хімії” ніяк…

Номер слайду 34

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
3837
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку