Наприклад, для води Види агрегатних станів речовини Еп >> Ек Еп= Ек Еп << Ек
Номер слайду 3
Номер слайду 4
Тема уроку: Пароутворення і конденсація. Насичена і ненасичена пара
Номер слайду 5
План уроку: 1. Пароутворення. Види пароутворення. 2. Випаровування. 3. Кипіння. 4. Насичена і ненасичена пара. Точка роси. 5. Конденсація.
Номер слайду 6
В природі та техніці ми часто спостерігаємо та використовуємо перетворення рідини в газ
Номер слайду 7
Номер слайду 8
1. Пароутворення. Види пароутворення.
Номер слайду 9
Пароутворення – це процес переходу рідини з рідкого стану в газоподібний.
Номер слайду 10
2. Випаровування.
Номер слайду 11
Випаровування – це пароутворення з вільної поверхні рідини. Випаровування відбувається за будь-якої температури.
Номер слайду 12
Пояснимо явище випаровування з точки зору молекулярно-кінетичної теорії.
Номер слайду 13
Номер слайду 14
Один дослід я ставлю вище, чим тисячу думок, породжених тільки уявою… М. В. Ломоносов
Номер слайду 15
Дослідник 1. Завдання: дослідити швидкість випаровування води у посудині, що розміщена в теплому місці та в посудині, що розміщена в прохолодному місці. Висновок: швидкість випаровування залежить від температури рідини. до досліду в прохолодному в теплому місці місці
Номер слайду 16
Дослідник 2. Завдання: дослідити випаровування в закритій та відкритій посудині за однакових зовнішніх умов. Висновок: швидкість випаровування залежить від вологості повітря, яке знаходиться над рідиною. до досліду після досліду
Номер слайду 17
Дослідник 3. Завдання: дослідити швидкість випаровування краплини води та спирту. Висновок: швидкість випаровування залежить від роду рідини. до досліду після досліду
Номер слайду 18
Дослідник 4. Завдання: дослідити швидкість випаровування звичайної краплини води та розтертої по поверхні. Висновок: швидкість випаровування рідини залежить від площі її поверхні. до досліду після досліду
Номер слайду 19
Дослідник 5. Завдання: дослідити швидкість випаровування краплини води за нормальних умов та з підвищенням руху конвекційних потоків. Висновок: швидкість випаровування залежить від потоків повітря. до досліду після досліду
Номер слайду 20
Сублімація – це процес випаровування твердих тіл
Номер слайду 21
Продукти, висушені методом сублімації, зберігають вітаміни, поживні і смакові якості, колір, запах і первісний обсяг завдяки швидкості сушіння і відсутності окисних процесів.
Номер слайду 22
Сучасні пристрої для сублімації
Номер слайду 23
3. Кипіння.
Номер слайду 24
Кипіння - це пароутворення з усього об'єму рідини, яке відбувається за певної для даної рідини температури .
Номер слайду 25
Увага! Енергозбереження!
Номер слайду 26
Найнижча температура кипіння у рідкого гелію (-269оС) Найвища температура кипіння у ренію — 6173 оС та вольфраму 5 913 оС Цікаво знати, що…
Більше інформації про температуру кипіння різних речовин ви можете прочитати на моєму сайті в рубриці «Цікава фізика» ( стаття «Цікаві факти про кипіння»)
Номер слайду 29
Скороварка — каструля з особливою кришкою, що герметично закривається, завдяки якій пара виходить назовні тільки через клапан, що підтримує підвищені тиск і температуру всередині скороварки.
Номер слайду 30
Прототипом каструлі-скороварки вважається пристрій, розроблений французьким фармацевтом і фізиком Дені Папеном 1679 році.
Номер слайду 31
Висновок: температура кипіння залежить від зовнішнього тиску над рідиною. У разі підвищення тиску температура кипіння збільшується, у разі зменшення – зменшується.
Номер слайду 32
Номер слайду 33
Кипіння води при кімнатній температурі
Номер слайду 34
4. Насичена і ненасичена пара. Точка роси.
Номер слайду 35
Номер слайду 36
Насиченою називається пара, яка перебуває в стані динамічної рівноваги зі своєю рідиною.
Номер слайду 37
Температура, за якої ненасичена водяна пара стає насиченою, називається точкою роси.
Номер слайду 38
5. Конденсація.
Номер слайду 39
Відгадаємо загадки: Горя не знає, а гірко плаче. Ішла пані у ночі, погубила ключі. Місяць бачив – не сказав. Сонце встало, позбирало.
Номер слайду 40
Конденсація – перетворення речовини з газоподібного стану у рідкий.
Номер слайду 41
Номер слайду 42
Задача 1. Чому за однакових умов газований напій завжди прохолодніший?
Номер слайду 43
Задача 2. У киплячу воду можна спокійно влити олію, але якщо в киплячу олію крапати воду, то вона розбризкується. Чому?
Номер слайду 44
Задача 3. Чому покриваються росою фрукти, які вийняті з холодильника?
Номер слайду 45
Задача 4. В одну склянку налили ефір за температури 20єС, а в другу – воду за такої самої температури. У посудину занурили термометри. Який із них через деякий час показуватиме нижчу температуру? (ефір – хімічна летка сполука, з характерним запахом)
Номер слайду 46
Задача 5. Яке значення для організму людини має виділення поту?
Номер слайду 47
Задача 6. Чому у людині в окулярах, яка увійшла в тепле приміщення з морозу, запотівають скельця?
Номер слайду 48
Задача 7. Як у лазні за зовнішнім виглядом відрізнити труби з гарячою і холодною водою?
Номер слайду 49
Задача 8. Чому випрана білизна висихає за вітряної погоди швидше?
Номер слайду 50
Задача 9. Лікарі-стоматологи для дослідження зубів користуються спеціальним дзеркальцем, яке перед використанням попередньо нагрівають до температури 37єС. Навіщо?
Номер слайду 51
Домашнє завдання: § 23, пункт 2, ст. 225 завдання № 11, 12. Додаткове завдання: ст. 225 завдання № 18, скласти есе на тему «Пароутворення в кулінарії»
Номер слайду 52
Есе (від франц. essai – спроба, проба, нарис) – прозаїчне висловлювання невеликого об’єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження і міркування з конкретного приводу або питання і свідомо не претендує на вичерпну відповідь. (твір-роздум)