Презентація до уроку: Пароутворення і конденсація. Насичена і ненасичена пара

Про матеріал
Презентація до уроку: Пароутворення і конденсація. Насичена і ненасичена пара
Зміст слайдів
Номер слайду 1

  «Фізика – це наука розуміти природу»  Е. Роджерс

Номер слайду 2

Наприклад, для води Види агрегатних станів речовини Еп >> Ек Еп= Ек Еп << Ек

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тема уроку: Пароутворення і конденсація. Насичена і ненасичена пара

Номер слайду 5

План уроку: 1. Пароутворення. Види пароутворення. 2. Випаровування. 3. Кипіння. 4. Насичена і ненасичена пара. Точка роси. 5. Конденсація.

Номер слайду 6

В природі та техніці ми часто спостерігаємо та використовуємо перетворення рідини в газ

Номер слайду 7

Номер слайду 8

1. Пароутворення. Види пароутворення.

Номер слайду 9

Пароутворення – це процес переходу рідини з рідкого стану в газоподібний.

Номер слайду 10

2. Випаровування.

Номер слайду 11

Випаровування – це пароутворення з вільної поверхні рідини. Випаровування відбувається за будь-якої температури.

Номер слайду 12

Пояснимо явище випаровування з точки зору молекулярно-кінетичної теорії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Один дослід я ставлю вище, чим тисячу думок, породжених тільки уявою… М. В. Ломоносов

Номер слайду 15

Дослідник 1. Завдання: дослідити швидкість випаровування води у посудині, що розміщена в теплому місці та в посудині, що розміщена в прохолодному місці. Висновок: швидкість випаровування залежить від температури рідини. до досліду в прохолодному в теплому місці місці

Номер слайду 16

Дослідник 2. Завдання: дослідити випаровування в закритій та відкритій посудині за однакових зовнішніх умов. Висновок: швидкість випаровування залежить від вологості повітря, яке знаходиться над рідиною. до досліду після досліду

Номер слайду 17

Дослідник 3. Завдання: дослідити швидкість випаровування краплини води та спирту. Висновок: швидкість випаровування залежить від роду рідини. до досліду після досліду

Номер слайду 18

Дослідник 4. Завдання: дослідити швидкість випаровування звичайної краплини води та розтертої по поверхні. Висновок: швидкість випаровування рідини залежить від площі її поверхні. до досліду після досліду

Номер слайду 19

Дослідник 5. Завдання: дослідити швидкість випаровування краплини води за нормальних умов та з підвищенням руху конвекційних потоків. Висновок: швидкість випаровування залежить від потоків повітря. до досліду після досліду

Номер слайду 20

Сублімація – це процес випаровування твердих тіл

Номер слайду 21

Продукти, висушені методом сублімації, зберігають вітаміни, поживні і смакові якості, колір, запах і первісний обсяг завдяки швидкості сушіння і відсутності окисних процесів.

Номер слайду 22

Сучасні пристрої для сублімації

Номер слайду 23

3. Кипіння.

Номер слайду 24

Кипіння - це пароутворення з усього об'єму рідини, яке відбувається за певної для даної рідини температури .

Номер слайду 25

Увага! Енергозбереження!

Номер слайду 26

Найнижча температура кипіння у рідкого гелію (-269оС) Найвища температура кипіння у ренію — 6173 оС та вольфраму 5 913  оС Цікаво знати, що…

Номер слайду 27

На замітку кухареві! Температура кипіння олії: Рафінована соняшникова – 232оС Рафінована кукурудзяна – 232оС Рафінована оливкова – 242оС Рафінована соєва – 257оС Кокосова – 160оС Рисова – 255оС

Номер слайду 28

Більше інформації про температуру кипіння різних речовин ви можете прочитати на моєму сайті в рубриці «Цікава фізика» ( стаття «Цікаві факти про кипіння»)

Номер слайду 29

Скороварка — каструля з особливою кришкою, що герметично закривається, завдяки якій пара виходить назовні тільки через клапан, що підтримує підвищені тиск і температуру всередині скороварки.

Номер слайду 30

Прототипом каструлі-скороварки вважається пристрій, розроблений французьким фармацевтом і фізиком Дені Папеном 1679 році.

Номер слайду 31

Висновок: температура кипіння залежить від зовнішнього тиску над рідиною. У разі підвищення тиску температура кипіння збільшується, у разі зменшення – зменшується.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Кипіння води при кімнатній температурі

Номер слайду 34

4. Насичена і ненасичена пара. Точка роси.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Насиченою називається пара, яка перебуває в стані динамічної рівноваги зі своєю рідиною.

Номер слайду 37

Температура, за якої ненасичена водяна пара стає насиченою, називається точкою роси.

Номер слайду 38

5. Конденсація.

Номер слайду 39

Відгадаємо загадки: Горя не знає, а гірко плаче.  Ішла пані у ночі, погубила ключі. Місяць бачив – не сказав. Сонце встало, позбирало.

Номер слайду 40

Конденсація – перетворення речовини з газоподібного стану у рідкий.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Задача 1. Чому за однакових умов газований напій завжди прохолодніший?

Номер слайду 43

Задача 2. У киплячу воду можна спокійно влити олію, але якщо в киплячу олію крапати воду, то вона розбризкується. Чому?

Номер слайду 44

Задача 3. Чому покриваються росою фрукти, які вийняті з холодильника?

Номер слайду 45

Задача 4. В одну склянку налили ефір за температури 20єС, а в другу – воду за такої самої температури. У посудину занурили термометри. Який із них через деякий час показуватиме нижчу температуру? (ефір – хімічна летка сполука, з характерним запахом)

Номер слайду 46

Задача 5. Яке значення для організму людини має виділення поту?

Номер слайду 47

Задача 6. Чому у людині в окулярах, яка увійшла в тепле приміщення з морозу, запотівають скельця?

Номер слайду 48

Задача 7. Як у лазні за зовнішнім виглядом відрізнити труби з гарячою і холодною водою?

Номер слайду 49

Задача 8. Чому випрана білизна висихає за вітряної погоди швидше?

Номер слайду 50

Задача 9. Лікарі-стоматологи для дослідження зубів користуються спеціальним дзеркальцем, яке перед використанням попередньо нагрівають до температури 37єС. Навіщо?

Номер слайду 51

Домашнє завдання: § 23, пункт 2, ст. 225 завдання № 11, 12. Додаткове завдання: ст. 225 завдання № 18, скласти есе на тему «Пароутворення в кулінарії»

Номер слайду 52

Есе (від франц. essai – спроба, проба, нарис) – прозаїчне висловлювання невеликого об’єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження і міркування з конкретного приводу або питання і свідомо не претендує на вичерпну відповідь. (твір-роздум)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бовкун Вікторія Вільгалімівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, Розробки уроків
Додано
1 квітня 2022
Переглядів
3909
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку