Презентація до уроку ПЧ "Євген Гуцало "У гаї сонце зацвіло""

Про матеріал
Даний матеріал допоможе актуалізувати знання учнів про життєвий і творчий шлях Є. Гуцала, зануритися у світ образів та думок письменника, з’ясувати основні проблеми, які піднімає автор у повісті «У гаї сонце зацвіло» та проаналізувати художні засоби, якими він їх реалізовує; навчатися висловлювати свою думку й аргументувати її; виховувати любов та бережливе ставлення до природи, любов до отчого краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЧ №1. Є. Гуцало. «У гаї сонце зацвіло».

Номер слайду 2

— Пригадайте, які саме твори ви вивчали? — Що описував Є. Гуцало у цих творах? Оповідання «Лось». поезії «Зірка». «Чарівники». «Журавлі високі пролітають…».. Взаємини між людиною і природою, гармонію цих стосунків.

Номер слайду 3

Євген Пилипович Гуцало народився 14 січня 1937 р. в с. Старому Животові Вінницької області в родині сільських учителів. У дитинстві він захоплювався читанням книг, бо йому цікаво було довідуватись із них про життя, якого він не знав і яке відкривав уперше. У ту пору йому іноді здавалось, що твір значно цікавіший від життя.

Номер слайду 4

Любов до читання з часом переросла в захоплення віршуванням. Коли Євген учився в шостому класі, один із перших його віршованих творів під назвою «Червоний прапор». вмістила шкільна стінгазета, що викликало страшенну гордість хлопця. Про своє дитинство письменник розповідав у багатьох оповіданнях, у тому числі в повісті «Сільські вчителі». «Шкільний хліб». «У гаї сонце зацвіло».

Номер слайду 5

Євген Гуцало був ще й дослідником. Перебуваючи на засланні, він досліджував історію, культуру російського народу. Свої думки й спостереження письменник виклав у публіцистичній праці «Ментальність ясиру». Книга побачила світ після смерті автора. Та найбільшу славу і визнання авторові принесли твори для дітей.

Номер слайду 6

«За гаєм сонце зацвіло»— це лірико-асоціативні поезії у прозі. За жанром цей твір є повістю, оскільки він має всі притаманні їй особливості:1. Прозова мова.2. Великий обсяг, розгорнутий сюжет.3. У центрі сюжету знаходиться головний герой і його життя — розкриття його особистості та шляхи його долі.4. Більша кількість другорядних персонажів, повніша та глибша їх характеристика.5. Вагому роль у повісті відіграє голос оповідача.6. Наявність описів, ліричних відступів. Оповідь у повісті почергово ведеться то від імені дитини, то від імені вже дорослої людини. Можемо вважати, що твір має автобіографічний характер.

Номер слайду 7

Дитинство не вічне, воно все-таки коли-небудь закінчується, йому на зміну приходить доросле самостійне життя. І як чудово, що в нашій пам’яті зберігаються теплі спогади про дитинство, про цю прекрасну пору, коли можна нескінченно грати, веселитися, дивуватися. Але дитинство — це не тільки радісні моменти, в дитинстві бувають засмучення і образи, прикрощі та сум. Але вони так швидко проходять, що, здається, дитинство складається тільки зі світлих, яскравих фарб, кольорів і щастя!Але, як би нам не хотілося, дитинство йде непомітно, зникає, і ніяк його не зупинити. Ми всі зростаємо… Але ніколи не варто забувати його, треба згадувати з радісними почуттями, адже це — перші кроки у наше сьогоднішнє, майже доросле життя, наші перші ідеї, думки і бажання. Бережіть дитинство у своєму серці, і воно завжди буде обігрівати вас щасливою згадкою про нього.

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
1788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку